ABD'de yeni yönetim iade konusunda 1 yıla kadar müdahil olur

Nasıl bir takvimden bahsediyorsunuz? Gülen'in iadesi siyasi olarak Trump yönetiminin ne zaman gündemine girer? Aşağı yukarı bir seneyi bulabilir. Bu hukuki konuların hızı nedir detaylı olarak bilmiyorum. Adalet Bakanlığı'nda bir değişim elbette olacak ama bu değişim bürokrasinin mekaniğine, işleyişine yansıması belli bir zaman alacaktır. Bürokrasi kendi değerlendirmesini yaptıktan sonra Adalet Bakanlığı'nın delilleri doğru tartacağına şüphem yok. Ama en az bir yıllık bir dönemden bahsediyoruz

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 05 Aralık 2016 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
ABD'de yeni yönetim iade konusunda 1 yıla kadar müdahil olur
Hürriyet Gazetesinden Cansu Çamlıbel'in Trump'a yakın bir isim ile yaptığı röportajdan kesitler:

Hafta sonunda Roma her yıl düzenlenen Akdeniz Diyalogları toplantısına ev sahipliği yaptı. Suriye krizinin damga vurduğu toplantının Kerry, Lavrov, Mogherini, de Mistura gibi ağır topları vardı. En çok dikkat çeken konuşmacılardan biri de Trump yönetiminin Ortadoğu politikasını anlatması için davet edilen Mary Beth Long oldu. Long aslında Trump'ı reddeden Cumhuriyetçi müesses nizamın kalbinden çıkma bir isim. Yıllarca CIA'in operasyonlar bölümünde görev yapmış. Oğul Bush döneminde hem Rumsfeld hem de Gates'in savunma bakanlıkları sırasında yardımcılıklarını yaparak Pentagon'da kritik bir koltukta oturmuş. 2012'de Mitt Romney'nin kampanyasını yürütmüş. Trump'ın kampanyasına da son aylarda katılmış. Sadece ismi dışişleri bakan adayı olarak adı geçen Romney'le değil Trump'ın ulusal güvenlik danışmanı atadığı General Michael Flynn ile de yakın çalışmış. Henüz yeni yönetimde resmi bir görevi yok ancak Amerikan basını kendisine teklif gittiğini yazdı. Trump'lı ABD'nin Türkiye için ne anlama geleceğini yorumlamasını istedim. Trump'ın bugüne kadar henüz söylemediklerine ışık tutan önemli tüyolar verdi.

GÜLEN'İN İADESİNİ 100 GÜN LİSTESİNE ALIRLARSA ŞAŞIRIRIM

- Bu sabır vurgusunu özellikle Fetullah Gülen'in iade dosyası için mi yapıyorsunuz? Zira Ankara'nın Trump yönetiminden öncelikli beklentilerinin başında iade meselesi var.

Biliyorsunuz Amerikan yönetimleri ilk 100 gün, ilk 1000 gün gibi hedefler açıklar ve yerine getirmeye çalışır. Ben bu iade meselesini Trump yönetiminin ilk 100 gün içinde halledeceği öncelikler arasında görürsem çok şaşırırım açıkçası! Trump iç politika ağırlıklı bir seçim kampanyası yürüttü, dolayısıyla da öncelikli icraatları iç politikaya yönelik olacaktır. Yani ikili ilişkilerdeki öncelikler öyle hemen gündeme gelmeyebilir. Zaten iade meselesi hukuki bir konu biliyorsunuz. Hukuki süreç kendi içinde işleyecektir. Ben Trump yönetiminin bu geçiş döneminde hukuki süreci hızlandırmak için düğmeye basacağını sanmıyorum. Daha ziyade Türkiye'nin iade için gerekli delillerin ve sağlam bir dosyanın sunulup sunulmadığına bakacaktır. Ama onun ötesinde hukuki sürecin kendi mecrasında işlemesi beklenecektir.

YENİ ADALET BAKANLIĞI İADE KONUSUNA SİYASİ OLARAK ANCAK 1 SENEYE MÜDAHİL OLUR

- Nasıl bir takvimden bahsediyorsunuz? Gülen'in iadesi siyasi olarak Trump yönetiminin ne zaman gündemine girer?

Aşağı yukarı bir seneyi bulabilir. Bu hukuki konuların hızı nedir detaylı olarak bilmiyorum. Adalet Bakanlığı'nda bir değişim elbette olacak ama bu değişim bürokrasinin mekaniğine, işleyişine yansıması belli bir zaman alacaktır. Bürokrasi kendi değerlendirmesini yaptıktan sonra Adalet Bakanlığı'nın delilleri doğru tartacağına şüphem yok. Ama en az bir yıllık bir dönemden bahsediyoruz.

TRUMP'IN EKİBİ İADE DOSYASINA VAKIF DEĞİL

- Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak atadığı General Michael Flynn daha bu göreve getirilmeden Gülen'i Osama bin Ladin'e benzetmiş ve bir an önce Türkiye'ye iade edilmesi gerektiğini söylemişti. Trump'ın kendisi ve bütün ekibi Gülen hakkında böyle mi düşünüyor?

Bu soruyu yanıtlamak zor, aslında bu soruyu kimse yanıtlayamaz. Elbette Michael'ın (General Flynn) görüşlerinin önemli bir ağırlığı var. Ancak Michael Ulusal Güvenlik Danışmanı, iade konusuysa hukuki bir dosya. Dolayısıyla hukuki sürecin sağlıklı işletilmesine ve dosyanın tam olmasına bakılır. Hukuken her şey yerli yerinde ve normal işliyorsa ancak o zaman siyasi değerlendirmelerin gidişatı etkileyip etkilemeyeceği sorusuna sıra gelir. Şunu söylemeye cüret edeceğim; şu an Trump yönetiminde görev alması muhtemel kişilerin büyük bölümü ne iade talebinin detaylarına vakıf ne de bu konuya dair güçlü duyguları var. Elbette Erdoğan yönetimi iade talebinin kolaylıkla meşrulaşabileceğini savunuyor. Ama biliyoruz ki bütün yönetimlerin bazı siyasi muhaliflerinin sınır dışı ya da iade edilmesi yönünde siyasi motivasyonları olabiliyor. Konuştuğumuz siyasi motivasyonun arkasında bu grubu suçla ilişkilendiren yeterli bilgi ve belge var mı bunu ben bilmiyorum. Sanıyorum bu kadar detay sorulsa General Flynn de 'Hukukçu değilim' diye yanıtlardı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber