Bozdağ: FETÖ'cü hakimlerin kararları için yeni yasaya gerek yok

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, FETÖ'cü hakimlerin verdiği kararlarda yeniden yargılama isteyenler için mevzuatın uygun olduğunu, yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç bulunmadığını söyledi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 10 Aralık 2016 11:11, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Bozdağ: FETÖ'cü hakimlerin kararları için yeni yasaya gerek yok

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TBMM Genel Kurulunda, 2017 bütçe tasarısı görüşmeleri sırasında, soruları cevapladı.

Bozdağ, FETÖ'cü hakimlerin verdiği kararlarda yeniden yargılama isteyenler için mevzuatın uygun olduğunu, yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç bulunmadığını söyledi.

İŞTE BOZDAĞ'IN AÇIKLAMALARI

ADALET BAKANI BEKİR BOZDAĞ (Yozgat) - Sayın Bektaşoğlu'nun sorusu: "Adli yargıda gözaltı, tutuklama, adli işlem yapılan kaç kişi var?" Şu ana kadar 3.820 hakim ve savcı hakkında adli işlem yapılmış, 2.430 kişi tutuklu durumda. Hem Yargıtay, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, HSYK, ilk derece mahkemeleri ve istinaf dahil adli idari yargının tamamında böyle bir durum söz konusu.

Tabii, örgüt üyesi oldukları nedeniyle meslekten uzaklaştıranların verdikleri kararlarla ilgili kamuoyunda -sizin de dediğiniz gibi- talepler var, beklentiler var, eleştiriler var. Bizim, şu anda, esasında Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Ceza Muhakemesi Kanunu'muzda yargılamanın yenilenmesine ilişkin düzenlemeler var. İç hukukumuzda da bireysel başvuru yoluyla da yargılama yenilenebiliyor. AİHM'e gittiğinde de aynı imkan var yani yargılamanın yenilenmesine ilişkin şu anda mekanizmalar var, vatandaşlarımız bu mekanizmaları kullanabilir, onlardan bir tanesini vereyim; 311'inci maddenin -bu CMK 311 zannedersem- (1)'inci fıkrasının (c) bendinde diyor ki: "Hükme katılmış olan hakimlerden biri, hükümlünün neden olduğu kusur dışında, aleyhine ceza kovuşturmasını veya bir ceza ile mahkümiyetini gerektirecek biçimde görevlerini yapmada kusur etmiş ise." Bu imkanı veriyor. Bunu kim değerlendirecek? Mahkeme değerlendirecek. Öte yandan, yine (e) bendinde: "Yeni olaylar veya yeni deliller ortaya konulup da bunlar yalnız başına veya önceden sunulan delillerle birlikte göz önüne alındıklarında sanığın beraatini veya hafif cezayı almasını gerektiren durum ortaya çıkıyorsa..." Daha başka burada şartlar da var. Esasında, burada böyle bir ihtimal varsa Ceza Muhakemesi Kanunu'nda da, Hukuk Muhakemesi Kanunu'nda da buna imkan veren düzenleme var, bunun için ayrıca bir yasal düzenlemeye gerek yok. Yasal düzenleme yapıldığında da büyük bir hukuk kaosu ortaya çıkar yani şu anda bütün davaların hepsinin üzerine şaibe varmış gibi -kararların üzerine- değerlendirmek de fevkalade yanlış olur.

Türkiye'de yılda yaklaşık 7 milyon civarında savcılıklara gelen şikayet var, yılda, fazlası var eksiği yok. Bunların yaklaşık 3 milyon civarındaki kısmı davaya veya işleme dönüyor. Geriye dönük buna bir baktığınızda on yıl mı gideceğiz, beş yıl mı gideceğiz, bunun tayini de zor. Bir de bugün yeni şikayetler var, yeni olaylar var, mevcut, elde bu kadar davalar var. Eğer bir yasal düzenleme yapılırsa, bu, Türkiye'de büyük bir hukuk kaosuna yol açar, milletin adalete güvenini de zedeler. Şu anda bizim sistemimizde esasında bu konudaki sorunları çözecek düzenlemeler var, yeteri kadar hüküm var, bu nedenle bunlar işletilebilir. Bunu ifade etmek isterim.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber