'Uyuşturucu ile tereddüdü olan 191'i aramalıdır'

Sağlık Bakanı Akdağ:Bir şekilde madde bağımlılığına duçar olmuş bir kimse, ister erişkin olsun ister genç olsun bu kişileri damgalamak, bu kişileri suçlu gibi görmek yanlıştır. Bu kişiler sonuçta uyuşturucuyu üreten, pazarlayan, satan insanlık düşmanlarının mağdurlarıdır. Uyuşturucu ile ilgili bir sorusu olan ya da yakınında bir aile üyesinde bir tereddüdü bulunan kişiler, 191 numaralı hattımızı aramalıdır. Bu hat profesyonel uzmanlar tarafından her an yardıma hazır bir hattır

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Aralık 2016 12:58, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
'Uyuşturucu ile tereddüdü olan 191'i aramalıdır'

- Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Bir şekilde madde bağımlılığına duçar olmuş bir kimse, ister erişkin olsun ister genç olsun bu kişileri damgalamak, bu kişileri suçlu gibi görmek yanlıştır. Bu kişiler sonuçta uyuşturucuyu üreten, pazarlayan, satan insanlık düşmanlarının mağdurlarıdır." dedi.

Uyuşturucu ile Mücadele İl Koordinasyon Kurulları Değerlendirme Toplantısında konuşan Akdağ, Sağlık Bakanlığına verilen koordinasyon vazifesinin önemli bir toplantısında olduklarını söyledi.

Sağlığın sadece Sağlık Bakanlığına bırakılamayacak kadar geniş bir konu olduğuna işaret eden Akdağ, uyuşturucu ve madde bağımlılığı ile mücadelenin önemine değinerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Konu nihayetinde büyük ölçüde bir sağlık konusudur. Bir genç ya da yetişkin bir insan, kendi vücuduna, bedenine, ruhuna zarar verebilecek bir bağımlılığa maruz kalıyor. Tabii ki bunun toplumsal sonuçları var. Kişi öncelikle kendisinin ve ailesinin hayatını harap ediyor. Bu önemli bir sağlık meselesidir. Sağlık Bakanlığı ne kadar gayret etse, bu meselenin üzerinden tek başına gelemez."

Hükümetin ciddi bir koordinasyon içerisinde bu meseleyi ele aldığını belirten Akdağ, uyuşturucu ile mücadele kurullarının oluşturulduğunu ve Başbakan Yardımcısı başkanlığında çok paydaşlı bir sorumluluk alanına taşındığını söyledi.

Bakan Akdağ, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) çok sektörlü ortak hareket için örnek ülke olarak Türkiye'yi gösterdiğini ifade ederek, DSÖ'nün bu konuda bir raporunun da yayınlandığını belirtti.

- "Koruyucu çalışmalar yapmalıyız"

Konuşmasında Türk Yeşilayına teşekkür eden Akdağ, kuruluşun bu sorunda sivil toplum örgütlerinin lokomotifi olduğunu söyledi.

Uyuşturucunun gençlere ve topluma erişmesine engel olunması gerektiğini vurgulayan Akdağ, "Gençlerimizin, toplumdaki diğer insanların bu illetle tanışmamalarını sağlamak için koruyucu çalışmalar yapmalıyız. Bir şekilde maruz kalan kişilerin tedavisi ve sosyal rehabilitasyonları için de çalışmalarımızı koordinasyon içerisinde yürütmeliyiz." dedi.

Sentetik uyuşturucuların çok daha ağır riskler taşıdığına dikkati çeken Akdağ, Avrupa'ya çağrıda bulunarak, bu husustaki sorumlulukların yerine getirilmesi gerektiğini vurguladı.

- "Hapların büyük çoğunluğu Avrupa'da üretiliyor"

Bakan Akdağ, Türkiye'nin Avrupa'dan gelen uyuşturucu tehdidi altında olduğunu belirterek, madde bağımlılığı yaratan hapların büyük bir çoğunluğunun Avrupa'da üretildiğini ve Türkiye'ye sokulduğunu söyledi.

Akdağ, Avrupalı ülkelerin bu üretimi engellemesi, pazarlama zinciriyle mücadele etmesi, gümrüklerine sahip çıkması konusunda üstlerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Sağlık Bakanlığının 191 numaralı danışması hattında 130 uzmanın 24 saat uyuşturucu ile mücadele konusunda danışmanlık verdiğini ifade eden Akdağ, "Uyuşturucu ile ilgili bir sorusu olan ya da yakınında bir aile üyesinde bir tereddüdü bulunan kişiler 191 numaralı hattımızı aramalıdır. Bu hat profesyonel uzmanlar tarafından her an yardıma hazır bir hattır." ifadesini kullandı.

Akdağ, AMATEM ve ÇEMATEM'lerin sayısını artıracaklarını aktararak, uyuşturucu haberleri yapılırken özen gösterilmesi gerektiğini de söyledi.

Bakan Akdağ, çocukların, ailelerin geleceğini karartma riski olan bu illetle mücadele edeceklerinin altını çizerek, şöyle dedi:

"Bir şekilde madde bağımlılığına duçar olmuş bir kimse, ister erişkin olsun, ister genç olsun bu kişileri damgalamak, bu kişileri suçlu gibi görmek yanlıştır. Bu kişiler sonuçta uyuşturucuyu üreten, pazarlayan, satan insanlık düşmanlarının mağdurlarıdır. Onları damgalanmış bir suçlular, yanlış kişiler gibi asla görmeyelim, toplumumuzun birer parçası, değerleri, mensuplarıdır ve o illetten kurtulmaları için bu damgalamayı yapmadan, kesinlikle böyle bir yanlışa düşmeden bu kardeşlerimize destek olmak durumundayız. Hükümet olarak bunu devam ettireceğiz."

- "Önümüzdeki günlerde birtakım planlamalarımız var"

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu ve Uyuşturucu ile Mücadele Kurulu (UMK) Başkanı Prof. Dr. Vural Kavuncu, uyuşturucu ile mücadelede yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Kavuncu, 2008 yılında TBMM çatısı altında kurulan araştırma komisyonunda, uyuşturucu ile mücadele ve kaçakçılık konusunda alınması gereken önlemler ve tedbirlerle ilgili önemli bir araştırma yapıldığını anımsattı. Kavuncu, bu konudaki yasal düzenlemelerin belli aralıklarla hayata geçtiğini anlattı. Kavuncu, 2014'te deBaşbakanlık genelgesi ile başlatılan çalışmayla Uyuşturucu Mücadele Şurası'nın gerçekleştiğini ve acil eylem planları oluşturulduğunu dile getirdi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un başkanlığında, 8 bakanlığın katılımıyla Uyuşturucu Mücadele Yüksek Kurulunun oluşturulduğunu belirten Kavuncu, kurulun içerisinde bakanlıkların yanı sıra ilgili kurumlar, Yeşilay gibi sivil toplum kuruluşlarının da yer aldığını söyledi.

TBMM'de alınan kararları, izlemek ve gerekli yasal düzenlemeleri yapmak adına önemli bir irade oluşturduklarını ifade eden Kavuncu, "Bugüne kadar önemli çalışmalar yaptık. Şimdi ise artık illerle olan koordinasyonumuzu biraz daha güçlendirmek, sahadan gelen geri bildirimleri almak ona göre yeni bir planla orta ve uzun vadeye geçme zamanıdır. Bunun için önümüzdeki günlerde arka arkaya gerçekleşecek olan birtakım planlamalarımız var." sözlerine yer verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber