KPSS davasında 5 tutuklu sanık tahliye edildi

2010 KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin 67'si tutuklu 100 kişi hakkında açılan davanın görülmesine devam edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Kasım 2016 21:39, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
KPSS davasında 5 tutuklu sanık tahliye edildi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, 10 Temmuz 2010'da yapılan KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin 67'si tutuklu 100 kişi hakkında açılan dördüncü davanın bugünkü celsesi tamamlandı.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya "FETÖ/PDY üyesi olmak", "resmi belgede zincirleme sahtecilik" ve "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına zincirleme dolandırıcılık" suçlamasıyla yargılanan tutuklu ve tutuksuz sanıkların yanı sıra taraf avukatları katıldı.

Duruşmaya, önceki celselerde savunma vermeyen 2 tutuksuz sanık ile ek savunma yapmak isteyen tutuklu sanıkların savunmalarının alınmasıyla devam edildi. Savunmasını yapan sanıklar, suçlamaları reddederek beraatlerini istedi.

Sanık avukatları da müvekkillerinin delil durumları göz önünde bulundurularak, beraat kararı verilmesi ya da tutuksuz yargılanmaları talebinde bulundu.

- 5 kişi tahliye edildi

Talepleri değerlendiren mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Kamil Yiğiter, Mehmet Aktürk, Mehmet Gökkaya, Mehmet Emre Birdal ve Ertuğrul Kök'ün tahliyesine karar verirken, diğer sanıkların tutukluluk hallerinin devamına hükmetti.

- İddianame

10 Temmuz 2010'da yapılan KPSS sorularının sınavdan önce ele geçirilerek, sanıklara dağıtıldığının belirtildiği iddianamede, sanıklar arasında "cemaat bağı" olduğu, soruların sınavdan önce genellikle bu bağa uygun dağıtıldığına işaret edilerek, profilleri, iş yerleri, aralarındaki mali ve sosyal irtibatları incelendiğinde, sanıkların FETÖ/PDY içinde yer aldıkları kaydedildi.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in, örgüt mensuplarına yurt dışından medya üzerinden talimat verdiği ifade edilen iddianamede, Gülen'in, devlete sızmayı esas alan konuşması hatırlatıldı.

İddianamede şu bilgilere yer verildi:

"Gülen'in, geçmiş yıllardaki konuşma kayıtlarında, devletin yasama, yürütme ve yargı erklerinin ele geçirilmesine ilişkin talimatlar verildiği, örgütün gerçek amacına ulaşmak maksadıyla ve örgüte bağlı kadroları kamu kurumlarına yerleştirmek suretiyle devleti ele geçirmeyi hedeflediği görülmektedir."

- Tekrarlanan sınavla devlet, 9 milyon 111 bin lira zarara uğratıldı

İddianamede, 294 bin 909 adayın katıldığı 2010'daki KPSS Eğitim Bilimleri sınavının iptal edilerek yeniden yapılmasıyla devletin 9 milyon 111 bin 138 lira 13 kuruş zarara uğratıldığı belirtilerek, YÖK Denetleme Kurulunun, genel yetenek sorularının da sızdırıldığı raporuna rağmen, bu alanın iptal edilmemesiyle sayıları kesin bilinmemekle beraber binlerce kişinin haksız şekilde devlet memuru olduğu da yer aldı.

Sanıklar, "FETÖ/PDY üyesi olmak", "resmi belgede zincirleme sahtecilik" ve "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına zincirleme dolandırıcılık" suçlarından yargılanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber