'Tahir Elçi, PKK'nın yanlışlarına ayna tutan biriydi'

AK Parti'li Boynukara: - "Tahir Elçi, klasik PKK şakşakçısı değildi, PKK'nın yanlışlarına ayna tutan biriydi. Bu anlamda terör örgütünün tekerine çomak sokan bir insandı. Sadece bu nedenle bile hedefe konulduğuna inanıyorum"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Kasım 2016 18:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
'Tahir Elçi, PKK'nın yanlışlarına ayna tutan biriydi'

AK Parti Adıyaman Milletvekili Adnan Boynukara, eski Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin katilinin terör örgütü PKK olduğunu öne sürerek, "Elçi, klasik PKK şakşakçısı değildi, PKK'nın yanlışlarına ayna tutan biriydi. Bu anlamda terör örgütünün tekerine çomak sokan bir insandı. Sadece bu nedenle bile hedefe konulduğuna inanıyorum." dedi.

HDP, Danışma Kurulu toplanamadığı için Elçi'nin öldürülmesiyle ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesini grup önerisi olarak Genel Kurula getirdi.

HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, Tahir Elçi cinayetinin, üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen aydınlanmadığını, avukatların dosyaya ulaşamadığını, fiili gizlilik kararı uygulandığını savundu. Baydemir, bir boyutuyla cinayetin gizlendiğini, canilerin toplum içinde yaşam bulmasına katkı sunulduğunu öne sürdü. Baydemir, Elçi cinayetinin müzakere, diyalog sürecinin, çatışma ve kaos sürecine girişinin işaret fişeği olduğunu söyledi.

Delillerin karartıldığını, her gün yeni bir delil yok edilirken, yeni deliller konulduğunu öne süren Baydemir, bunun önlenmesini istedi.

AK Parti Adıyaman Milletvekili Adnan Boynukara, grup önerisi aleyhinde yaptığı konuşmada, demokrasiden, sivil siyasetten yana olan Elçi'nin öldürüldüğünü ifade etti.

Elçi'nin olayın meydana geldiği yerde olmasının nedenini soran Boynukara, Elçi'nin, PKK terörüne dikkat çekmek, Diyarbakır'ın tarihi, doğal değerlerini korumak için orada olduğunu belirtti.

Terör örgütlerinin doğasında ara renklerin olmadığına işaret eden Boynukara, terör örgütü PKK'nın da kendi tezlerine karşı çıkanları hedefine koyduğuna, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, PKK'nın hedefinde olan kitlenin az olmadığına dikkati çekti.

Boynukara, Elçi'nin öldürülmesinin, Musa Anter olayını hatırlattığını dile getirerek, Elçi'nin katledilmesi olayının gözdağı olduğunu, PKK'nın sıklıkla başvurduğu gözdağı stratejisinin bir ürünü olduğunu belirtti. Terör örgütünün, başarısızlığı ve yanlışlarının tartışılmasından korktuğunu, bunun özeleştiriye dönüştürüleceğini bildiğini, tek yol ve çıkışının öldürmek olduğunu vurgulayan Boynukara, PKK terör örgütünün bu stratejisini ortaya koyan onlarca örnek verebileceğini anlattı.

Terör örgütünün televizyon kanalında yorumcunun, olaydan kısa süre önceki sosyal medya paylaşımında, "PKK'ya tek laf söyleyenin yaşam hakkı olmadığını" belirttiğini kaydeden Boynukara, bunun bir tehdit olduğunu vurguladı.

Boynukara, Elçi'nin bu açıklamadan kısa bir süre önce, şehirlere inen yasadışı silahlı grupların ilçelerden ayrılmasını ve hendeklerin kapatılmasını söylediğini anımsattı. Elçi'nin bu açıklamadan dolayı hedef olduğunu dile getiren Boynukara, "Elçi iyi bir hukukçu, insan hakları savunucusu, değerli bir insandı. PKK ve türevleri için ise varlığı tehdit, ölüsü ise yararlanılacak malzemeydi. Ben katilin PKK olduğunu söylüyorum. Elçi, klasik PKK şakşakçısı değildi, PKK'nın yanlışlarına ayna tutan biriydi. Bu anlamda terör örgütünün tekerine çomak sokan bir insandı. Sadece bu nedenle bile hedefe konulduğuna inanıyorum. Rahmetle anıyorum." diyerek sözlerini tamamladı.

Bu arada HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, "Anma.' diye laf attı.

Beştaş'ın sözlerini sürdürmesi üzerine Boynukara, "Tahir Elçi PKK'lı değil. Var mı itirazınız? Siz savcı mısınız?" diye karşılık verdi.

HDP'liler ile AK Parti'lilerin karşılıklı laf atmalarının devam etmesi üzerine TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, birleşime ara verdi.

Aranın ardından görüşmelere devam edildi.

Grup önerisi aleyhinde söz alan AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Elçi'ye kurşunu sıkan ellerin bulunmasını ve cezalarını çekmesini temenni ettiklerini söyledi.

Elçi'nin ölümüne neden olan en önemli etkenin, bölgedeki terör olayları ve Elçi'nin de itiraz ettiği hendek siyaseti olduğunu belirten Tunç, "Elçi'nin katili devlettir' diyorsunuz. Nasıl söyleyebilirsiniz? Polisin kurşunuyla olduğuna yönelik deliliniz varsa yardımcı olun, elinizdeki delilleri savcılara verin ki olay açığa çıksın." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada HDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber