Bakan Çelik: Katsayı yokken de meslek liselerinden kazanma oranı %2'ydi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Ocak 2007 15:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yatılı okullarda 50-60 kişinin bir arada kaldığı yatakhaneler bulunduğunu, buna son verilerek 6-8 kişilik oda sisteminine geçilmesi gerektiğini belirterek, illerin buna göre planlama yapmalarını istedi.

Öğrencilerin mesleki eğitime yöneltilmelerinin önemli olduğunu ifade eden Çelik, ÖSS'de uygulanan katsayı konusunda "Katsayı problemlerine kilitlenmeyelim. Katsayı meslek liselerine psikolojik bir engel getirmiştir ancak katsayı uygulaması yokken de meslek liselerinden lisans programlarını kazanma oranı yüzde 2 idi" diye konuştu.

Çelik, Başkent Öğretmenevi'nde düzenlenen "Okul Yönetimini Geliştirme Programı İl Milli Eğitim Müdürleri ve İlköğretim Müfettişleri Başkanları Toplantısı"nın açılışında konuştu.

Yatılı okulların sorunlarına değinen Çelik, bu okulların tam donanımlı olması için gayret gösterdiklerini söyledi. Tüm yatılı okullarda jeneratör, çamaşır ve bulaşık makineleri ile diğer teçhizatların bulunması için çalıştıklarını ifade eden Çelik, deforme olmuş ranzaların, dolapların yenilendiğini kaydetti.

Yatılı okulların onarımı ve donanımına öncelik vereceklerini, bunun için kaynak ayrıldığını kaydeden Çelik, "Hala 50-60 kişinin bulunduğu yatakhaneler var. Bunları 6 kişilik, 8 kişilik odalara bölüştürmek zorundayız. Yatılı okullarda hangar gibi koğuş sistemini bitirmemiz lazım" dedi. Çelik, il milli eğitim müdürlerinin planlamalarını buna göre yapmalarını istedi.

Yatılı okullara bu yıl 10.5 milyon YTL ödenek gönderildiğini belirten Çelik, ancak bazı illerde hala okullara para ulaşmadığını, talimat vermelerine rağmen hala bazı araç gereçlerin temin edilemediğini söyledi.

Okul müdürlerinin eksikleriyle ilgili milletvekillerinden taleplerde bulunduklarını ifade eden Çelik, bütün isteklerin merkezden karşılanmasının mümkün olmadığını, bu yaklaşımı da doğru bulmadığını dile getirdi.

"Geçmişte popülist amaçlarla, akla hayale gelmedik yerlerde yatılı okul açıldığını" kaydeden Çelik, yatılı okulların kapasitesinin yüzde 20'sinin boş olduğunu ifade etti. Şu anda bir yatılı ilköğretim bölge okulunun maliyetinin yaklaşık 10 milyon YTL olduğunu belirten Çelik, "Canımız her istediği zaman yatılı okul açamayız" dedi.

Çelik, yatılı okullar boş kapasiteyle çalışırken, taşımalı eğitime para verilmesinin doğru olmadığını vurguladı. Çelik, il milli eğitim müdürlerine, "Sırf bu iş için minibüs alanlar var. Size baskı gelebilir. Kim sıkıştırırsa sıkıştırsın asla boyun eğmeyin, sizin arkanızdayız" diye seslendi.

"KÖY OKULLARINI ONARIN"

Taşımalı eğitimi anlatan Çelik, taşımalı eğitimin yıllık maliyetinin 350 milyon YTL olduğunu kaydetti. Bugün taşımalı eğitimi bitirmenin mümkün olmadığını söyleyen Çelik, taşımalı eğitimin parasızlıktan veya yatırım yapılamadığından değil, yerleşim yerlerinin coğrafi yapısından kaynaklandığını anlattı.

İl milli eğitim müdürlerinden kapalı köy okullarını tek tek tespit ederek onarılmasını sağlamalarını isteyen Çelik, bir köyde okul ve öğretmen bulunmasının oraya önemli katkı sağlayacağını ifade etti.

"TUTANAKLA TESLİM EDİLSİN"

Yatılı okullarda okuyan öğrencilere "duyarlı olunmasını" isteyen Çelik, öğrencilerin tatil başladığında aile özlemiyle hiçbir şey düşünmeden yola çıktıklarını ve özellikle kış aylarında "donma" tehlikesi yaşadıklarını anlattı. Çelik, yatılı okul müdürlerinin öğrencileri ailelerine tutanakla teslim etmeleri talimatı verdi.

"YATILI OKULLARA BAYAN ÖĞRETMEN"

Çelik, şöyle konuştu:

"Yatılı okullarda özellikle kız çocuklarımız, erkek öğretmenleriyle çeşitli meselelerde rahatlıkla diyalog kuramıyorlar. Okullarımızda mutlaka bayan yönetici bulunduralım. Eğer imkansızsa imkansızı mümkün kılın demiyorum. Yatılı okullarda norm kadroyu da gözeteceğiz ama atama konusunda bayanları gözeteceğiz. Oraya bayan öğretmen tayin edeceğiz. Gidiyorum bazı yatılı okullara, okulun mevcudu diyelim ki 500 kişi, bunun 200'ü kız çocuğu ama neredeyse bir tane bile bayan öğretmen yok. Bunu kesinlikle temin etmemiz lazım." Yatılı okullardaki öğretmenlerin lojman sorunları olduğunu kaydeden Çelik, "Başbakanlıktan bir izin aldık. Bu konuda bir sıkıntınız olmasın. Yerleşim birimlerinin dışında olan yatılı okullarımıza lojman planlaması yapıp bize gönderin" dedi.

İllere gönderilen paraların gecikmeli olarak kullanıldığını belirten Çelik, müdürlere "Birçok ilimiz para eline geçmeden harekete geçmiyor. 'Önce Milli Eğitim Bakanlığı paraları göndersin' deyip ondan sonra harekete geçen arkadaşlarımız bağ bozumuna kalıyor. Bağ bozumuna kalmayın" diye seslendi.

"KÖMÜR YAKIN"

Yatılı okullar 24 saat açık olduğu için yakıt masraflarının fazla olduğunu ifade eden Çelik, bazı yatılı okullarda sıvı yakıt kullanıldığını belirterek, doğal gaz olmayan yerlerde bunun kömüre dönüştürülmesi talimatı verdi. Çelik, "Birleştirilmiş derslik sisteminin olduğu köy okullarında köylü çocukların koltuğunun altına tezek alıp okula gelmesi dönemini bitirelim. Okullarda kokaryakıt dönemi bitsin. Bu iş için para tahsis ettik. Her vilayetimiz kendi ihtiyacı olan kömürü alsın. Köy okulunun ihtiyacı olan neyse, kömür, odun alınır ama mutlaka tezek meselesini bitirelim, vatandaşımız bunu gübre olarak kullansın" dedi.

KATSAYI

Mesleki ve teknik eğitimin yaygınlaştırılmasının Türkiye için "hayati önemi olduğunu" belirten Çelik, il milli eğitim müdürlerine şöyle seslendi:

"Bunu yaparken katsayı problemlerine kilitlenmeyelim. Katsayı psikolojik bir engel getirmiştir meslek liselerine bu kabul ediyor ve her vesileyle söylüyorum. Ancak katsayı uygulaması yokken de meslek liselerinden üniversitelerin 4 yıllık lisans programlarını kazanma oranı yüzde 2 idi." Liselerde 9. sınıflarda ortak programlar uygulandığını anımsatan Çelik, "Genel liselerimizin müdürleri sanki bu çocuklar ellerinden gidecek gibi bir kaygı içindeler. Şunu bilsinler ki Türkiye'de genel liselere istemediğiniz kadar talep var. Genel liselerin müdürleri 9. sınıflardaki çocukları mesleki eğitime gönderebilmek için bir misyoner gibi çalışmalılar" diye konuştu.

"YIL SONUNA KADAR ODA SİSTEMİNE GEÇİLECEK"

İlköğretim Genel Müdürü Yüksel Özden de tüm ilköğretim okulu müdürlerinin eğitimi için 160 formatör yetiştirildiğini belirterek, yarıyıl tatilinden sonra "okul yönetimini geliştirme" konusunda ilköğretim okulu müdürlerinin eğitimine başlanacağını söyledi.

Yatılı okullarda yapılan çalışmalarda bazı eksiklikler ve yetersizlikler tespit edildiğini ifade eden Özden, bu yılın sonuna kadar bu okulların tamamında koğuş sisteminden oda sistemine geçmeyi amaçladıklarını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber