Savcı: KPSS sorularını aldıklarını itiraf edenler serbest bırakılsın

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 10 Temmuz 2010'da yapılan KPSS'de soruların sızdırılmasına ilişkin 91 şüpheli hakkında daha iddianame düzenledi. Devam eden soruşturma sırasında FETÖ'nün, 2009, 2012 KPSS soruları, 2013 Yabancı Dil Sınavı, ALES ve İç Denetçilik sorularını da sınavdan önce elde ettiği belirlendi. Soruları kimden, nasıl aldığını ayrıntısıyla anlatan ve samimi ikrarda bulunan şüphelilerin adli kontrol şartıyla serbest bırakılması, 8 şüpheli hakkında da ikrarda bulunmaları nedeniyle etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanması talep edildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Kasım 2016 15:09, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Savcı: KPSS sorularını aldıklarını itiraf edenler serbest bırakılsın

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, 2010 KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin soruşturma kapsamında "FETÖ/PDY üyesi olmak", "resmi belgede sahtecilik" ile "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" suçlarından hazırladığı beşinci iddianamedeki 91 şüphelinin 34'ünün ByLock kullanıcısı olduğu, 21'inin FETÖ tepe yönetimi ile HTS kayıtlarına göre irtibatı bulunduğu, 51'inin Bank Asya'yı kurtarma faaliyeti yapılan tarihlerde bankadaki hesaplarında para artışı hareketliliği tespit edildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 10 Temmuz 2010'da yapılan KPSS'de soruların sızdırılmasına ilişkin 91 şüpheli hakkında daha iddianame düzenledi.

Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman'ın hazırlayarak Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdiği iddianamenin kabulü halinde şüpheliler, daha önce açılan davalarda olduğu gibi "FETÖ/PDY üyesi olmak", "resmi belgede zincirleme sahtecilik" ve "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına zincirleme dolandırıcılık" suçlarından yargılanacak ve daha önce 2010 KPSS'ye ilişkin açılan dava sayısı 5'e, bu davalardaki sanıkların sayısı ise 475'e yükselecek.

İddianamede yer alan 91 şüphelinin 49'u bu dosyadan, 11'i ise başka dosyadan tutuklu bulunuyor. Soruları kimden, nasıl aldığını ayrıntısıyla anlatan ve samimi ikrarda bulunan şüphelilerin adli kontrol şartıyla serbest bırakılması, 8 şüpheli hakkında da ikrarda bulunmaları nedeniyle etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanması talep edildi.

Soruları sınavdan önce dağıttığı ve FETÖ'nün haksız şekilde kadrolaşma faaliyetini düzenlediği tespit edilen şüpheliler Muharrem Var, Özcan Solmaz, Yalçın Baransu, Fatih Hayal, Polat Orak ve Önder Kavakoğlu hakkında terör örgütü yöneticiliği, nitelikli dolandırıcılık ve resmi belgede sahtecilik suçlarından kamu davası açıldı.

FETÖ'nün tepe yönetimiyle irtibatlı, ByLock ve Bank Asya kayıtları bulunan şüphelilerle ilgili ayrıntıların yer aldığı iddianamede, 91 şüphelinin 34'ünün ByLock kullanıcısı olduğu, 91 şüpheliden 21'inin FETÖ tepe yönetimi ile HTS kayıtlarına göre irtibatının bulunduğu, 51'inin Bank Asya'yı kurtarma faaliyeti yapılan tarihlerde bankadaki hesaplarında para artışı hareketliliği tespit edildi.

Devam eden soruşturma sırasında FETÖ'nün, 2009, 2012 KPSS soruları, 2013 Yabancı Dil Sınavı, ALES ve İç Denetçilik sorularını da sınavdan önce elde ettiği belirlendi.

İddianamede ayrıca, sınavın "P10" puan türünde tercih yapan 488 kadın şüphelinin eşlerinin subay olduğu, bu subaylardan 111'inin darbe girişimi sonrası tutuklandığı, toplamda eşleri KPSS şüphelisi 174 subaya darbe girişimi sonrası adli işlem yapıldığı tespit edildi.

Öte yandan, 2010 KPSS'nin "P10" ve "P3" puan türünde yaklaşık 13 bin şüpheliyle ilgili inceleme yapıldığı, kamu davası açılmayan diğer şüphelilerle ilgili FETÖ üyesi olup olmadıkları, soruları alıp almadıklarına dair tahkikatın devam ettiği öğrenildi.

- Yanlış soruda birleştiler

İddianameye göre, şüpheli Baki Saçı'dan elde edilen bilgisayarda bulunan bir soru, 2010 KPSS'de Genel Kültür Testinin 9. sorusu olarak aynen çıktı. "Aşağıdakilerden hangisi Birinci Meşrutiyet döneminin özelliklerinden değildir" şeklindeki sorunun doğru cevabı ÖSYM tarafından "E" seçeneği olarak belirtildi. Ancak elde edilen kitapçıkta "C" seçeneğinin koyu renkte gösterildiği belirlendi. Eğitim Bilimleri Testinden 100 ve üzeri net yapan 3 bin 227 adayın yüzde 0,38'inin test kitapçığında yanlış olduğu halde, koyu renkte belirtilen cevabı işaretlediği aktarılan iddianamede, "bu adayların soruyu çabasıyla çözme girişimi içine girmeyip, daha önceden görüp ezberlediği seçeneği işaretlemeyi tercih edip, yanlışta birleştikleri" tespiti yapıldı.

Şüphelilerin, sızdırılan yanlış işaretlenmiş soruları sınavda da yanlış yaptığı belirtilen iddianamede, bu durumun "hiç sorgulamadan, koyulaştırılan seçeneği işaretleyen bir grubun bulunduğu"nun ortaya çıkması açısından önemli olduğu vurgulandı.

İddianameye konu 53. soru için de bilirkişi raporunda şöyle denildi:

"Elde edilen soru ile ÖSYM'nin KPSS 2010'da uyguladığı soru birbirinin aynısı olarak görülmektedir. Sorunun doğru cevabı ÖSYM tarafından 'D' seçeneği olarak belirtilmiştir. Ancak elde edilen kitapçıkta 'A' seçeneği koyu renkte gösterilmiştir. Durumu şüpheli olarak görülen ve testlerden yüksek puan alan 3 bin 227 adayın 0,11'i elde edilen test kitapçığında yanlış olduğu halde koyu renkte belirtilen cevabı işaretlemişlerdir."

- Mehmet Baransu'nun kardeşi Yalçın Baransu hakkındaki iddialar

İddianamede, gazeteci Mehmet Baransu'nun ağabeyi Yalçın Baransu'nun sınavdan önce soruları verdiği iki şüphelinin ifadesi de yer aldı. Buna göre, sınavda 100 ve üzeri doğru yapıp 3 bin 227 şüpheli arasında yer alan Denizhan Özcan, ifadesinde, Baransu'nun sınavdan 3-4 gün önce evine gelerek, sınavda çıkabileceğini söyleyerek Eğitim Bilimleri, Genel Kültür ve Genel Yetenek sorularını verdiğini söyledi.

Baransu'nun, bunu kimseye söylememeleri konusunda kendisi ve eşine Kur'an-ı Kerim üzerine yemin ettirdiğini anlatan Özcan, şahsi dizüstü bilgisayarı ile içinde soruların bulunduğu flash belleği bırakarak, sorulara çalışmalarını istediğini aktardı. Özcan, flash belleği başka bir bilgisayara takmamalarını da isteyen Baransu'nun, hiçbir şekilde çıktı almamaları uyarısında bulunduğunu ifade etti.

Yaklaşık 2 gün sorulara çalıştıklarını ifade eden Özcan, "Bu soruların bir kısmının üzerinde doğru cevap şıkları koyu olarak işaretlenmişti. Bir kısmında ise işaretleme yoktu, hatta işaretli olan bazı soruların yanlış olduğunu eşim ile fark ettik. Sınava girdiğimizde soruların bire bir aynı olduğunu gördüm." açıklamasında bulundu.

Denizhan Özcan'ın eşi Dilek Özcan da 2010 KPSS sınavına girdiğinde, soruların Eğitim Bilimleri testi ile Genel Yetenek ve Genel Kültür testleri ile birebir aynı olduğunu gördüğünde çok korktuğunu, bu durumdan rahatsız olduğunu söyledi.

Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) tarafından hazırlanan raporda da sınavda 100 ve üzeri net yapan 3 şüphelinin, Yalçın Baransu'ya toplam 13 bin 875 lira para transfer ettiği belirtildi. Raporda, söz konusu 3 şüpheliden 2'sine ise 100 ve üzeri net yapan 9 şüpheli tarafından toplam 53 bin 920 lira para gönderildiği aktarıldı.

Bu arada, Yalçın Baransu'nun eşi Aygün Baransu ise sınavda 120 soruda 120 doğru yaparken, ikinci sınava girmedi.

- Muhammet Sait Gülen'in ifadesi

İddianameye göre bir numaralı şüpheli konumunda bulunan terör örgütü FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in yeğeni Atatürk Üniversitesi Matematik Öğretmenliği Bölümü mezunu Muhammet Sait Gülen, 10 Temmuz 2010'da düzenlenen ve iptal edilen KPSS Eğitim Bilimleri Testinde 120 sorudan 119'una doğru cevap verdi. Gülen, 31 Ekim'de tekrarlanan ve daha kolay olduğu bilirkişi raporlarıyla tespit edilen ikinci sınavdan ise 120 sorudan 87'sini doğru cevaplayabildi.

Genel Kültür Testinin sınavdan önce sızdırılan, ancak yanlış cevap şık işaretlenen 9 numaralı sorusunda, 3 bin 227 adaydan bin 211'inin yanlışta birleştiğinin belirtildiği iddianamede, yanlışta birleşen bu adaylar arasında Muhammet Sait Gülen'in de yer aldığı kaydedildi.

İddianamede yer verilen Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporunda, Gülen'in sınava girerek 100 ve üzeri net yapan 3 bin 227 kişi içerisinde yer alan bir şüpheli adaya 2 bin 999 lira gönderdiği, Gülen'in dosyada şüphelisi konumunda bulunmayan 3 kişiye de toplamda 11 bin 39 lira transfer ettiği, bu 3 kişiden 2'sine, 3 bin 227 şüpheli aday içerisinde yer alan 7 kişinin de toplamda 14 bin 956 lira gönderdiği belirtildi. İddianamede Gülen'in telefon irtibatının bulunduğu şüphelilere ilişkin de bilgiler yer aldı.

Muhammet Sait Gülen, savcılığa verdiği ifadede itirafçı olmuştu.

- İki numaralı şüpheli Süleyman Yörük

İddianamede iki numaralı şüpheli konumunda bulunan Süleyman Yörük'ün, 2005-2010 yılları arasında 3 kez KPSS sınavına girdiği, bu sınavlarda, Eğitim Bilimleri Testinde 2008 yılında 120 sorudan 39 soruyu, 2009'da 120 sorudan 51'ini ve 10 Temmuz 2010'da düzenlenen ve iptal edilen KPSS Eğitim Bilimleri Testinde ise 120 sorudan 105'ini doğru cevapladığı tespit edildi. Yörük'ün tekrarlanan Eğitim Bilimleri Testine girdiği ve aynı başarılı performansı gösteremeyerek, 120 sorudan 49'unu doğru cevapladığı ortaya çıktı.

İddianameye göre Yörük, ÖSYM tarafından 2010'da düzenlenen ve iptal edilen KPSS Eğitim Bilimleri Testinde 100 ve üzeri net yapan 5 şahısla 2008 yılında İrfan Özel Eğitim Kurumu adlı firmada aynı yıllarda çalıştı.

İddianamede üç numaralı şüpheli Muharrem Var ise 2005-2010 yılları arasında 2 kez KPSS sınavına girdi, bu sınavlarda, Eğitim Bilimleri Testine 2006'da 120 sorudan 73'üne, iptal edilen KPSS Eğitim Bilimleri Testinde ise 120 sorudan 112'sine doğra cevap verdi. Var, 31 Ekim'de tekrarlanan sınavın Eğitim Bilimleri Testine ise girmedi.

Muharrem Var, Genel Yetenek Testine 2006'da 60 sorudan 29'unu, 2010 yılında 60 sorudan 50'sini doğru cevaplarken, Genel Kültür Testine, 2006'da 60 sorudan 30'una, 2010'da da 60 sorudan 47'sine doğru cevap verdi.

- 2009 soruları da dağıtılmış

İddianameye göre, sınavda 100 ve üzeri net yapan 3 bin 227 şüpheli arasında yer alan ve itirafçı olan Dudu Çetin'in, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklanan eşi Jandarma Yüzbaşı Cemil Çetin ise ifadesinde, 2009 yılında yapılan KPSS sorularının da önceden dağıtıldığını anlattı.

Çetin, İstanbul'dan Karabük Safranbolu'ya atandığı 2008 yılında, askerlerle ilgilenen örgüt imamının kendisini Hakan Aytekin isimli abiyle tanıştırdığını söyledi.

Eşinin 2009 KPSS sınavına Adana'da gireceğini aktaran Çetin, Aytekin'in sınavdan bir gün önce kendisini aradığını, nerede olduğunu sorduğunu, "Adana" yanıtını alınca "tamam" deyip telefonu kapattığını belirtti. Çetin, Safranbolu'ya dönünce kendisini neden aradığını sorduğu Aytekin'in, "2009 KPSS sınav sorularının geldiğini ve eşi için kendisine vereceğini" söylediğini kaydetti.

Aytekin'in, bu konudan eşine bahsetmemesini, eşinin 2010'da yapılacak KPSS'ye tekrar iyi çalışmasını, bir daha sınav soruları gelirse vereceğini, yalnız bu kez sınav merkezinin Karabük olarak seçilmesini istediğini belirten Çetin, 2010 KPSS'den 2-3 gün önce kedisini Hakan Aytekin ile tanıştıran kişinin, Aytekin'e ve kendisine soruları verdiğini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber