CHP, 'Tek adam rejimi' vurgusu yapılacak

Başkanlık sistemini öngören anayasa değişikliğinin referanduma gideceğini düşünen CHP buna karşı strateji belirlemeye çalışıyor. CHP kurmayları, bu süreçte 'başkanlık sistemi' tartışmasına girmeden, düzenlemenin tek adam rejimini hedeflediğini anlatacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 28 Ekim 2016 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
CHP, 'Tek adam rejimi' vurgusu yapılacak

Meriç Tafolar

CHP'de, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan kapalı grup toplantısında, milletvekilleri başkanlık sistemi ve olası referandumda izlenecek yol haritasına ilişkin görüşlerini paylaştı. CHP'nin "başkanlık sistemi" tartışmasına fazla girmeden, "getirilmek istenen düzenlemenin bir tek adam rejimi oluşturma" amaçlı olduğuna vurgu yapmaya hazırlandığı belirtiliyor.

YCHP grubu dün yaklaşık 1.5 saat süren basına kapalı bir grup toplantısı yaptı. Kılıçdaroğlu'nun konuşmadığı, yaklaşık 15 milletvekilinin söz aldığı toplantıda, vekiller çoğunlukla başkanlık sistemini öngören Anayasa değişikliğinin muhtemelen TBMM'de onay alarak referanduma gidileceğini değerlendirdiklerini söyledi, bu nedenle doğru bir strateji belirlenmesi gerektiğine dikkati çekti. Özellikle MHP seçmeninin kafasının karışık olduğu yorumlarının yapıldığı toplantıda CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, "Sıkışan Türkiye siyasetinde bir üçüncü yol olabilir yeni bir politik hat kurgulayabiliriz. Başka siyasi partilere ve akımlara benzemememiz gerekiyor" önerisini dile getirdi.

Çalıştay yapılacak

Önceki gün MYK toplantısında da konuşulan olası referanduma ilişkin parti kurmaylarından alınan bilgilere göre CHP, bu süreçte anayasa değişikliği metninin beklenmesi düşünüyor ve Ak Parti içindeki farklı sesler nedeniyle beklenmedik bir metnin gelebileceğine işaret ediyor. CHP kurmayları, TBMM ve referandum sürecinde "sistem tartışmalarına hapsolmamak" adına, "başkanlık sistemi" tartışmasına girmeden, "düzenlemenin tek adam rejimine gitmeyi hedeflediği, böyle bir rejim oluşturma amacında olduğu"na vurgu yapacak.

Bu doğrultuda CHP, 12-13 Kasım'da Ankara'da PM üyeleri, milletvekilleri ve YDK üyelerinin katılımıyla bir Anayasa Çalıştayı düzenleyecek. Çalıştayda hukukçular ve akademisyenler yer alacak. Çalıştayda parlamenter demokratik sistemi temel alan ve bunun güçlendiren yeni bir anayasa çalışmalarına dikkati çekileceği belirtiliyor.

'Parlamenter sistemden taviz vermeyeceğiz'

Toplantının ardından gazetecilere toplantıya ilişkin bilgi veren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP'li milletvekillerinin sahada yaptıkları çalışmaya göre, başkanlık sistemi ile ilgili MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin sergilediği tutumun sahadaki MHP'liler tarafından beğenilmediğini kaydetti. Özel, Ak Parti'nin sahada MHP'li tabandan destek alamayacağını belirterek, "CHP'nin, anayasanın ilk dört maddesinden ve parlamenter sistemden asla taviz vermeyeceği, başkanlık sistemi, yarı başkanlık sistemi, partili Cumhurbaşkanlığı sistemi adı neyse bugünkü yaratılan hukuksuz ve anayasaya aykırı durumu, anayasaya uygun hale getirmeye çalışacak bir yaklaşıma CHP şiddetle karşı çıkacak. CHP'nin temel yaklaşımı şudur; bir anayasa varsa, ona uymak için namusunuz ve şerefiniz üzerine yemin ettiyseniz, daha sonra o anayasayı çiğneyip, 'ben o anayasaya uymuyorum, o anayasayı bana uydurun' yaklaşımı kabul edilebilecek bir yaklaşım değil" dedi.

Ayıplı bir durum

Sahada başkanlık sistemine karşı olumsuz bir tavrın söz konusu olduğunu aktaran Özel, "Vatandaşın sorunları, mağduriyetler ortadayken, terör bu durumdayken, Türkiye fiilen iki farklı komşusunun içinde asker bulunduruyorken, operasyonlar yapılıyorken, bir savaş hali mevcutken 'Sistemi değiştirelim, bana koltuk verin, yetki verin' Bu ayıplı bir durum, bunu millete anlatamazlar" diye konuştu. Özel, kamuoyu araştırmalarına göre MHP'nin tavrından sonra kararsızların hızla başkanlık aleyhinde hareket ettiklerini ileri sürerek, "Saray'daki hesap Bağdat'tan değil ama Türkiye'nin 81 ilinden dönecek" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber