EKK kararları için torba yasa çıkarılacak

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, EKK kararları için torba yasa çıkarılacağını söyledi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Aralık 2016 02:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
EKK kararları için torba yasa çıkarılacak

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü'nde düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

EKK kararları için torba yasa

Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu'nun bugünkü toplantısında sigorta sektöründeki gelişmeleri değerlendirdiklerini, primlerin düşürülmesine yönelik alınması gereken tedbirler konusunda çalışma ve müzakereler yaptıklarını, bu konuda Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in Kurulu bilgilendirdiğini aktardı.

Ayrıca Ekonomi Koordinasyon Kurulunda alınan son kararların uygulanmasına ilişkin değerlendirmeler yapıldığını dile getiren Kurtulmuş, bu kararlardan yasal mevzuat gerektiren konularla ilgili torba yasa çalışması yapılması yönünde prensip kararına varıldığını söyledi.

"Sigorta primlerinin düşürülmesine ilişkin olarak görüşmeler yapıldığını söylediniz. EKK'da alınan kararlar dışında yeni bir adım mı atıyorsunuz?" sorusunu Kurtulmuş, "EKK'da alınan kararlar çerçevesinde bu da gündeme gelmiş olan konulardan birisidir. Teferruatını netleştiği zaman kamuoyuyla paylaşacağız." diye yanıtladı.

Kurtulmuş, "Doların ateşinin söndürülmesi için Merkez Bankası nasıl adımlar atacak?" sorusuna, "Merkez Bankası zaten Para Politikası Kurulu vasıtasıyla dövizle ilgili gelişmeleri bağımsız bir kuruluş olarak takip ediyor. Bu çerçevede de bir çok enstrümanı kullanmaya gayret ediyor. Dolayısıyla Merkez Bankası da elindeki enstrümanları kullanır, bu enstrümanlar çerçevesinde de şu anda dövizin ateşi, piyasanın tabiriyle, bunu düşürecek mekanizmaları da alır." dedi.

Türkiye'nin özellikle son iki haftadır çok önemli bir gelişme yaşadığını belirten Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla hem bireysel hem de kamu kuruluşlarının yaptığı işlemlerde Türk parasına dönme eğiliminin, Türk parasının üzerindeki baskıyı kısmen hafiflettiğini bildirdi.

Bu süreçte başka ülkelerle yapılan alışverişlerde de yerli paraların kullanılmaya başlanmasıyla Türk lirası üzerindeki baskının ortadan kalkacağını ümit ettiklerini dile getiren Kurtulmuş, Merkez Bankasının bütün bu gelişmeleri yakından takip ettiğini belirtti.

Kurtulmuş, "Türk parası üzerindeki bu baskı, Türkiye ekonomisinin yapısal sorunlarından kaynaklanan bir sonuç olmadığı için inşallah çok kısa süre içerisinde normale döneceğini ümit ediyoruz. Küresel piyasalardaki gelişmelerden ve Amerikan seçimleri vesaire diğer bütün meseleleri koyduğunuz zaman Türkiye'nin içindeki şartlardan değil ağırlıklı olarak Türkiye'nin dışındaki ve küresel piyasalardaki şartlardan kaynaklanan bir sonuçtur." dedi.

Dikkatle ve titizlikle hem Merkez Bankasının hem ilgili ekonomik kurum ve kuruluşların gerekli tedbirleri almak için gayret ettiğine değinen Kurtulmuş, Merkez Bankasının araçların hepsini bağımsız bir kurum olarak kullanabilecek yetkiye de sahip olduğunu vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber