İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Anne olmak isteyen sigaradan uzak dursun

Prof. Dr. Erdöl: Anne adayları sigara içmeleri halinde hem çocuğun sağlığını hem de kendi sağlıklarını riske atıyor. Bebek istiyorsanız sigarayı bırakın

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Kasım 2016 10:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Anne olmak isteyen sigaradan uzak dursun

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, anne adaylarına sigaradan kesinlikle uzak durmaları uyarısında bulundu.

Kapalı mekanlarda sigara içme yasağı getiren "Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun"un mimari olarak bilinen Erdöl, yaptığı açıklamada, Fransız tüp bebek uzmanlarının araştırmasına göre, sigaranın, embriyonun oluşumunu yavaşlattığını ifade etti.

Erdöl, Fransız Nantes Üniversitesi Tüp bebek kliniğindeki akademisyenlerin, yumurta döllendikten anne karnına yerleştirilmesine kadar olan süreci fotoğraflarla arşivlediğini belirterek, sigara içen annelerde ceninlerin gelişiminin tüm evrelerde içmeyen annelerin ceninlerinden geri kaldığını kaydetti.

Sigara içmeyenlerin embriyolarının klinikte 49 saatte beş hücre aşamasına gelirken sigara içen anne adaylarının 50 saat sürdüğünü diye getiren Erdöl, sekiz hücreli embriyo aşamasında ise bu oranın 62 saate 58 saat olduğunu anlattı.

Erdöl, sigara içmenin çocuk sahibi olma şansını azalttığının önceden de bilindiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Hatta bazı Avrupa ülkelerinde doktorlar sigara kullanan çiftlerin tüp bebek yöntemine başvurmadan önce sigarayı bırakmasını şart koşuyor. Anne adayları, sigara içmeleri halinde hem çocuğun sağlığını hem de kendi sağlıklarını riske atıyor. Çocuk doğmadan önce annenin aldığı alkol, içtiği sigara, başka birinden gördüğü dayağa kadar hepsinden etkileniyor. Hamilelik esnasında göbek kordonu yoluyla anne bebek kanı alışveriş halindedir. Annenin sigara, alkol ile aldığı tüm zehirli maddeler bu alışverişte bebeğe direkt geçer. Bizim o çocukları anne karnında da korumamız lazım. Bu nedenle çocuk sahibi olmak isteyen ve sigara kullanan kadınları bir an önce sigarayı bırakmaları konusunda uyarıyorum. Bebek istiyorsanız sigarayı bırakın."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber