Devlet Müsriflik Ofisi

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 13 Ocak 2007 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Malzeme Ofisi'nin çökme ve yangın riski taşıyan depolarında, kullanma imkanı kalmamış fiziki ve ekonomik ömürlerini doldurmuş, çürümeye yüz tutmuş trilyonlarca liralık stok bulunduğu ortaya çıktı

DEVLETTEKİ israfa bir örnek de, Devlet Malzeme Ofisi'nde (DMO) bekleyen stoklarla ortaya çıktı. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun (YDK) DMO 2005 Yılı Raporu'nda depolarda yıllarca kullanılmayan, âdeta çürümeye terk edilen stokların olduğu kaydedildi.

Raporda, DMO depolarında eski yıllardan devreden satış ve kullanma imkanı kalmamış, ekonomik ve fiziki ömürlerini doldurmuş kayda tabi bir malzeme veya sabit kıymetler tespit edildi. Ayrıca DMO'nun çoğu yerdeki binalarının yangın ve çökme riski taşıdığı belirlendi.

Raporda, DMO'nun hem mamul hem de ilk madde malzeme ambarlarında uzun süredir hareket görmeyen stoklarının elden geçirilerek satışı, ihtiyaç duyulmayan masa, sandalye gibi demirbaşların da ihtiyacı bulunan kamu kurumlarına bağışıyla değerlendirilmesi istendi.

40 milyon YTL'lik stok

Raporda, 2006 yılına 40,8 milyon YTL tutarında stok devri olduğu kaydedildi. Ofisin 2004 yılından devreden ve mamul, yarı mamul ve ticari mallardan oluşan 46 milyon YTL tutarındaki stoklara yıl içinde 925.8 milyon YTL giriş gerçekleşti. Aynı yıl 931 milyon YTL tutarında çıkış olması nedeniyle 2006 yılına 40.8 milyon YTL tutarında stok devri oldu.

Çökme riskli depolar

YDK Raporu'nda atıl olan, çökme ve yangın riski taşıyan depolara da dikkat çekildi. İzmir Alsancak'ta bulunan DMO Genel Müdürlüğü'ne ait olan binanın büyük bir kısmının atıl vaziyette olduğu belirtildi. Ayrıca binanın elektrik, kalorifer ve asansör tesisatları ile kapı ve pencerelerinin de bakıma muhtaç olduğuna işaret edildi.

DMO'nun İzmir, Elazığ, Mersin, Ankara, Erzurum, İstanbul, Bursa Bölge Müdürlükleri başta olmak üzere çoğu bölgelerdeki depoların ya kapasite itibariyle yetersiz ya da iyileştirmeye muhtaç olduğu belirlendi. Raporda, başta İzmir Bölge Müdürlüğü depoları olmak üzere tedbir alınmadığı takdirde çökme, yangın gibi riskler bulunduğu konusunda uyarı yapıldı.

Raporda, DMO'nun malzemeyi kontrol, standart ve şartnamelere uygunluğu denetleme gibi bir fonksiyonu bulunduğu, ancak buna yönelik bir düzenleme olmadığı vurgulanarak şöyle denildi:

?Bazen büyük boyutlara ulaşan bu tür alımlarda fiziki ve özelliğine göre kimyasal kontroller yapılmadığı gibi malzemenin ilgili kuruluşa tesliminin yapılıp yapılmadığı konusunda da DMO haberdar olmamaktadır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber