Taşra uzmanları ilgilendiren düzenleme yeniden AYM'nin önünde

Uzman unvanlı kadrolarda çalışan personelden taşrada çalışanlara makam tazminatı verilmemesini öngören hüküm yeniden Anayasa Mahkemesi gündeminde

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 18 Kasım 2016 13:38, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Taşra uzmanları ilgilendiren düzenleme yeniden AYM'nin önünde

Makam tazminatı cetvelinin 8 nolu sırasında şu hüküm yer almaktadır:

"En az dört yıl süreli yükseköğrenim veren fakülte veya yüksekokulları bitirmiş ve birinci dereceli kadroya atanmış olmak kaydıyla, 152 nci maddenin "II-Tazminatlar" kısmının "A- Özel Hizmet Tazminatı" bölümünün (ğ) bendinde yer alanlardan merkez teşkilatına ait uzman unvanlı kadrolarda bulunanlar- 2000"

Yukarıdaki hüküm gereğince merkez teşkilatında çalışan uzmanlara 2000 makam tazminatı verilirken taşrada çalışan uzmanlara makam tazminatı verilmemektedir.

Geçtiğimiz yıl Anayasa Mahkemesinin önüne taşınan bir dosyada, mahkeme heyeti, 666 sayılı KHK ile getirilen "merkez" ve "(ğ) bendinde" ibarelerinin iptaline karar vermişti. Ancak bu iptal kararı, 666 sayılı KHK'nın dayanağı olan 6223 sayılı yetki Kanununda, mali konularda düzenleme yapma yetkisi bulunmamasından dolayı alınmıştı.

Anayasa Mahkemesinin 24 Mayıs 2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan kararı sonrasında, TBMM, Ağustos 2016'da, makam tazminatı cetvelinin 8 nolu sırasını, iptalden önceki halini alacak şekilde yeniden düzenlemiştir.

Fakat bu düzenleme, Anamuhalefet partisince iptal davasına konu edilmiş olup, söz konusu ibarelerin Anayasa'ya aykırılığı sorunu 23 Kasım'da bir kez daha görüşülecektir.

AYM'nin 23 Kasım 2016 tarihli gündemi için tıklayınız.

Bu kez ortada bir KHK düzenlemesi değil kanun düzenlemesi olduğu için Anayasa Mahkemesi yetki kanunları yönünden değil "eşitsizlik" yönüyle inceleme yapacaktır. Ancak, 23 Kasım'daki ilk inceleme esastan olmayacak sadece şekil yönüyle bir inceleme olacaktır. Bir eksiklik bulunmaması halinde, konu sonraki görüşmelerde esastan incelenecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber