Teröre kiralık darbe

Kiralık araçlarla işlenen suçların önlenmesi için yapılan düzenleme etkisini gösterdi. Bu sayede, aranan 4 bin 108 kişi yakalandı.

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 04 Aralık 2016 08:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Teröre kiralık darbe

Güvenlik birimlerinin aradığı binlerce kişi, "rent a car" sayesinde yakayı ele verdi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, araç kiralayan kişilerin kimlik bilgilerinin incelenmesi sonucu yakalanan kişi sayısının 4 bin 108'i bulduğunu açıkladı. Hükümet, bazı terör saldırılarında, kiralanan araçların kullanılması sebebiyle, "Kimlik Bildirme Kanunu"nda değişikliğe gitmişti. Mecliste yapılan düzenlemeyle, 27 Mart 2015'ten itibaren, araç kiralama hizmetlerinde kimlik bildirimi zorunlu hale getirilmiş, tüm bilgiler, İçişleri Bakanlığı'nın oluşturduğu "Kiralık Araç Bildirim Sistemi"ne işlenmeye başlanmıştı. 10 Haziran 2016'da da konuyla ilgili yönetmelik yayınlanmıştı. Kanun ve yönetmeliğe göre "araç kiralama şirketlerinin sorumlu işleticileri ve yöneticileri, kiralanan araç bilgileri ile aracı kiralayanların kimlik bilgileri ve kira sözleşmesi kayıtlarını usulüne uygun şekilde günü gününe tutmak ve bu kapsamda mevcut bilgi, belge ve kayıtları genel kolluk kuvvetlerinin her an incelemelerine hazır bulundurmak"la yükümlü kılınıyor. Verilerin 5 yıl süreyle muhafazası da zorunlu. Yasayla, araç kiralama şirketleri, tüm kayıtlarını İçişleri Bakanlığı'nın oluşturduğu "Kiralık Araç Bildirim Sistemi"ne aktarmaya başladı. Firmalara, "şartları yerine getirmemeleri halinde 10 bin TL para cezası verileceği, fiilin tekrarı halinde de işletme ruhsatlarının iptal edileceği" bilgisi verildi.

EMNİYET, TEK TEK İNCELİYOR

Sisteme ulaşan bilgileri Emniyet de titizlikle inceliyor. 24 saat esasına göre çalışan özel birimle, sisteme düşen araç ve kiralayanların bilgileri GBT taramasına tabi tutuluyor. Bu sayede, terörden asayişe kadar farklı suçlardan aranan kişilerin hızla takibi ve yakalanması sağlanıyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sistemin etkisini milletvekillerine anlattı. Kiralık araçlarla işlenen suçların önlenmesi için atılan adımın sağladığı katkıya dikkat çeken Soylu "Aranan 4 bin 108 şahıs, bu sistem sayesinde yakalandı" bilgisini verdi. Soylu, MOBESE'lerin 2017'de plaka tanıma sistemine entegre edilmesiyle birlikte, bombalı araçların çok daha hızlı tespit edilerek, gerekli müdahalelerin de yapılacağını vurguladı. Özellikle Ankara-Kumrular ve Gaziantep'teki bombalı araç saldırıları, kiralanan arabalarla gerçekleştirilmişti.

Oğuzhan Şahin

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber