Nüfus cüzdanına ölünce kavuşabildi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 18 Ocak 2007 19:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Malatya'da ailesi tarafından nüfusa kaydı yapılmayan, evlendiğinde evlilik cüzdanı alamayan, çocuklarının kaydını da yaptıramayan Hediye Yılmaz, nüfus cüzdanına 37 yaşında kanserden ''ölünce'' kavuşabildi.

Hediye Yılmaz'ın defin işlemlerinin yapılması için ''nüfus kaydı mecburen yaptırıldı ve nüfus cüzdanı çıktı.''

Hediye Yılmaz'ın eşi Cemal Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amcasının kızı olan eşini 17 yaşındayken kaçırdığını, ancak nüfus kaydı olmadığı için resmi nikah yaptıramadıklarını kaydetti.

Yıllarca nüfus kaydı olmaksızın evli kaldıklarını aktaran Yılmaz, şunları söyledi:

''Evliliğimizden beş çocuk dünyaya getirdik. Ancak eşimin nüfus kaydı olmadığı için, çocuklarımın hiçbirisinin nüfus kaydını yaptıramadık, kimliklerini alamadık. 3 çocuğum okul çağında olmasına karşın, okula da gönderemedik. Eşim geçen hafta cuma vefat etti. Mezarlıklar Müdürlüğüne gidip defin işlemini yaptırmak istedik. Ancak nüfus kaydı olmadığı için defnetmediler. Akrabalarımız Malatya Valiliğine başvurdu. Vali beyin girişimleri ile eşimin nüfus kaydı yapıldı. Bu süreçte 2 gün morgda kaldı. Nüfus kaydının yapılması sonrasında defin işlemini gerçekleştirdik.''

-''ÇOCUKLARIMA ÇARE BULSUNLAR''-

Cemal Yılmaz, şimdi çocukları için çare aradığını dile getirerek, şöyle konuştu:

''6-7 aydan bu yana eşimin rahatsızlığı ile uğraşıyorum. Hastane hastane dolaştık. Şimdi çocuklarımın derdine düştüm. Çocuklarıma bir çare bulsunlar. Ekonomik durumum müsait değil, onları okutamıyorum. Konu komşu yardımcı oluyor. 3 çocuğum okul çağında, okula gönderemiyorum. Önce çocuklarımın nüfus kaydının yaptırılıp nüfus cüzdanı verilmesini istiyorum. Ardından devlet çocuklarımı okutsun. Biz cahil yaşadık, bari onlar cahil kalmasın.''

-''BU YAŞTAN SONRA OKULA GİTMEK İSTEMİYORUM''-

Anneleri tek odalı barakada, gözleri önünde vefat eden, Güneş (1,5), Hazar (6), Gonca (8), Leyla (11) ve Handan (13) isimli çocuklar, büyük acı yaşıyor.

Annelerinin kayıtsız olması nedeniyle hiçbirisinin nüfus cüzdanı olmayan çocukların yaşadığı dram görenleri duygulandırıyor.

Hediye Yılmaz'ın geride bıraktığı çocuklarından Handan, kimliksiz yaşamanın kendisine büyük sıkıntı verdiğini belirterek, şunları söyledi:

''13 yaşındayım, kimliğim yok. Hiç okula gidemedim. Okula gitmek istiyordum. Ama şu ana kadar kimlik olmadığı için hiç gidemedim. Bundan sonra ben okula gitmek istemiyorum. Kardeşlerim gitsin, bana yeter.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber