'İşverene ek maliyet yansıyacağı endişesindeyiz'

Yönetim Kurulu Başkanı Eyüboğlu: - "Yılbaşında yürürlüğe girecek zorunlu BES uygulamasını, tasarruf oranının artması için yararlı görmekle birlikte, toplu iş sözleşmelerinde telafi taleplere yol açarak, sonuçta işverene ek maliyet olarak yansıyacağı endişesini taşıyoruz. Bu muhtemel değişimin olumsuz etkileri, işletmelerin sigorta prim yükleri azaltılarak dengelenmelidir"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Aralık 2016 21:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'İşverene ek maliyet yansıyacağı endişesindeyiz'

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Yağız Eyüboğlu, "Yılbaşında yürürlüğe girecek zorunlu BES uygulamasını tasarruf oranının artması için yararlı görmekle birlikte, toplu iş sözleşmelerinde telafi taleplere yol açarak, sonuçta işverene ek maliyet olarak yansıyacağı endişesini taşıyoruz. Bu muhtemel değişimin olumsuz etkileri, işletmelerin sigorta prim yükleri azaltılarak dengelenmelidir." dedi.

Eyüboğlu, bir otelde düzenlenen TİSK'in 26. Genel Kurul Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, 54'üncü kuruluş yıl dönümünü kutladıkları konfederasyon bünyesinde, 21 işveren sendikasına bağlı özel ve kamu kesiminde, sanayi ve hizmet sektörlerinde yaklaşık 1 milyon 230 bin personelin çalıştığını söyledi.

Bu istihdamı sağlayan reel sektörün en büyükleri içinde yer alan yaklaşık 10 bin şirketin ise Türkiye'nin dinamosu niteliğinde olduğunu dile getiren Eyüboğlu, Rusya ile yaşanan krizin, terörle mücadelenin, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin, Türkiye'nin sınır ötesi askeri harekatının ve başkanlık sistemi tartışmalarının ekonomiyi derinden etkilediğini savundu.

Eyüboğlu, "Zorlu günler devam ediyor, ekonomi yavaşladı, alıştığımız yüzde 5'ler, 6'lar seviyesindeki büyüme rakamlarını artık göremediğimiz gibi nasıl küçülmeyeceğimizin yollarını arar durumdayız." diye konuştu.

Hükümetin sorunları gidermek için uygulayacağını ilan ettiği yapısal reform programının sorunların azaltılmasına yapacağı katkıları önemsediklerini vurgulayan Eyüboğlu, son üç yılda çalışma hayatında önemli değişimler yaşandığını belirtti.

Bu yıl içerisinde asgari ücretin yüzde 30 oranında artırılmasının, uygulanan kısmi Hazine desteğine rağmen tüm ücret kademelerini etkilediğinden bir şok etkisi yarattığını öne süren Eyüboğlu, bunun da işsizliği artıran bir faktör olduğunu iddia etti.

Eyüboğlu, bir önceki asgari ücret görüşmelerinde konfederasyonun, diğer işveren örgütlerinin de görüşlerini alarak, Asgari Ücret Tespit Komisyonu kararına muhalefet şerhi koyduğunu hatırlatarak, "Dolayısıyla şunu vurgulamak istiyorum, itirazımız işçinin cebine daha fazla para girmesine değil, artış maliyetinin tamamına yakın kısmının işverenin üzerine bırakılmasınadır." ifadelerini kullandı.

Gelecek yıl için yapılacak asgari ücret görüşmelerinin ciddi düşünülerek, rekabetçiliğin korunarak, gerçekleştirilmesi gerektiğini belirten Eyüboğlu, iş yerlerine Hazine desteğinin sürmesi gerektiğini dile getirdi.

- "İşverene ek maliyet yansıyacağı endişesindeyiz"

Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) de değinen Eyüboğlu, şunları kaydetti:

"Yılbaşında yürürlüğe girecek zorunlu BES uygulamasını, tasarruf oranının artması için yararlı görmekle birlikte, toplu iş sözleşmelerinde telafi taleplere yol açarak, sonuçta işverene ek maliyet olarak yansıyacağı endişesini taşıyoruz. Bu muhtemel değişimin olumsuz etkileri, işletmelerin sigorta prim yükleri azaltılarak dengelenmelidir."

TİSK Başkanlığı görevini işlerinin yoğunluğu nedeniyle sürdüremeyeceğini ve bu nedenle genel kurulda başkanlığa aday olmayacağını açıklayan Eyüboğlu, görev yaptığı süre içerisinde TİSK camiasına hizmet etmekten mutlu olduğunu da sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber