Başöğretmenlik Sınavı ve 13 Yıllık Hizmet Sorunu

Öğretmenlik kariyer basamaklarında yükselmeye ilişkin değerlendirme süreci, 27 Kasım 2005 ve 30 Nisan 2006 tarihlerinde yapılan sınavlarla başlamış, 24 Kasım'daki yayımla da, 15 Aralık 2006'dan geçerli olmak üzere, tamamlanmıştır. Şimdi, hizmeti olan adaylar, başöğretmenlik sınav tarihinin ilan edilmesini beklemektedir. Ancak, başöğretmenlik sınav süreci başlamadan önce, 13 yıllık hizmet hesaplamasının hangi tarihten itibaren başlayacağı konusunda bir sorun olduğunu ve bu sorunun çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Ocak 2007 11:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BAŞÖĞRETMENLİĞE DUYURU NASIL YAPILACAK?

Yönetmeliğin ?Duyuru ve başvuru" başlıklı 12'inci maddesinde "Öğretmenlik kariyer basamaklarında yükselme sınavına ilişkin duyuru, sınav tarihinden en az beş ay önce Bakanlık Personel Genel Müdürlüğünce yapılır.? hükmü ve geçici 2'nci maddesinde ise "Bu Yönetmeliğin yürürlük tarihinden sonra öğretmenlik kariyer basamaklarında yükselmeye ilişkin düzenlenecek ilk sınavın duyurusunda, 12 nci maddenin birinci fıkrasında belirtilen süre şartı dikkate alınmaz.? hükmü yer almaktadır.

BAŞÖĞRETMEN UNVANI İÇİN KONTENJAN NE KADAR?

Başöğretmen oranı % 10'dur. Yönetmeliğin "Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sayıları" başlıklı 7'nci maddesi şu şekildedir: "Bakanlık eğitim-öğretim hizmetleri sınıfındaki toplam serbest öğretmen kadro sayısı içinde uzman öğretmen oranı % 20, başöğretmen oranı % 10'dur. Bu oranlar, Bakanlar Kurulunca artırılması durumunda, artırıldığı oranda uzman öğretmen ve başöğretmenlik sayılarına yansıtılır. Bu sayılardan;
a) Alanlara göre mevcut öğretmen sayısının, Bakanlık eğitim-öğretim hizmetleri sınıfındaki toplam serbest öğretmen kadro sayısı içindeki oranı esas alınarak uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sayılarının her alan için en az bir olmak şartıyla alanlar arasındaki dağılımı,
b) Alanlara göre uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sayıları içinde sınavdan muaf olan veya olmayanlar için kullanılacak uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sayıları
Bakan onayı ile belirlenir."

BAŞÖĞRETMENLİK SINAVINA KİMLER BAŞVURABİLECEK?

Sınava katılacakların hizmet süresinin tespitinde önemli bir sorun bulunmaktadır. Yönetmeliğin "Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sınavına başvuracaklarda aranacak şartlar" başlıklı 8'inci maddesine göre, başöğretmenlik sınavına başvuracakların adaylık dönemi hariç başvuru süresinin son günü itibarıyla; Uzman öğretmenlik için öğretmenlikte 7 yıl, Başöğretmenlik için uzman öğretmenlikte 6 yıl kıdemi bulunmak şartı aranmaktadır. Ancak, uzman öğretmenlik uygulamasına 2006 yılında geçildiği için yönetmeliğe bir geçici madde eklenmiştir. Bu maddeye göre, "adaylık dönemi hariç öğretmenlikte en az 13 hizmet yılı süresine" yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte sahip olmak gerekmektedir.

Yönetmelik, 13.08.2005 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Ancak hukuken bu tarihin esas alınması açılacak bir davada sorun oluşturabilecektir. Bize göre hizmet süresinin sınava başvuru tarihi itibariyle hesaplanması gerekmektedir.

BİR DANIŞTAY KARARI

Danıştay Onikinci Dairesinin, KPSS'ye ilişkin olarak vermiş olduğu bir karar bulunmaktadır.

Danıştay, KPSS kılavuzunda yer alan 18 yaş şartının, sınav tarihi itibariyle aranması gerektiğine dair düzenlemeyi iptal etmiş ve yaş hususunun yerleştirme tarihi itibariyle aranması gerektiğini karara bağlanmıştır. Danıştay'ın iptal ettiği düzenleme bir KPSS kılavuzudur. Buradaki düzenleme ise bir yönetmelik hükmüdür. Kesin olmamakla birlikte, geçici maddenin iptali istemiyle açılacak bir davanın olumsuz sonuçlanma ihtimali yüksek olup, MEB bürokratlarının konuya ilişkin bir değerlendirme yapması ve telafisi mümkün olmayan zararların önüne geçecek bir düzenleme yapması uygun olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber