FETÖ şüphelilerinin ifadeleri

İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) finansal destek sağlanmasına ilişkin davada 2'si tutuklu 3 sanığın yargılanmasına başlandı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Ekim 2016 16:41, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
FETÖ şüphelilerinin ifadeleri

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanıklar Emir Ağbaş ve Mehmet Çelikarslan ile taraf avukatları katıldı.

Kimlik tespitinin ardından iddianamenin özetinin okunduğu duruşmada sanıkların iddialara ilişkin savunmaları soruldu.

Sanıklardan Ağbaş, Çiğli'de kendi şirketlerini kurduğunu, yoğun bir performansla uluslararası firmalarla çalıştığını, son olarak da ABD'de kendi adına bir şirketi faaliyete geçirdiğini ve çeşitli ihaleler aldığını söyledi.

Hakkındaki suçlamaları reddeden, kendisi ve şirketlerinin FETÖ ile bağlantısı bulunmadığını savunan Ağbaş, kapatılan Bank Asya'yla ticari faaliyetinin de sınırlı olduğunu belirtti.

FETÖ'den talimat almadığını, iddianamede bununla ilgili de somut delil bulunmadığını, varsayımlar üzerinden suçlamalar yöneltildiğini öne süren Ağbaş, şirketinde iş adamlarıyla yaptığı kahvaltılı toplantıların "örgüt toplantıları" şeklinde lanse edildiğini, şirketinde herhangi bir usulsüz işleme imza atmadığını anlattı.

Ağbaş, şunları kaydetti:

"Sanık Mehmet Çelikarslan'ın şirketimden aldığı bir paranın olduğunu kabul ediyorum ancak bu para himmet parası değil. Çelikarslan, şirket çalışanlarının performansını ve ürün çalışmasını yaptığı için karşılığında her hafta elden 4 bin 500 lira ödeme yaptık. Bunu da makbuz keserek belgeliyoruz. Çelikarslan'ın bu şekilde çalıştığından şirketteki kimsenin haberi yoktu, zaten geldiğinde de çok kısa görüşme yapıyorduk.

Öte yandan, Bank Asya ile kısa bir süreliğine çalıştım fakat anlaşmazlık yaşadığımız için ilişkileri kopardık. O bankaya kaptırdığım 8 bin liralık parayı almak için şirket çalışanları adına hesaplar açtırarak, farklı miktarlarda para yatırdım çünkü banka yetkilileri, paranın iadesi için işlem yapmamı istiyordu. 8 bin lirayı aldıktan sonra şirket çalışanları adına açtığım hesaplardan paraları çektim."

Ağbaş, kaçma ihtimali ve delilleri karartma gibi bir durumunun olmadığını savunarak, tahliyesini talep etti.

- "Şirket çalışanları adına Bank Asya'ya para yatırıldı"

Tutuklu sanık Mehmet Çelikarslan da Ağbaş'ın şirketinden "himmet parası" almadığını, her hafta verilen 4 bin 500 lirayı şirket adına yaptığı ve gizli tutulan çalışma karşılığı aldığını savunarak, bu paranın FETÖ'ye aktarıldığına dair somut delil olmadığını söyledi.

Tanık olarak dinlenen T.Ö. ise Ağbaş'ın şirketinde finansman sorumlusu olarak çalıştığını, kayyum atanmasının ardından da görevini sürdürdüğünü, kendisine verilen talimat doğrultusunda makbuz karşılığı Çelikarslan'a her hafta 4 bin 500 liralık ödeme yaptıklarını belirterek, Ağbaş'ın şahsi hesabında 500 bin avro bulunduğunu, bunun cemaatle ilgisinin olup olmadığını ve nereye gittiğini bilmediğini anlattı.

Ağbaş'ın güvendiği şirket çalışanları adına Bank Asya'da hesap açtırdığını ve her birine yüzer bin lira aktardığını belirten T.Ö, şunları dile getirdi:

"Şirket çalışanları adına Bank Asya'ya para yatırıldı. Bu para yaklaşık 5-6 ay sonra bankadan çekilerek Ağbaş'ın hesabına yatırıldı. Benim hesabıma da bu şekilde para yatırıldı ama bunun Bank Asya'ya yatırıldığını bilmiyordum, soruşturma esnasında İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Şube Müdürlüğüne verdiğim ifade esnasında öğrendim. Zaten hesap açmak için de Bank Asya'ya gitmedim. Ayrıca, ifade için emniyette giderken yanıma gelen bir avukat, 'Mehmet Çelikarslan, Emir Ağbaş'ın şirketinde danışman olarak çalışıyordu.' şeklinde ifade vermemi istedi.

Ben de buna karşı çıktım, avukatla tartışma yaşadım. Buna bazı şirket çalışanları da şahittir."

Başka bir soruşturmadan tutuklu bulunan tanık F.E. de sanık Ağbaş'ın şirketi için kullanmak amacıyla adına hesap açtırmak istediğini, bunu normal karşıladığını anlatarak, şunları söyledi:

"Bununla ilgili olarak bana bir belge imzalatıldı ancak bu bankanın Bank Asya olduğu söylenmedi. Hesap açtırmak için adı geçen bankanın şubesine uğramadım. Para bir süre hesapta kaldıktan sonra Ağbaş'ın hesabına geri yattı. Buna benzer işlemlerin Emir Ağbaş tarafından diğer şirket çalışanlarına yapıldığını emniyetteki ifadem esnasında öğrendim. Resmi belgelere yansımaması gereken ödemelerimiz olduğundan, Ağbaş'ın şirkette güvendiği şahısların hesabına para yatırdığını düşündüm. Kullanıldığımı düşünüyorum.

Bu olay yüzünden yürütülen başka bir soruşturma nedeniyle 2,5 aydır tutukluyum. Buna sebep olduğuna inandığım Ağbaş'tan şikayetçi olacağım."

Diğer tanıklar ifadelerinde benzer bir olayı kendilerinin de yaşadıklarını, hiç uğramadıkları Bank Asya'da adlarına hesap açtırılarak, yüzer bin lira para yatırıldığını beyan etti.

Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamına, firari sanık Selami Başaran hakkında tutuklamaya yönelik yakalama çıkarılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince, 18 Şubat'ta FETÖ/PDY'ye finansal destek sağlanmasına yönelik operasyonda, ABD'den dönen iş adamı Emir Ağbaş ve Mehmet Çelikarslan, Adnan Menderes Havalimanı'nda gözaltına alınmış, İzmir ve İstanbul'da Ağbaş'a ait 8 adreste arama yapılmıştı.

2'si tutuklu 3 sanık hakkında, "silahlı terör örgütü üyesi olmak" ve "Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun'a muhalefet" suçlamasıyla 5 ile 10 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açmıştı.

Ömer Süt

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber