26 Kalkınma Ajansından 10 genel sekreter atıldı

Bakanlık ve ilgili, ilişkili kuruluşlardan şu an itibarıyla 350 kişi atılmış durumda, aşağı yukarı yüzde 10-11'lik bir rakama tekabül ediyor. Halen 30 civarında açığa alınmış personel var. Üst düzeyden bir müsteşar yardımcısı, 2 genel müdür, 10 daire başkanı görevden alındı. 26 Kalkınma Ajansından 10 genel sekreter atıldı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Ekim 2016 10:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
26 Kalkınma Ajansından 10 genel sekreter atıldı

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda soruları yanıtladı ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kalkınma Bakanı Elvan,"Büyüme açısından potansiyelimizi daha yukarı çekebilecek, ekonomik, siyasi açıdan daha da güçlü konuma gelebilecek bir yapıya bürünmek istiyoruz. Ekonomik alanda, siyasi alanda bir üst lige çıkmak istiyoruz. Bunun için de başkanlık sisteminin şart olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Elvan, FETÖ operasyonlarıyla ilgili, "Bakanlık ve ilgili, ilişkili kuruluşlardan şu an itibarıyla 350 kişi atılmış durumda, aşağı yukarı yüzde 10-11'lik bir rakama tekabül ediyor. Halen 30 civarında açığa alınmış personel var. Üst düzeyden bir müsteşar yardımcısı, 2 genel müdür, 10 daire başkanı görevden alındı. 26 Kalkınma Ajansından 10 genel sekreter atıldı. Ajanslarımızda da çok ciddi bir temizlik yapıldı. Mülkiye müfettişleri görevlendirdik. Ajansların kimlere destek verildiği konusunda kapsamlı bir çalışma şu anda yürütülüyor." ifadelerini kullandı.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, "Büyüme açısından potansiyelimizi daha da yukarı çekebilecek, ekonomik, siyasi açıdan daha da güçlü bir konuma gelebilecek bir yapıya bürünmek istiyoruz. Ekonomik ve siyasi açıdan bir üst lige çıkmak istiyoruz. Bunun için de başkanlık sisteminin şart olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Elvan, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Başkanlık sistemine yönelik tartışmaların hatırlatılarak bunun ekonomiye yönelik olası etkilerinin sorulması üzerine Elvan, AK Parti olarak başkanlık sistemini savunduklarını ve bu sistemi Türkiye'nin ekonomik ve siyasi hedefleri açısından önemli gördüklerini ifade etti.

Parlamentonun çalışma sistemine ilişkin sorunlara işaret eden Elvan, "CHP'nin henüz başkanlık sisteminin ayrıntılarına bakmadan, tartışılmasından rahatsız olduğunu" belirtti. Elvan, şunları kaydetti:

"Sosyal demokrat olduğunu iddia eden bir parti, tartışmadan kaçıyorsa... Böyle bir sosyal demokrat anlayışı olabilir mi? Olamaz. Tartışalım, niye korkuyorsun, çekiniyorsun? Çekinecek bir şey yok ki burada. Milletimiz, Meclisimiz tartışsın. Eğer uygun görmediğin yerler varsa söylersin. Önce bir resmi gör. Daha resmi görmeden, 'hayır, biz başkanlık sistemine karşıyız.' Başkanlık sistemi, bir rejim değişimi değildir, bir sistem değişimidir. Şu anda Türkiye'nin yaşadığı aksaklıkları ortadan kaldıracak bir sistemdir. İçeriğine bir bak. İçeriğine bakmadan 'ben bu konuyu tartışmam' diyor. Böyle bir siyasi anlayış olur mu? Olması mümkün değil ama maalesef var. Bir başka boyutu, milletten korkan bir yapısı var. 'Meclisteki sonuç ne olursa olsun, 367'nin üzerinde bile alsak biz millete gideceğiz' dedik. Milletin sözünün üstünde bir başka söz tanımıyoruz, milletten niye korkuyor, kaçıyorsun? Milletin görüşüne saygı duyacaksın."

Dünyadaki hızlı değişim sürecinin dengeleri değiştirdiğine dikkati çeken Elvan, hükümetlerin hızlı kararlar alması gerektiğini vurguladı. Türkiye'deki mevcut yapıda Mecliste muhalefet partilerinin yasaların çıkarılmasını engellediğini, bunun kabul edilebilir olmadığını ifade eden Elvan, başkanlık sisteminde yasama ile yürütmenin daha da ayrıştığını, birbirinden bağımsız hareket ettiğini, Meclis ve milletvekillerinin daha güçlü olduğunu söyledi.

Başkanlık sisteminde hızlı karar alma mekanizmalarının geliştirilebileceğine işaret eden Elvan, başkanlık sistemiyle yönetilen ülkelerde demokrasinin güçlü işlediğini, temel hak ve hürriyetlerin güçlü olduğunu ifade etti. "Başkanlık sisteminin Türkiye'yi diktatörlük rejimine sokacağı" yönündeki söylemleri anımsatan Elvan, tam tersine bu sistemin gelmesiyle Türkiye'deki demokrasinin güçleneceğini, temel hak ve özgürlüklerin daha da iyileşeceğini dile getirdi.

- "Başkanlık sistemi bizi üst lige çıkaracak"

Elvan, Türkiye'nin çevresindeki sorunlara rağmen bu yıl yüzde 3'ün üzerinde büyüyeceğine işaret ederek, başkanlık sisteminin tarihsel açıdan da Türkiye'ye uygun olduğunu belirtti.

Başkanlık sistemine geçişin milletin kararına bırakılacağını kaydeden Elvan, "Biz ülkemizi daha da güçlendirmek, büyütmek istiyoruz. Hızlı kararların verilmesi gereken bir ortamda, dinamik yapının oluşması gereken ortamda hantal yapılarla gitmeye çalışırsanız, başarılı olamazsınız. Biz artık bir noktada büyüme açısından potansiyelimizi daha da yukarı çekebilecek, ekonomik, siyasi açıdan daha da güçlü bir konuma gelebilecek bir yapıya bürünmek istiyoruz. Ekonomik ve siyasi açıdan bir üst lige çıkmak istiyoruz. Bunun için de başkanlık sisteminin şart olduğunu düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Başkanlık sistemini bir üst lig olarak gördüğünü dile getiren Elvan, sisteme yönelik gelecek günlerde somut adımlar atılabileceğini kaydetti.

Lütfi Elvan, başkanlık sisteminin içeriğine yönelik bir soruyu yanıtlarken de sistemin sağlıklı bir şekilde tartışılmasından rahatsız olunduğunu söyledi. Bu konunun tartışılması gerektiğini belirten Elvan, "Başkanlık sisteminde yasama, yürütme, yargı mekanizmalarının çok daha iyi çalışabileceği bir yapı oluşuyor. Yasama da yargı da yürütme de güçleniyor. Yürütme daha hızlı karar alabilme imkanına sahip oluyor, yasama daha bağımsız karar verebilme imkanına kavuşuyor. Başkanlık sistemi bizi bir üst lige çıkaracak olan sistemdir." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber