Öğleden sonraki uykunun sebebi protein ve tuz

Öğleden sonra kendinizi yorgun hissediyor, iş yerinizdeki masanıza başınızı koyup uyumak mı istiyorsunuz? Yeni yapılan bir araştırmaya göre bunun bir nedeni de yedikleriniz olabilir. Uzmanlar protein ağırlıklı ve tuzlu yemeklerle atıştırmalıkların 'gıda koması'na yol açtığını tespit etti

Haber Giriş : 25 Kasım 2016 08:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Öğleden sonraki uykunun sebebi protein ve tuz

Öğleden sonra saat 14.30 sıralarında bir çöküş yaşıyorsunuz. Kendinizi halsiz, yorgun ve isteksiz hissediyorsunuz. Bunun nedenini araştıran bilim insanları suçluları saptadı: Protein ve tuz. ABD'deki Scripps Araştırma Enstitüsü'nden bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre vücut bu besinlerin bağırsak emilimini en üst düzeye çıkarmak için diğer fonksiyonları kapatıyor. Yani beyin bu göreve odaklandığı sürece bizi uykulu hale getiriyor. Bilim insanları bu ikisini ne kadar çok tüketirseniz o kadar uzun süre 'yemek koması'na gireceğinizi belirtti. Bu arada atıştırmalıklar, smoothieler, salatalar ve sandviçlerde bile protein olduğunun unutulmaması gerektiği kaydedildi.

Araştırmanın başındaki isim Dr William Ja "Farklı gıdalar, memeli fizyolojisinde farklı roller oynar ancak uykuyla yemenin etkileri üzerine çok az araştırma yapılmış" dedi. Araştırmada meyve sineklerini kullandıklarını belirten Ja, uyku metabolizması iyi bilinen sinekleri hem yemekten önce hem de yemekten sonra takip ettiklerini söyledi. Araştırmada yemekten sonra sineklerin kısa bir uyku moduna girdikleri tespit edildi. Ayrıca daha fazla yiyen sinekler, daha uzun süre uyudu. Bilim insanları, proteinin gıda komasına katkıda bulunduğunu; tuz ve proteinin uyumayı teşvik ettiğini belirledi. Bu gıda komasının 20-40 dakika arasında sürdüğünü kaydeden Ja "Bu çalışmanın ardından şimdi gıda ile uyku arasındaki doğrudan ilişkiyi ciddi bir şekilde incelemeye başlayabiliriz" dedi.

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber