Saç dökülmeleri bir çok sebebe bağlı olabilir

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Doç. Dr. Aksoy: - "Saç dökülmeleri mevsimsel ya da tiroit hastalıkları gibi sistemsel bir hastalığa, kişinin kullandığı ilaçlara veya aldığı besinlere bağlı olabilir"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Aralık 2016 18:41, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Saç dökülmeleri bir çok sebebe bağlı olabilir

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Doç. Dr. Güneş Gür Aksoy, saç dökülmelerinin, mevsimsel ya da sistemsel bir hastalık, ilaç kullanımı ya da beslenmeden kaynaklanabileceğini bildirdi.

Aksoy, Türk Dermatoloji Derneğince Antalya'nın Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde düzenlenen "9. Dermatoloji Kış Okulu" kapsamındaki basın toplantısında, saç dökülmeleri ve istenmeyen tüyler ile ilgili bilgiler aktardı.

Saç dökülmelerinin pek çok sebeple ortaya çıkabileceğine dikkati çeken Aksoy, "Saç dökülmeleri mevsimsel ya da tiroit hastalıkları gibi sistemsel bir hastalığa, kişinin kullandığı ilaçlara veya aldığı besinlere bağlı olabilir çünkü saçın yapı taşı aslında keratindir. Keratin proteinden oluşur. Yetersiz protein alındığı zaman saçlar dökülecektir." dedi.

Demir ve D vitamininin saçlar için çok önemli olduğunun altını çizen Aksoy, bunun dışında hormonların da saçları çok etkileyebildiğini kaydetti.

Özellikle kadınlarda genetik yatkınlık zemininde saçlarda seyrelme olabileceğine değinen Aksoy, şöyle devam etti:

"Saç dökülmeleri kadınlarda ergenlikten itibaren başlar ve bazı hormonların etkisiyle bu tür gelişmeler olabilir. Dolayısıyla saçlarınız seyreldiği ya da döküldüğü zaman altta yatan sebebin bulunması gerekir. Bu bir sonuçtur. Dolayısıyla saçınızı emanet edeceğiniz kişiler dermatologlardır. Dermatologlar sizin saçınızdaki bu bir kepeklenme olabilir, kaşınma olabilir, seyrelme ya da dökülme olabilir, hepsinde altta yatan sebebi bulup doğru tedaviyi vereceklerdir. Aslında saç hastalıklarında etkin ilaçlar bellidir. Maalesef çevrenizde veya internette pek çok ürün çok etkili olacak şekilde pazarlanıyor. Bunlar doğru değil. Doktorlarınız sizin için etkili ürünleri, etkili ilaçları bildikleri ve yönlendirdikleri için en doğru adres olacaklardır."

Doç. Dr. Aksoy, "Lazer epilasyon" yaptırmadan önce de dermatoloğa danışılması gerektiğine işaret ederek, "Buradaki kritik nokta lazer epilasyon yapılacağı zaman sizin dermatoloğunuz tarafından değerlendirilmeniz, acaba bu istenmeyen tüyler altta yatan bir hastalığa mı bağlı, yoksa normal bir tüylenmeye mi bağlı önce bu, sonrasında ise deri tipinizin belirlenmesi lazım. Verilecek enerjinin süresinin ve miktarının belirlenmesi lazım. Bunlar belirlenmediği takdirde çok ciddi yanıklar ya da etkisiz uygulamalarla karşılaşıyoruz. Hasta tekrar tekrar lazer epilasyon yaptırsa da bir sonuç alamıyor. Bu nedenle işin ehli olan uzmanlarca özellikle de dermatologlar tarafından yapılması çok önemli." uyarısında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber