'Türkiye Marakeş'te derdini dünyaya anlattı'

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Birpınar: - "Türkiye Marakeş'te derdini dünyaya anlattı, en önemlisi bu oldu. Yapılan istişare toplantılarında ne derdi var, niye bu finansmana ulaşmak istiyor, bunu bütün ülkelerin anlamasını sağlamış oldu"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Aralık 2016 18:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Türkiye Marakeş'te derdini dünyaya anlattı'

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve İklim Değişikliği Baş Müzakerecisi Mehmet Emin Birpınar, "Türkiye Marakeş'te derdini dünyaya anlattı, en önemlisi bu oldu. Yapılan istişare toplantılarında ne derdi var, niye bu finansmana ulaşmak istiyor, bunu bütün ülkelerin anlamasını sağlamış oldu." dedi.

Bölgesel Çevre Merkezi (REC Türkiye) tarafından, geçtiğimiz ay Fas'ın Marakeş kentinde gerçekleştirilen COP22 zirvesinin sonuçlarının değerlendirilmesi amacıyla "İklim Değişikliği ile Mücadelede Marakeş'in Kazandırdıkları" konulu konferans gerçekleştirildi.

Birpınar, Mövenpick Otel'de düzenlenen konferansın açılışında yaptığı konuşmada, iklim değişikliği konusunun dünyanın gündemine oturmaya başladığını, dünya liderlerinin terör ve göçten sonra en çok iklim değişikliğini konuştuklarını anlattı.

G20 gibi zirvelerin çıktılarında da mutlaka iklim değişikliğiyle ilgili görüşlerin yer aldığını vurgulayan Birpınar, iklim değişikliği konusunun 195 tarafı olan, çevre meselesinden farklı değerlendirilen bir konu haline geldiğini dile getirdi.

Birpınar, iklim değişikliği müzakerelerinde her ülkenin kendi menfaatlerini korumaya çalıştığını belirterek, "Bunları yaparken şunu unutmayacağız; her ülke kendi menfaatlerini koruyacak ama bunların daha ötesinde dünyada yaşayan bütün insanların, masum çocukların ve gelecekteki nesillerin haklarını korumak için biraz canımızın acımasına müsaade edeceğiz. Biraz daha taşın altına elimizi koyma durumunda olduğumuzu unutmayacağız. Çünkü tamamen kendi menfaatlerimiz değil, ülkemizin ve yaşadığımız kürenin haklarını korumak ve onun da sağlığını düşünmek zorunda olduğumuzu biliyoruz." diye konuştu.

- "Fransa sözünü tutmadı"

Birpınar, Paris Anlaşması'nın yaptırım gücü fazla olmayan, daha çok gönüllülük esasına göre yapılan "light" bir anlaşma olarak tarihe geçtiğini aktardı.

Paris'e 3 kırmızı çizgi ile gidildiğini, bunlardan ikisinin kabul gördüğünü ancak uluslararası finans mekanizmalarından yararlanma talebinin kabul edilmediğini hatırlatan Birpınar, Fransa'nın kendi başkanlığı sürecinde "bunun halledileceği" sözünü verdiğini ancak bu sözü tutmadığını kaydetti.

Fransa'nın Marakeş'te sunduğu raporun da yetersiz olduğunu belirten Birpınar, Marakeş toplantısının hemen başında Türkiye'nin Yeşil İklim Fonu'ndan yararlanmak istediğini ve bu konuda bir kararın çıkmasını gündeme aldırmaya çalıştığını ancak gelişmekte olan ve az gelişmiş 154 ülkenin itiraz ettiğini söyledi.

Suudi Arabistan, Pakistan ve Kazakistan'ın Türkiye'ye destek verdiğini belirten Birpınar, Marakeş'te gündem meselesinin, açık uçlu istişareler yapılması şeklinde karara bağlandığını, bunun üzerine yaklaşık 80 ülkenin katıldığı istişare toplantıları gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

Türkiye'nin emisyon rakamlarına ilişkin bilgi veren Birpınar, "Türkiye'nin yüksek emisyon potansiyeli var. Bizim de bunları önleyebilmek için yenilenebilir enerjiye yatırım yapmamız lazım. Bunun için de para lazım. Yenilenebilir enerjiye ve iklim dostu projelere harcayabilmek için yurt dışı finansmanına Türkiye'nin ihtiyacı var." dedi.

Birpınar, Marakeş'ten büyük bir kazançla dönülemediğini düşünenlere seslenerek, "Türkiye Marakeş'te derdini dünyaya anlattı, en önemlisi bu oldu. Yapılan istişare toplantılarında ne derdi var, niye bu finansmana ulaşmak istiyor, bunu bütün ülkelerin anlamasını sağlamış oldu. Şu anda 195 ülkenin tamamı, Türkiye iklim değişikliğinde neden para istiyor, artık biliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Paris Anlaşması'nın sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığını değil birçok bakanlığı ilgilendirdiğini belirten Birpınar, içeride de ilgili kurumlar arasında müzakerelerin devam ettiğini ifade etti.

Anlaşmanın Meclisten geçirilmesi gerektiğini belirten Birpınar, "Şu anda 195 ülkenin 115'i bunu meclisinden geçirdi. Eğer Meclisten geçirmezsek, bununla ilgili hiçbir toplantıda konuşma hakkına sahip olmayacağız. Sadece gözlemci olarak orada bulunacağız. Ondan sonra alınacak kararlarda da maalesef etkimiz olmayacağını da söyleyeceğiz. Bütün bunları ortaya koyarak bir karar çıkacak." şeklinde konuştu.

REC Yönetim Kurulu üyesi Hasan Zuhuri Sarıkaya da iklim konusunda projeleri ile kuruldukları günden bu yana etkin rol aldıklarını, her yıl düzenlenen taraflar konferansı sonrasında kamuya ve özel sektöre güncel bilgiler sunmaya gayret ettiklerini söyledi.

Konferans, "Marakeş'in kazandırdıkları" ve "İklim Değişikliği ve İş Dünyası" konulu panellerle devam etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber