YÖK'ten 'meslek' teşviki

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 17 Ocak 2007 07:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

YÖK, meslek liseleri ile meslek yüksekokullarındaki sorunları aşmak için yeni arayışlar içinde. Meslek yüksekokulları sayısının azaltılması, sınavsız geçişin kaldırılması gibi öneriler tartışıldı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), imam hatip lisesi (İHL) ve diğer meslek lisesi öğrencilerine ÖSS'de uygulanan farklı katsayı nedeniyle ortaya çıkan tartışmaları sona erdirmek amacıyla yeni bir formül arayışına girdi. Bu kapsamda, meslek lisesi çıkışlılar için 2 yıllık önlisans programlarının yanında, uygulama ağırlıklı 4 yıllık yeni lisans programları üzerinde durulacağı bildirildi.

YÖK'ün dün sona eren, "Uluslararası Mesleki ve Teknik Eğitim Konferansı"nda 4 yıllık teknik eğitim fakültesi mezunlarının "kimlik", 2 yıllık meslek yüksekokullarında da "kalite" problemi yaşadığı vurgulandı. Meslek liselerinden meslek yüksekokullarına sınavsız geçişin kaldırılması ve yerine yeni sınav tanımlanması önerilen konferanstan çıkan ve YÖK Genel Kurulu'nda değerlendirilecek bazı öneriler şöyle sıralandı:

Askerlik süresi teşviki

Meslek yüksekokulları sayısının ülke genelindeki dağılımı kalite problemini beraberinde getirmektedir. Kalitenin artırılması için sayılarının azaltılması ve MYO'ların belirli merkezlerde toplanması gerekmektedir.

MYO'lara meslek liselerinden sınavsız geçiş kaldırılmalı, yeni giriş sınavı tanımlanmalıdır.

2 yıllık MYO mezunları için askerlik süresinin lisans mezunlarıyla aynı düzeye getirilerek bu okulların teşvik edilmesi çok önemlidir.

Kimlik bunalımı

Teknik eğitim fakültelerine kimlik kazandırılmalı, mezunların istihdam alanları belirlenmelidir.

MYO'lar YÖK'ün sorumluluğunda kalmalı, ancak üniversitelerin dışına çıkarılmalıdır.

Önlisans programlarından, lisans programlarına geçişi sağlayan Dikey Geçiş Sınavı'nın esasları yeniden belirlenmeli, kılavuz bu doğrultuda yeniden düzenlenmelidir.

Teknik eğitim fakültelerinin ismi "Teknoloji Fakültesi" veya "Teknoloji Yüksekokulu" olmalı.

Bu fakülteler, mühendislik fakültelerine dönüştürülmelidir.

İmam hatipler 1970'ten sonra amacından saptı

YÖK raporunda şu tespitlere yer verildi:

Meslek liseleri, statü nedeniyle daha alt seviyede algılanmakta.

MYO'lara kayıt yaptıran 175 bin kişiden 81 bini mezun olabiliyor.

İlçe ve beldelerdeki MYO'ların çoğunda, barınma ve eğitim koşulları iyi değil.

MYO'larda bir öğretim üyesine 59 öğrenci düşüyor. Bu oran Almanya'da 5, Japonya'da 9, ABD'de 21.

Teknik eğitim fakülteleri ihtiyacın çok üzerinde.

Mesleki eğitimin ortaöğretim kademesinde nitelik düşüklüğü yükseköğretime yansıyor.

İmam hatip liseleri (İHL), din hizmetlerinin yerine getirilmesi vazifesiyle mükellef memurların yetiştirilmesi için kurulmuştur.

Meslek lisesi grubunda yer alan bu okullar, 1970'lerden itibaren hedefinden uzaklaşarak genel liselere alternatif liselere dönüştürülmüştür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber