Kamuya personel alımı durdu mu?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Ekim 2016 18:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu TRT Haber'de soruları cevaplandırdı.

Mehmet Müezzioğlu'nun sorulara verdiği cevaplar:

İhraç edilen personelin emeklilik hakları olacak mı?

Emeklilik ve tazminat gibi yasal hakları veriyoruz. İhraç edilmiş veya tutuklanmışsa da emeklilik hakkı varsa veririz. İhraç gerekçesine göre hakları neyse odur. Diğeri artık hukukun verdiği karar neyse odur.

Kıdem Tazminatı ne olacak son durum nedir?

Şuanda paydaşlarımızla görüşmelerimiz devam ediyor. Kesinlikle karşıyız diyen sendialarımız var. Önerilene göre fikrimizi beyan edelim diyenler var. Bütün görüşleri değerlendiriyoruz. Ortak bir noktayı nasıl yakalarız diye çalışıyoruz. Burada önemli olan çalışanın hak ve hukuku korunsuz. Ama işveren de hesabını kitabını bilsin. Böyle bir sistemi hakkaniyetli bir sistem için çalışıyoruz ama çok kolay değil.

Kamu Personel Rejimi ile ilgili çalışmalar ne durumda?

Bir çok kesim ya ideolojik duruyor ya da benim kazanımım ne diyor. Türkiye'nin kamu personelinde ciddi hantal bir yapısı oluşmuş. Yaklaşık 4 milyon kamu adına çalışan insan var ve bohçanın her yeri yamalı. Performans, kalite, liyakat terfi nedir bunlarda reel ölçülü bir yapıyı millete kazandıramazsak hedeflerimize ulaşamayız. Güçlü bir reform bunun içinde güçlü bir irade gerekiyor. Temel sorunlardan biri olan bunu gündemden çıkarmak istiyoruz. Hep ayak bağlarımızla bizi zorlayan sorunlarla uğraşıyoruz. Taşeronla ilgili de önümüzdeki süreçte Başbakan'a bir çalışma götüreceğiz. Geleceğe güven veren bir yapıyı kurmak istiyoruz.

Madenler bir dönem çok canımızı yaktı uzun dönemdir ciddi kazalar oluyor önlemler mi etkili oldu?

Duyarlı olmak gerekiyor. Çalışan duyarlı olacak, İşveren de iş güvenliği konusunda duyarlı olacak. Teknolojiden yararlanmamız gerekiyor, bilinç oluşturmak gerekiyor. Yalnız ceza vermekle olmuyor.

Kamuya personel alımı durdu mu?

Kamuda alım hiçbir zaman durmaz ama pasif memurları değerlendirmemiz gerekiyor. 2017'de hangi bakanlığın ne kadar ihtiyacı var reelize ediyoruz. Pasif durumda olan personel var. Pasif durması devlet ve millet adına yazık. Nasıl değerlendiririz bakmamız gerekiyor. Bir süre el frenini çekiyoruz. Bakanlıklardaki pasif memurları değerlendireceğiz. Daha çok alımlar, Milli Eğitim, İçişleri ve Sağlık Bakanlığı olacak. Önümüzdeki dönemlerde kamuya alımda cimri olacağız.

Promosyon meselesi netleşti mi?

Medyada çıkan rakamlar emeklimiz adına algısını istismar eden bir fotoğraf çıkmaması adına çok konuşmadan reel olanı yapmaya çalışıyoruz. Emeklimiz şunu bilsin reel hakettiklerinin üzerinde dönüş yapmaya çalışıyoruz.

Emeklilikte yaşa takılanlar ne olacak?

Emeklilikte yaşa takılanlar takılmaya devam edecekler. Burada her yük taşınması zorlaştırılan ve milletimize farklı bedeller olarak geliyor. 48 yaşındaki birine yaşa takılma emekli edelim diye birşey olmaz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber