Burhan Kuzu: Başbakan tarihe karışacak

Üsküdar Üniversitesi'nin Yeni Bir Paradigmaya Doğru-Küresel Düzlemde Etnik Kimlik, Sistem ve Güvenlik Sorunları" sempozyumunda ilk dersi veren Burhan Kuzu, "Rejimin değişmediğini değişenin hükümet modeli olduğunu" söyledi. Kuzu, "Türk tipi başkanlık bal gibi olur" dedi. Başkanlık sistemiyle beraber başbakanlığın da tarihe karışacağını söyledi.

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 04 Aralık 2016 21:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Burhan Kuzu: Başbakan tarihe karışacak

CNN Türk'te yer alan habere göre; Kuzu, birkaç alanda yanlış yapıldığını Türkiye'de milli iradeye bir güvensizlik olduğunu belirterek "Anayasanın bam teli burası, demokrasinin bam teli burası. Milli iradeye onun yetkili temsilcisine güvenilmeyen bir sistemde demokrasi asla getiremezsiniz. Türkiye'de de bunu görüyorsunuz" dedi.

Anayasanın sadece bir metin olduğunu söyleyen Kuzu, "En iyi nasıl yazılır, bunun dünyada kimi örnekleri vardır. Ama asıl olan zihniyet meselesidir doğrudur buna ben de katılıyorum. Hangi metni yazarsan yaz, elbette ki zihniyet önemlidir. Ama ben bunu şuna benzetirim. Araba mı iyi olsun şoför mü iyi olsun? İyi şoför araba kötü, efendim benim zihniyetim çok iyi. Hem siyasetçiliğin kaliteli olması hem de arabanın kaliteli olması lazım. Zihniyet meselesini elbette kabul ediyorum ama aracın da elle tutulur olması lazım" dedi.

Burhan Kuzu konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Anayasa'nın özgürlük bölümünde 1950 tarihli Avrupa Sözleşmesi'nin ledye yasaklanması, birçok hüküm o kadar benziyor ki ama devamında ne yapıyor ancak diyerek ama diyerek o verdiği özgürlüğü tırpanlaya tırpanlayan kördüğüme dönüştürmüş. İşin içinden çıkamıyorsunuz. Niye bu? Şüphe. Buradan çıkarsa ne yaparım. Sorgu temelli bakış açısı buradan kaynaklanıyor. Her iki Anayasamız da darbenin anayasasıdır. Öfkeyle kalkan zararla oturur, her iki Anayasa'da da bu manada şüphe üzerine yazılan milli iradeye güvensizlik esasına dayanan bir metin olarak gözüküyor. Oligarşik bürokratik engeller en üst düzeye çıkarılmış, bir şey kalırsa millete verirler. Vekil olarak bize verilen yetkiden oluşuyor yani Anayasa'nın genel yapısı çatısı bu. Bizim Anayasacılığımızda bir başka sorun kazıküstü yöntemler dediğimiz her şeyi kuralla çözme, kuralla sonuç alma yöntemi."

Dünyada üç ana hükümet modeli olduğunu ifade eden Kuzu, "Parlamenter Model, İngiliz sistemi. Tam başkanlık ABD modeli ve yarı başkanlık Fransız modeli. Hükümet dediğimiz model aslında bir yönetim biçimi. Randıman almaya yönelik bir meseledir. Bunu niye söylüyorum çünkü bugün biz başkanlık modeli dediğimiz anda muhalefet ne diyor? Rejim değişiyor diyor, ortada rejimin falan değiştiği yok. Bir hükümet modeli değişikliği meselesidir. Yönetim biçimi meselesidir. Cumhuriyet yerinde, demokrasi yerinde, laiklik yerinde, hukuk devleti yerinde, sosyal devlet yerinde, Anayasa'nın başlangıcı yerinde, değiştirilemez maddelerin tamamı yerinde Atatürk de yerinde oturuyor daha ne istiyorsunuz? Bunlarda bir sorun yok, bunlar yerindeyse hangi sistemin değişikliğinden söz ederek milleti kandırmaya çalışıyorsunuz. Biz hükümet modelinden bahsediyoruz. Devletin idare biçimi ayrıdır, hükümet etme biçimi ayrı bir şeydir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber