Başkanlık için mutabakat hassasiyeti

Başbakan Binali Yıldırım, 4 gündür kurmaylarıyla gece geç saatlere kadar yürüttüğü "başkanlık" mesaisinde, Meclis'te "mutabakat" zemini yakalanması için diğer partilerin hassasiyetlerini de gözetecek bir metin üzerinde çalışılıyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 28 Ekim 2016 08:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Başkanlık için mutabakat hassasiyeti

Pakette sistem, "tam başkanlık" olarak öngörülüyor. Çalışmalar sırasında, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin dile getirdiği "kırmızı çizgiler" gözetiliyor. Bu ilkeler, aynı zamanda CHP'nin de üzerinde durduğu temel nitelikleri oluşturuyor. AK Parti'deki çalışmaya göre, "üniter yapı" korunacak. Başkanlık sistemi getirilirken devletin üniter yapısında bir değişiklik olmayacak. "Vatandaşlık" tanımı değişmeyecek. Anayasa'nın değiştirilemez maddelerine ilişkin bir değişiklik yer almayacak. Ayrıca Bahçeli'nin, "yerel yönetimlerle ilgili, özerkliği çağrıştıracak bir değişiklik yapılmaması" yönündeki hassasiyeti de, AK Parti tarafından destekleniyor. Dolayısıyla başkanlıkla birlikte yerel yönetimlerin konum ve pozisyonlarını değiştirecek bir düzenleme düşünülmüyor.

BİR HAFTAYA TAMAM

Anayasa değişikliği için AK Parti Genel Merkezi'nde hukukçu kurmaylar tarafından 4 gündür yapılan çalışmalar, akşam saatlerinde Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla gece geç saatlere kadar devam ediyor. Yapılan çalışmalarda, 2012 yılında AK Parti tarafından kamuoyuna açıklanıp TBMM'de oluşturulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na sunulan metin esas alınıyor. Başbakan Binali Yıldırım ile hukukçu kurmayların yaptığı değerlendirmeler sonucunda AK Parti'nin başkanlık sistemine yönelik Anayasa değişiklik teklifinin önümüzdeki hafta TBMM'ye sunulma aşamasına gelebileceği belirtiliyor.

Şerife GÜZEL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber