Yurdun sahipleri, kızları, aileleri ikna ederek almış

Bakan İsmet Yılmaz, Aladağ'daki faciaya dair bilgiler verdi

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 01 Aralık 2016 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yurdun sahipleri, kızları, aileleri ikna ederek almış

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz Adana Aladağ'daki öğrenci yurdunda gerçekleşen faciaya dair bilgiler verdi.

Yılmaz kız öğrencilerin Adana'ya en yakın yer olan Kozan'daki yurtlara yerleştirildiğini ancak bu yurdun sahiplerinin daha sonra aileler ile görüşerek öğrencileri Aladağ'daki özel yurda yerleştirmeye ikna ettiklerini açıkladı.

Bakan Yılmaz, çözüm olarak daha fazla yurt yapmaları gerektiğine dikkat çekti.

İşte Meclis tutanaklarında yer alan Bakan Yılmaz'ın sözleri:

MİLLİ EĞİTİM BAKANI İSMET YILMAZ (Sivas) - Ortaöğretimde özel öğrenci yurt sayısı 2.242'dir, toplam barınan 69.544'dür. Yükseköğrenimde de özel öğrenci yurtları var, bunların sayısı 1.641'dir. Yükseköğrenimde okuyup da özel yurtlarda kalanların sayısı da 129 bindir.

Yine, "Yangın algılama sistemi uygulanacak mı?" Gerçekten, "Her yıkılış bir yürüyüş öğretir." derler. Dolayısıyla, bundan dolayı da mutlaka bir ders almamız gerekir. Şimdi, soruşturma devam ediyor, hem yargı hem idari yönden. Bunun neticesinde mutlaka bir şey alacağız ama yangın tedbirleri için de ben biraz daha tekniğim yani hem hukukçu hem tekniğim; kesinlikle yangın sisteminin olması lazım, insanları uyarması lazım hatta otomatik söndürme sistemlerinin olması lazım. Ancak bunları...

NURETTİN DEMİR (Muğla) - Ama bu eksiklik Sayın Bakanım.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI İSMET YILMAZ (Sivas) - İşte yapacağız, onu söyleyeyim.

HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Ama üç sene önce de yandı Sayın Bakanım ya!

MİLLİ EĞİTİM BAKANI İSMET YILMAZ (Sivas) - Bakın, belki yine bununla ilgili olarak da... Bu, Adana ili Aladağ ilçesinde Aladağ Kurs ve Okul Talebeleri Yardım Derneği kuruculuğunda faaliyetine devam eden yurt, Haziran 1997 yılında açılmış. 2010 yılında kız yurduna dönüştürülmüş. Kapasitesi 54 öğrenci. 18/11/2016 tarihinde ise yani 2016 Kasım ayında Aladağ İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne 31 öğrencinin ilgili yurtta kaldığı kurum tarafından bildirilmiştir. İlgili kurum 26/10/2015 tarihinde Maarif müfettişlerince ve 26 Mayıs 2016 tarihinde Aladağ ilçe Milli Eğitim Müdürlüğünce denetlenmiştir. Maarif müfettişleri denetiminde, binanın olası bir yangından korunmasına yönelik her katta yangın tüplerinin bulunduğu -işte, yangın tüpleri yangına ne kadar engel oluyor, işte bu da bir ders- yangın tüplerinin periyodik bakımının yapıldığı -yapılmış olabilir, ben de gördüm bir başka yerde ama demek ki bu yangını söndürmeye yetmiyor- sivil savunma ekiplerinin güncellendiği, yangın söndürme tatbikatının yapıldığı -ama belli ki gereği gibi yapılmamış yani eğer yapılsaydı gerçekten, iki katlı, üç katlı bir yer, pekala iyi bir eğitim verilse kurtarılabilirdi- binada da yangın merdiveninin bulunduğu belirtilmektedir. Aladağ İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün denetiminde ise "Yurt binasında yangına karşı gerekli tedbirleri aldıkları belirtilmektedir." diyor. Birinde 4 tane maarif müfettişim var, diğerinde de 1 Milli Eğitim Bakanlığı personeli, 1 de kaymakamlığın personeli var.

29 Kasım 2016 tarihinde saat 19.30 sıralarında Aladağ ortaöğretim kız öğrenci yurdunda ilk belirlemelere göre... Soruşturma devam ediyor, Aladağ'daki yurdu gidip gördüm ama bizim gittiğimizde hala savcılık 3 savcıyla beraber incelemelerine devam ediyordu. Dolayısıyla, bu elektrik panosundan kaynaklı binanın giriş kısmından bir yangın olayı başladığı ifade edilmekte, 10 tane öğrencimiz vefat etti dolayısıyla da bununla ilgili soruşturma neticesini bekliyoruz.

Şu anda Adana'da YİBO'larda bizim Bakanlığımıza bağlı 1.518 kontenjan var, kapasitemiz var, şu anda 1.047 tane öğrenci kalıyor yani 500'e yakın kapasitemiz açık. Bir başka, Kozan'da -bu Aladağ'a en yakın yer Kozan- 360 kontenjanımız var, 176 tane mevcudu var, 360'ın geri kalanında 200'e yakın boşluk var. Bu kardeşlerimizi de, bu evlatlarımızı da bu Kozan'daki yatılı pansiyonlara yerleştirmişiz fakat yerleştirdikten sonra bu yurdu işletenler köylere gitmişler, ailelerle konuşmuşlar dolayısıyla da bir şekilde ikna etmişler. "Peki, niye vermediniz?" dediğimizde, bir kısmı Kozan'ın uzak olduğunu, bir kısmı ise yolun iyi olmadığını dolayısıyla kimisi yoldan dolayı kimisi uzaklıktan dolayı tercih etmediğini, Aladağ'ı tercih ettiğini söylüyor.

Yapmamız gereken ne? Daha çok yurt. Şu anda Aladağ'da da 1 tane yurdumuz var, 164 kapasitesi var, 82 kız öğrencimiz kalıyor, dolu; 82 erkek. Bir başkası ise temelinin kazıları yapılmış, inşallah, 300 yataklı; bunu da yaparsak Aladağ'da bir sorun kalmıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber