Kanser korksun kadınlardan!

Pembe İzler Derneği ile Türk Kanser Derneği kadın kanserlerine karşı farkındalığı artırmak amacıyla 'Kadın Kansere Karşı' projesiyle güçlerini birleştirdi. Projeyle farkındalık yaratılacak ve tarama-tanı-tedavi süreçlerine destek sunulacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 03 Kasım 2016 08:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Kanser korksun kadınlardan!

Mert İnan

Dünya sağlık Örgütü verilerine göre 2020 yılından itibaren her yıl 15 milyon kişiye kanser teşhisi konacağı öngörülüyor. Kadınların yakalandığı kanser türlerinde ilk sırayı ise meme kanseri alıyor.

Dünya genelinde yılda 1 milyon kişiye meme kanseri teşhisi konulurken; bir başka değişle her 19 saniyede 1 kadın meme kanseri tanısı alıyor ve her 1 dakikada 1 kadın da meme kanserinden hayatını kaybediyor. Türkiye'de ise yılda yaklaşık 20 bin kadına meme, 1700 kadına rahim ağzı ve 2400 kadına da yumurtalık kanseri tanısı konuluyor.

Kadının rolü

Türkiye, gelişmiş ülkeler arasında kanser vakalarının daha az görüldüğü ülkelerden biri olmasına rağmen, geç tanı nedeniyle ölüm oranları yüksek seviyelerde yer alıyor. Bu gerçekten yola çıkan Pembe İzler Derneği ve Türk Kanser Derneği, kadınların kansere karşı mücadelesine dikkat çekecek, kanserle ilgili süreçlerde kadınların toplumsal rolünün tartışılacağı "Kadın Kansere Karşı" projesine imza attı. Wyndham Grand İstanbul Levent Otel'de dün düzenlenen toplantıyla kamuoyuna sunulan projeyle farkındalık yaratılacak ve tarama-tanı-tedavi süreçlerine destek sunulacak.

Moderatörlüğünü Pembe İzler Derneği Yönetim Kurulu üyesi olan ve geçtiğimiz yıl kansere yenik düşen sanatçı Kayahan'ın eşi İpek Açar'ın yaptığı toplantıya, Türk Kanser Derneği Başkanı Burak Duruman, Pembe İzler Derneği Başkanı Arzu Karataş, Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Demir, Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cihan Uras ve Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mete Güngör ile Roche İletişim Direktörü Meltem Ersöz gibi isimler katıldı. Sanatçı İpek Acar, kanser ile mücadelede en büyük rolün kadınlara düştüğüne dikkat çekerek, " Böyle bir projede olmaktan gurur duyuyorum" dedi.

'Genç yaş kanseri'

Türk Kanser Derneği Başkanı Burak Duruman da projenin kadın kanserleri konusunda ülke genelinde bilinci arttırmak ve tedavinin tarama kadar önemli olduğunu kamuoyunu nezdinde kabul ettirmek amacı taşıdığını belirtti. Prof. Dr. Gökhan Demir ise, "Bilgi korkuları yener. Erken dönemde teşhis edilen hastaların yüzde 95'i kanserden kurtuluyor. Halkımızın kanserden kokup, rutin kontrollerden kaçmak yerine, bilinçlenmeleri amacıyla bu projeyi çok önemsiyoruz" diye konuştu.

#KadınKansereKarşı

Farklı kentlerdeki kadınlara uzmanlar tarafından sık görülen meme, rahim ağzı ve yumurtalık kanserlerinin tanı ve tedavisi hakkında bilgilerin verileceği proje sosyal medyada #KadınKansereKarşı hesabından da düzenli olarak vatandaşlara duyurulacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber