Başkanlıkta iki parti arasında yaşanan kriz

Başkanlık sisteminde Ak Parti ve MHP arasında yaşanan kriz

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 08 Aralık 2016 09:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Başkanlıkta iki parti arasında yaşanan kriz

Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi'nin yazısına göre, iki parti arasında başkanlık sisteminde Yüce Divana sevk konusunda kriz yaşanıyor.

Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi'nin yazısının ilgili bölümü:

Söze, "AK Parti ile MHP arasında anlaşmaya varılan başkanlık sistemiyle..." diyerek başlıyoruz. Ama biraz acele ediyoruz. Çünkü henüz tam olarak anlaşmaya varılmadı.

Hatta iki parti arasında bir madde üzerinde ciddi bir pürüz yaşanıyor. Henüz aşılabilmiş değil. O madde de Yüce Divan'la ilgili. AK Parti sunduğu ilk teklifte, Cumhurbaşkanı'nın Yüce Divan'a sevkinde Anayasa'nın 105. maddesinde yer alan 4'te 3 oranını önermişti. MHP ise buna itiraz etti. Geçen hafta iki madde üzerinde pürüz vardı.

Cumhurbaşkanı'nın partisiyle ilişkisinde AK Parti esneklik gösterdi. Genel başkanlık konusunda ısrarcı olmadı. Anayasa'nın 101. maddesinde yer alan, "Cumhurbaşkanı seçilenin varsa partisiyle ilişiği kesilir" hükmünün kaldırılmasını yeterli buldu. Böylece iki liderin görüşmesinden sonra pürüz giderildi mesajı çıktı. Ama Yüce Divan'a sevk konusundaki sorun aşılamadı. Pürüz giderek krize dönüşüyor.

MHP, Yüce Divan'a sevk konusunda 367'de ısrarlı. AK Parti iseCumhurbaşkanı'nın yargılanmasının kolay olmamas ıgerektiği düsüncesinde. O nedenle kademeli bir düzenleme istiyor. Peki bu kriz aşılamaz mı? Deniz aşıp derede boğulacaklarını sanmam. Ama şuan itiariyle aşılabilmiş değil.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber