AB'de mülteci paniği başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Mültecilere sınır kapılarını açarız" uyarısının ardından AB paniğe kapıldı. Yunan basını Türkiye'nin günde 3 bin mülteciyi geri göndermeyi planladığını öne sürerken, Bulgar Ortodoks Kilisesi sığınmacıları istilacı olarak niteledi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 29 Kasım 2016 07:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AB'de mülteci paniği başladı

Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye ile müzakerelerini durdurulması kararına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çok sert tepki gösterdi. Avrupa Birliği'ni uyaran Erdoğan'ın, "Daha ileri giderseniz, bu sınır kapıları açılır" sözleri Türkiye ile Geri kabul Anlaşması yapan Avrupa'yı endişelendirdi. Yunan basını, Türkiye'nin günde 3 bin mülteciyi Yunanistan'a geri göndermeyi planladığını öne sürdü. Proto Thema gazetesi, Yunan istihbaratının birkaç hafta içinde bunun hayata geçirilebileceğini düşündüğünü yazdı.

CİDDİ ENDİŞE YORUMU

İngiliz The Times gazetesine açıklama yapan Yunan istihbarat uzmanı Athanassios Drougas ise "Şu günlerde kimse Sayın Erdoğan'ı ve tahmin edilemezliğini hafife almıyor" dedi. Drougas, Erdoğan'ın son haftalardaki açıklamalarının ve Proto Thema tarafından ortaya atılan iddianın Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı'nı ciddi şekilde endişelendirdiğini belirtti.

Avusturya Dışişleri Bakanı Kurz ise dün Makedonya'ya giderek mevkidaşı Nikola Poposki ile görüştü. Türkiye-AB arasındaki sığınmacı anlaşmasını değerlendiren iki bakan, Türkiye ile ilişkilerin güçlendirilmesi ve sığınmacılar için sınırların kapalı kalması gerektiği konusunda mutabık kaldı. Kurz, mülteci akınının engellenmesi için Balkan rotasının kapatılmasının önemli bir adım olduğunu ifade etti.

İSTİLACI İLAN ETTİLER

10 bin civarında mültecinin yaşadığı Bulgaristan'daki Ortodoks Kilisesi ise ülkeye sığınmacı kabulünün sınırlandırılması çağrısında bulundu. Kiliseden yapılan açıklamada, "Bu sığınmacı dalgası istila belirtileri taşıyor" ifadesi kullanılarak güvenlik riski altındaki insanlarla olanaklar ölçüsünde dayanışma gösterilmesini desteklemesine karşın, ülkeye daha fazla sığınmacının gelmesine izin verilmemesi gerektiği belirtildi.

'BEDEL ÖDEMEYİZ'

Ülkede sığınmacılara karşı ırkçı saldırıların artmaya başladığı bir dönemde yapılan açıklamada, «Gelenlere, sınırlı olanaklarımız çerçevesinde yapabildiğimiz kadar yardım ederiz ancak fazlasını hiçbir şekilde yapmayız. Sorunu yaratanlar çözümüne katlansın. Ortodoks Bulgar halkı, bu durumda devletinin yok edilmesine kadar varabilecek ağır bir bedeli ödeyemez" ifadesi kullanıldı. AB Komisyonunun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopulos da Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki göçmen mutabakatının işlediğini belirterek "Bu mutabakatın işlemeye devam etmesi için elimizdeki her şeyi seferber etmeliyiz" dedi. Avramopulos, Avrupa ülkelerine mülteciler konusunda verdikleri sözleri hemen yerine getirmeleri ve kapasiteyi artırma çağrısında bulundu.

BİR MİLYON MÜLTECİYE KIZILAY KART

Avrupa Birliği'nin mali kaynağını sağladığı "Yabancılara Yönelik Sosyal Uyum Yardım Programı" kapsamında Türkiye'de yaşayan bir milyon sığınmacıya dağıtılacak "Kızılay Kart" başvuruları başladı. AB İnsani Yardım Komisyonu'nun 348 milyon avro maddi kaynak sağladığı ve Türk Kızılayı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı iş birliğinde yürütülen "Yabancılara Yönelik Sosyal Uyum Yardım Programı" kapsamında, kamplar dışında bulunan Suriye vatandaşı ve İl Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne kayıtlı diğer sığınmacılara her ay kişi başı yüzer lira nakdi yardım yapılacak. Program kapsamında yapılacak yardımlarda engelliler, yaşlılar ve eşini kaybeden kadınlara öncelik sağlanacak. Başvuruları kabul edilen sığınmacıların kartlarının, Ocak 2017'den itibaren dağıtılması planlanıyor.

AVRUPA HAYALLERİYENİDEN CANLANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleri yaklaşık 6 yıldır Türkiye'de misafir edilen Suriyeliler için umut oldu. Suriye Türkmenleri Derneği Başkanı Ekrem Dede, Avrupa'ya geçişlerine izin verilmesini istediklerini belirterek, "Uluslararası anlamda insanlara sınır kapılarının kapatılması, insan haklarına aykırıdır. Bu kapılar açılmalı. Cumhurbaşkanı Erdoğan kapıları açsın, Avrupa ülkeleri de mülteciler için biraz daha fedakarlık yapsın" ifadesini kullandı.

500 BİN KİŞİ AB'YE GİDER

Rakka Mahalli Meclis Başkanı Sadi Süveyş de Türkiye'de kendilerine her türlü imkanın sunulduğunu dile getirdi. Karşılaştıkları insani dram nedeniyle Avrupa ülkelerinden de bir şeyler beklediklerini belirten Süveyş, "Erdoğan'dan sınır kapılarını açmasını istiyoruz. Kapılar açılsa tahminen ilk etapta 500 bin muhacir Avrupa'ya gider" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber