İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

'Soğuk algınlığında antibiyotiklerin etkisi yok'

Prof. Dr. Hürrem Bodur, "Soğuk algınlığı, nezle, grip gibi viral üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin etkisi yoktur." dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Kasım 2016 21:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
'Soğuk algınlığında antibiyotiklerin etkisi yok'

Duygu Yener

Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Başkanı (EKMUD) Başkanı Prof. Dr. Hürrem Bodur, dünya genelinde antibiyotiklerin yüzde 30-40'ının yanlış veya gereksiz yere kullanıldığını belirterek "Soğuk algınlığı, nezle, grip gibi viral üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin etkisi yoktur." dedi.

EKMUD Başkanı Prof. Dr. Bodur, Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de giderek artan ve yaygınlaşan antibiyotik direncinin, tedavisinin zor hatta imkansız enfeksiyonlara neden olduğunu ve halk sağlığını tehdit eden boyutlara ulaştığını söyledi.

Yapılan çeşitli çalışmalara göre, dünya genelinde antibiyotiklerin yüzde 30-40'ının yanlış veya gereksiz kullanıldığını dile getiren Bodur, şöyle konuştu:

"Dünya genelinde antibiyotiklerin yüzde 75'i akut solunum yolu enfeksiyonları için kullanılmaktadır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının çoğu yüzde 70'i viral etkenlere bağlı olmasına rağmen bu hastaların yarısından fazlasında gereksiz antibiyotik kullanıldığı görülmektedir. Soğuk algınlığı, nezle, grip gibi viral üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin etkisi yoktur."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber