Avrupa'dan Türkler'e finansman engeli

DEİK Slovenya İş Konseyi Başkanı Zahit Sağlık, "Türk firmalarının Avrupa'dan kredi kullanıp Türkiye'ye yatırım yapmalarının önünü kesiyorlar. Biz de şirketleri alarak engeli aşıyoruz" dedi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 01 Aralık 2016 07:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Avrupa'dan Türkler'e finansman engeli

PINAR ÇELİK NACAR

DEİK Slovenya İş Konseyi Başkanı Zahit Sağlık, "Türk firmalarının Avrupa'dan kredi kullanıp Türkiye'ye yatırım yapmalarının önünü kesiyorlar. Biz de şirketleri alarak engeli aşıyoruz" dedi

Türkiye'deki yüksek faiz oranları yüzünden Türk bankalarının yurtdışındaki şubeleri üzerinden kredi alıp memlekete yatırım yapan firmalar, Avrupa'nın finans engeline takıldı. DEİK Slovenya İş Konseyi Başkanı ve Sağlık Lojistik'in ikinci kuşak temsilcisi Zahit Sağlık, "4 yıl öncesine kadar Türk firmaları 0 faizle yurtdışından kredi çekip Türkiye'ye yatırım yapıyordu. Avrupa'nın resmi finans kuruluşları bugün bu nakit akışının önünü kesiyor. Örneğin Slovenya'daki bankalar birliği kredi kullanımının sadece o ülkedeki yatırımlar için kullanılması yönünde bankalara talimat verdi" diye konuştu. Bunun üzerine Türk firmalarının Avrupa'da şirket satın almaya başladıklarının altını çizen Sağlık şunları söyledi: "Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek bana, 'Onlar kredi vermiyorsa siz de gidin Avrupa'dan şirket alın Türkiye'ye bu şekilde yardımcı olun. Fabrika açın malı Türkiye'den ihraç edin' dedi. Ben de şu anda satın alma görüşmeleri yapıyorum." Bir yandan da Slovenya'da 45 milyon euroluk bir turizm yatırımı yapacaklarını dile getiren Sağlık, "Satın almayla ilgili son aşamadayız" dedi.

KARAR VERİCİ OLUYORUZ

Bu şekilde Avrupa'da karar verici olduklarını vurgulayan Sağlık, yaklaşık 1 yıldır şirket satın almalarının bir devlet politikası olduğunun altını çizdi. Sağlık, "Türk firmaları bu modelle Avrupa'ya entegre oluyor. İstihdam sağlayıp vergi ödediğimiz için oyuncu olup, Avrupa'nın damarlarına girmiş oluyoruz. Dolayısıyla AB'nin görüşmeleri durdurma kararını geçici buluyorum" şeklinde konuştu.

ŞİRKET AVI BAŞLADI

Yılbaşında Ziylan'ın Alman ayakkabı devi Reno'yu satın almasıyla alevlenen satın alma görüşmeleri Türk firmalarının gündeminden düşmüyor. Şu anda Elvan Grubu, Abdi İbrahim, Omsan, Aksa Jeneratör Avrupalı şirket almak için bir yandan görüşmeler yapıyor bir yandan da finans altyapısını hazırlıyor. Vestel ise, Polonyalı Compal Electronics Europe şirketi alma işlemini tamamlamak üzere.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber