Organik gıdada üniversite imzası

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbiş: Üniversitemiz, sebzecilik, meyvecilik, süt ve et ürünleri alanında doğal, en verimli ürünü elde etmeye çalışıyor. Vitamin, mineral, protein bakımından en zengin ürün hangisidir, bunlar laboratuvarlarda akademisyenlerce araştırılıyor, uygulanıyor ve bu uygulamadan elde edilen ürünleri topluma sunuyoruz.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Kasım 2016 12:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Organik gıdada üniversite imzası

Fatih ÇAKMAK - Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, üniversitede baldan, süte, domates suyundan dondurmaya kadar geniş bir yelpazede sağlıklı ve doğal gıda üretimi yapıldığını belirtti.

AA muhabirine, Ankara Üniversitesi Ziraat ve Veteriner fakültelerince üretilen gıdalar hakkında bilgi veren Prof. Dr. İbiş, "Üniversitemiz, sebzecilik, meyvecilik, diğer gıda, süt ve et ürünleri alanında doğal, en verimli ürünü elde etmeye çalışıyor. Kamuyla yerel yönetimlerle sivil toplum örgütleriyle değişik projelerle ortaklık yaparak da topluma dönük katkı sunuyor." dedi.

Üretimlerinin öğrencilerin eğitimi ve araştırmasına dönük bir faaliyet olduğunu, insanlara daha sağlıklı, organik gıdalar sunmayı amaçladıklarını belirten İbiş, hayvanlara, değişik besin maddeleri verilerek denemeler yapıldığını anlattı. Prof. Dr. İbiş, "Bunlardan vitamin, mineral, protein bakımından en zengin hangisidir, daha çok verimi nasıl alırız, bunlar laboratuvarlarda akademisyenlerce, araştırma görevlilerince araştırılıyor, uygulanıyor ve bu uygulamadan elde edilen ürünleri topluma sunuyoruz." diye konuştu.

- "Üniversitelerin özel sektörle iş birliği yapması önemli"

Prof. Dr. İbiş, üniversitenin ürettiği sağlıklı gıdalara çok fazla talep olduğunu, hatta bazı vatandaşların ürünün kalmamasından şikayet ettiğini söyledi.

Üniversitelerin özel sektörle iş birliği yapması gerektiğini vurgulayan İbiş, "Bilgi birikimimiz ve denetim mekanizmamız var, mutlaka özel sektörden yatırımcılarla iş birliği yapalım, biz bilgimizi ortaya koyalım onlar da sermayesini ve pazarlama yeteneklerini birleştirsinler, beraber üretelim." çağrısında bulundu.

- "1974'ten beri doğal gıda üretimi yapılıyor"

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Söylemezoğlu da fakülte bünyesinde 1974'te kurulan araştırma geliştirme süt işletmesinde yapılan üretimine ilişkin bilgi verdi.

Ar-Ge bazlı geliştirme amacıyla sağlıklı gıdalar ürettiklerini, bunları döner sermaye kanalıyla kendi satış yerlerinde ve sözleşmeli işletmelerde halka sunduklarını belirten Söylemezoğlu, işletmenin günde 3 ton süt işleme kapasitesine sahip olduğunu ve burada taze beyaz peynir, kaşar, kefir, yoğurt, süt, dondurma ve tereyağı üretildiğini anlattı.

Fakülte içinde meyve suyu işletmelerinin de bulunduğunu kaydeden Söylemezoğlu, şöyle devam etti:

"Fakültemize ait Haymana'daki 4 bin 200 dönüm araştırma ve uygulama çiftliğimizde 156 büyükbaş hayvanımız var. Ayrıca günde 23 bin yumurta kapasiteli tavuk işletmemiz de burada bulunuyor. Ayaş'ta 500 dekarlık bahçe bitkileri araştırma ve uygulama çiftliğimiz var, ağırlıklı meyve fidanları üretiyoruz ve sebze üretimi ile Ar-Ge'lerinin de yapıldığı bir alan. Kalecik'te ise Türkiye'nin en büyük üçüncü asma-gen kaynağı koleksiyonunun bulunduğu 174 dekarlık Kalecik Bağcılık Araştırma ve Uygulama İstasyonumuz var. Burası 155 çeşit, 21 farklı asma ağacının koleksiyon olarak bulunduğu ve ağırlıklı denemelerin gerçekleştirildiği bir yer. Eskişehir'de de yılda 60 ton kapasiteli alabalık işletmemiz var. Bir de 10 dekar Gemlik'te Zeytin bahçemiz bulunmakta."

- "Hepsinin testlerini ve analizlerini yaptırıyoruz"

Fakültenin çiftlik ve bahçelerinden elde edilen ürünlerde öğrencilerin katkısının da büyük olduğunu vurgulayan Söylemezoğlu, yüksek vitamin kalitesinde farklı ve yeni ürünler ortaya çıkartmak istediklerini dile getirdi.

Söylemezoğlu, kuru meyve ve sebze de ürettiklerini, tıbbi ve aromatik bitkilere yönelik de ürünler geliştirmeye başladıklarını anlattı.

İşletmelerinde bu sene yaklaşık 1,5 ton bal üretildiğini, hedeflerinin 3,5 ton olduğunu ifade eden Söylemezoğlu, "Haymana, merkez ve Ayaş'taki üç çiftliğimizde toplam 80 kovan arımız var. Tüm ürünler elde edildikten sonra tamamen kimyasal ve sağlık yönünden analize tabi tutuluyor, akredite laboratuvarlarda hepsinin testlerini ve analizlerini yaptırıyoruz. Son derece doğal bal üretiyoruz." bilgisini aktardı.

Yıllık 350-450 bin şişe arasında meyve suyu satışı yaptıklarını belirten Söylemezoğlu, Ankara'da 10 noktada ürünlerinin satışa sunulduğunu söyledi.

Ayrıca asma yaprağı ve pekmez de üretildiğini kaydeden Prof Dr. Söylemezoğlu, en yoğun ilginin süt ve süt ürünlerine olduğunu kaydederek, "Günlük yaklaşık 300 kilogram peynir, 1 ton yoğurt, 500 kilogram kefir, 250 kilogram dondurma, 50-75 kilogram arası da tereyağı üretiyoruz." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber