Hızlı kargo taşımacılığında teminat tutarı düzenlemesi

Kamu alacağının garanti edilmesi amacıyla yalnızca havayolu veya yalnızca karayolu ile hızlı kargo taşımacılığında yetki kullanılmak istenilmesi durumunda 250 bin lira, her iki yetkinin birlikte kullanılmak istenilmesi durumunda ise 500 bin lira teminat gösterilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Aralık 2016 23:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hızlı kargo taşımacılığında teminat tutarı düzenlemesi

Gümrük Genel Tebliği'nde (Posta ve Hızlı Kargo Taşımacılığı) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, havayolu ile hızlı kargo taşımacılığı kapsamında işlem yapmak isteyenlerin, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce "hava kargo acentesi" olarak yetkilendirilmiş olması, yetki kapsamı işlemlere ilişkin olarak sonradan yapılacak kontroller sonucunda doğabilecek kamu alacağının garanti edilmesi amacıyla yalnızca havayolu veya yalnızca karayolu ile hızlı kargo taşımacılığında yetki kullanmak istenmesi durumunda 250 bin lira, her iki yetkiyi birlikte kullanmak istemesi durumunda ise 500 bin lira teminat göstermesi gerekecek.

Karayolu ile hızlı kargo taşımacılığı kapsamında işlem gerçekleştirmek isteyenlerin, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca yapacakları faaliyetlere uygun uluslararası karayolu taşımacılık belgesi ile yetkilendirilmiş olması gerekecek.

Yalnızca karayolu ile hızlı kargo taşımacılığı kapsamında işlem yapmak isteyenler için otomatik barkod okuyucu ve eşya tasnif işlemini otomatik yapmaya uygun yürüyen bant sistemi zorunlu olacak.

Tebliğ kapsamında karayolu ile hızlı kargo taşımacılığına konu eşyanın gümrük işlemleri, İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü bağlantısı Atatürk Havalimanı Kargo Gümrük Müdürlüğü, Sabiha Gökçen Havalimanı Gümrük Müdürlüğü ve Halkalı Gümrük Müdürlüğü ile Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü bağlantısı Mersin Gümrük Müdürlüğünden gerçekleştirilecek.

Karayolu ile hızlı kargo taşımacılığı kapsamında taşınan eşya için transit rejimi çerçevesinde işlem yapılacak. Tır karnesi hükümleri saklı kalmak üzere dolaylı temsil yetkisi kapsamında yurda getirilen eşyada ulusal transit rejiminde gönderilen eşyada ise hem ulusal hem ortak transit rejiminde asıl sorumlu operatör olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber