İtfaiye merdivensiz geldi, su bile sıkamadı

Aladağ'da 11'i çocuk 12 kişinin öldüğü facianın korkunç ayrıntılarına KARAR ulaştı. Şüpheliler ifadelerinde "Yangın için gelen itfaiye hortumu açamadı, su bile sıkamadı" dedi

Haber Giriş : 03 Aralık 2016 09:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İtfaiye merdivensiz geldi, su bile sıkamadı

KENAN BUTAKIN

Türkiye'yi yasa boğan Adana Aladağ'daki 11'i çocuk 12 kişinin yaşamını yitirdiği yurt faciasında yangın sırasında da ihmal ve skandalların yaşandığını ortaya çıktı. Olaydan sonra gözaltına alınan gönüllü yurt çalışanlarının ifadelerinde itfiyenin de ihmaller zincirine imza attığı belirlendi. Vahameti belgeleyen ifadelere KARAR ulaştı. Gözaltına alınan 14 şüpheliden 3"ü Aladağ Sulh Ceza Hakimliği tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Serbest bırakılan yurdun gönüllü çalışanı Nesrin Demircioğlu ifadesinde 'abla' olarak görev yaptığını söyledi. 32 yaşındaki Demircioğlu yangının saat 19 sularında çıktığını ve o sırada yurtta olduğunu belirterek şunları anlattı:

"Biz arkadaşlarım Betül ve Neslihan ile birlikte, ziyaret amacıyla yurda gittik. Yaklaşık 10 dakika sonra aşağıdan çocukların çığlık seslerini duyduk. En başta ne söylendiğini anlamadık. Daha sonra çocuklar 'yanıyoruz, yangın var' şeklinde çığlık atıp bağırmaya başladı. Daha sonra çok fazla duman olduğundan nefes alamamaya başladım. Bu sırada etraftaki çocuklar 'Nefes alamıyoruz' diye bağırıyorlardı. Etraf karanlık olduğundan çocukları göremiyorduk. Bulunduğumuz odadan dışarı çıktığımızda, bizim içinde bulunduğumuz odanın da elektriği kesildi. Bu sırada yurdun yanında evi bulunan Cumali Genç ile Mahmut Deniz de olay yerine geldi. Etraftan duyan kişiler de yurdun yanına koşup merdiven getirdi. Daha sonra bulunduğumuz odada bulunan arkadaşımın küçük oğlu Mustafa Kocagöz'ü elimle yukarı kaldırıp merdivenden yukarı çıkan tanımadığım birine verdim" dedi.

Olay yerine gelen itfaiye görevlilerinin yanında yangın merdiveninin olmadığını söyleyen Demircioğlu "İfaiye görevlileri, yanında getirdikleri hortumdan ateşe doğru su sıkamadı. İtfaiye hortumunu dahi açamadılar. Bu sırada, bizim çığlıklarımızı duyan Adnan isimli şahıs evinden merdiveni alıp getirmiş. Biz aşağı inerken, merdiveni Cumali Genç ve Mahmut Deniz tutmaktaydı. Ben Mustafa'yı verdikten sonra uzatılan merdivenden aşağı indim. Biz aşağı indikten sonra aynı odada bulunduğumuz çocuklar aynı merdivenden aşağı inmişler" diye konuştu.

Serbest bırakılan gönüllü Betül Kocagöz de, benzer şekilde yangın çıktıktan hemen sonra gelen itfaiyenin merdiveninin olmadığını ve itfaiye görevlilerinin hortumun suyunu açamadıklarını anlattı. Kocagöz "Yangın başladıktan sonra camdan dışarı baktığımda yurdun giriş kapısının bulunduğu kısmın yandığını gördüm. Yangının yurdun girişindeki elektrik panosundan çıktığını düşünüyorum" dedi.

BU OLAYIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl ve beraberindeki heyet, yangında yaralanan iki öğrenciyi hastane ziyaret etti. Bingöl "Acı sadece onların ailelerinin acısının değil, herkesin acısı. 'Hepimizin, bütün Türkiye'nin başı sağ olsun'diyorum. Umut ediyorum ki bu facia bir daha yaşanmaz. Bu olayın takipçisi olacağız. Mutlaka bu olayın en ince ayrıntısına kadar açığa çıkması için gerekeni yapacağız" dedi. Bingöl ayrıca CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Aladağ'daki faciayı yerinde görmek ve ailelerin acılarını paylaşmak üzere bugün olay yerine gideceğini kaydetti.

YURTLARA MEB'TEN RUHSAT ALMA ŞARTI

Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameyle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulunda yasalaştı. Adana'da yaşanan facia nedeniyle gündemdeki yerini de koruyan öğrenci yurtlarına ilişkin düzenleme, kanunun dikkat çeken hükümleri arasında yer aldı. Buna göre 'özel barınma hizmeti sunan kurumlar' ifadesiyle bu alan geniş bir yelpazeyi içerecek şekilde düzenleniyor. Artık öğrencilere barınma hizmeti vermek amacıyla açılacak iş yerleri, Milli Eğitim Bakanlığından ruhsat almak zorunda olacak. Bu durumda, söz konusu iş yerleri Bakanlığın istediği tüm şartları eksiksiz yerine getirecek. Eksik bir durum tespit edilmesi halinde iş yeri kapatılabilecek. Şartlar yerine getirilmeden öğrencilere barınma hizmeti verildiği için kapatılan iş yerinin sahibi, 5 yıl süreyle bir daha böyle iş yeri açamayacak.

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber