Kromozomların yüzde 53-70'i DNA'lardan oluşuyor

Araştırmacılar, kromozomlardaki materyallerin yüzde 53-70'inin DNA'lardan oluştuğunu bildirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Kasım 2016 15:36, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Kromozomların yüzde 53-70'i DNA'lardan oluşuyor

"Molecular Cell" dergisinde yayımlanan çalışmada, keşfedildiği 1882 yılından bu yana yaşanan önemli teknik ilerlemelere rağmen, tam yapısı ve dizilişi bir sır olarak kalan kromozomların yapısının yaklaşık yüzde 30 ila 47'sinin genetik materyali çevreleyen gizemli bir çeperden oluştuğu belirtildi.

Edinburgh Üniversitesi'nden araştırmacılar, kromozomların yüksek çözünürlüklü 3D görüntüsünü elde edebilmek için geliştirdikleri, hesaplamalı modelleme yazılımıyla ışık ve elektron mikroskobunu birleştiren ve 3D-CLEM olarak adlandırılan yöntemle, kromozom yapılarını daha önce benzeri görülmemiş bir şekilde detaylı inceledi.

Görevi bilinmeyen söz konusu kılıfların, hücre bölünmesi sürecinde kromozomları birbirinden ayrı tutabileceğini ileri süren araştırmacılar, bu sözde çeperin hücre bölünmesi sırasında ortaya çıkan, bazı kanser türleri ve doğum kusurlarını engellediğini ifade etti.

3D-CLEM ile elde edilen görüntüler, kromatin olarak bilinen, DNA ve destekleyici proteinleri içeren materyallerin, kromozomların toplam içeriğinin yüzde 53 ila 70'ini oluşturduğunu, geriye kalan yüzde 30 ila 47'lik kısmın kromozom çeperinden meydana geldiğini ortaya koydu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber