Çatlak seslere 7 maddelik anayasa tokadı

Hükümet, HDP'li 13 vekilin gözaltına alınması ve 9'unun tutuklanmasıyla yükselen seslere karşı Anayasa'yı işaret etti. Muhataplara 7 gerekçeli anayasa hükümleriyle dosya hazırlandı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 06 Kasım 2016 07:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Çatlak seslere 7 maddelik anayasa tokadı

Terör operasyonu düzenlenen HDP'de gözaltına alınan 13 vekilden 9'unun tutuklanmasıyla ilgili kimi çevrelerden gelen sert eleştirilere hükümet, uluslararası sözleşmeler, Anayasa ve yasaları işaret ederek yanıt verdi. Özellikle AB'nin, Türkiye'yi hedef alan söylemleri üzerine, izlenen sürece ilişkin tüm muhataplar bilgilendirildi. Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı dosya, Türkiye'de ilgili kurumlara da gönderilirken, Anayasa'nın 7 maddesindeki vurgulara dikkat çekildi:

TÜRKİYE DEVLETİ'NİN TANIMININ ALTI ÇİZİLDİ

İlk altı çizilen nokta, Anayasa'nın 2'nci maddesi oldu. Bu maddede, "Türkiye Cumhuriyeti'nin, insan haklarına saygılı, demokratik hukuk devleti" niteliğine vurgu yapılıyor.

MAHKEMELER BAĞIMSIZ

Anayasa'nın 9'uncu maddesinde, "Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır" deniliyor. 138'inci maddede ise "Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler" ifadeleri yer alıyor.

AYRICALIKLARI OLAMAZ

Mahkemelerin görevlerini yerine getirirken temel alacakları hassasiyetlere de vurgu yapılıyor. Bu kapsamda, Anayasa'nın 10'uncu maddesindeki, "Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir" ifadeleri hatırlatılıyor. Bu maddede, "Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz" deniliyor. Devlet organlarının ve idare makamlarının da, "kanun önünde eşitlik" ilkesine uygun hareket etmek zorunda olduğu vurgulanıyor.

HİÇBİR MAHKEME KAÇAMAZ

Anayasa'nın 36'ncı maddesindeki "herkesin meşru vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle savunma yapma ve adil yargılanma hakkının teminat altına alındığı" da altı çizilen noktalardan biri oldu.

MASUMİYET KARİNESİ

Anayasa'nın 38'inci maddesindeki "Suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar kimse suçlu sayılamaz" vurgusuna da dikkat çekilerek işlemlerin Ceza Muhakemesi Kanunu uyarınca yürüttüğü hatırlatıldı.

PARTi AYRIMI YOK

20 Mayıs 2016'da TBMM'de kabul edilen maddeyle, soruşturma ve kovuşturma dosyaları bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırıldığı belirtildi. Mahkemelerin hiçbir parti ayrımı gözetmeksizin, öncelikle milletvekillerine davetiye gönderdiği ve bu davetlere AK Parti, CHP ve MHP milletvekillerinin icabet ettiği kaydedildi.

Öte yandan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de bizzat giderek ifade verdiği hatırlatıldı.

SİİRT'TE HALK ŞOKU

Dün Siirt'teki il başkanlığı önünde oturma eylemi için halka çağrı yapıldı. Ancak bölge halkı bu provokatif çağrılara kulak asmadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber