Belediyeler anaokulu açamayacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Ocak 2007 18:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun bazı hükümlerini iptal etti.

CHP, söz konusu iki kanunun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesinde dava açmıştı.

Yüksek Mahkeme, bugün yaptığı gündem toplantısında, CHP'nin istemlerini esastan görüşerek karara bağladı.

Buna göre, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun 18. maddesinin birinci fıkrasının (l) bendi iptal edildi. Büyükşehir belediye başkanının görev ve yetkilerini düzenleyen 18. maddenin (l) bendinde, belediye başkanının ''gerektiğinde görev ve yetkilerinden bir veya birkaçını ilçe veya ilk kademe belediye başkanına devredebileceği'' hükmü yer alıyordu. Yüksek Mahkeme, bu hükmün yürürlüğünü de durdurdu.

Anayasa Mahkemesi, büyükşehir belediyesinin giderlerini düzenleyen 24. maddesinin (n) bendini de iptal etti. Söz konusu bentte, büyükşehir belediyesinin giderleri arasında, ''Kamu yararı görülen konularda yurt içi ve yurt dışı kamu sektörü, özel sektör ve sivil toplum örgütleriyle birlikte yapılan ortak hizmetler ve diğer proje giderleri'' de sayılıyordu.

Yüksek Mahkeme, CHP'nin kanunun diğer hükümlerinin iptal istemlerini ise reddetti.

-BELEDİYE KANUNU'NA DA KISMİ İPTAL-

Anayasa Mahkemesi, 5393 sayılı ''Belediye Kanunu''nun 3 hükmünü de iptal ederek, yürürlüklerini durdurdu.

Buna göre, söz konusu kanunun, 14. maddesinin, birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan ''Okul öncesi eğitim kurumları açabilir;...'' ibaresi ile ikinci fıkrası iptal edildi.

Belediyenin görev ve sorumlulukları başlıklı 14. maddenin söz konusu hükmü, ''Belediyelerin, mahalli müşterek nitelikte olmak şartıyla; okul öncesi eğitim kurumları açabilmesine'' olanak tanıyordu.

Maddenin iptal edilen ikinci fıkrasında ise ''Belediye, kanunlarla başka bir kamu kurum ve kuruluşuna verilmeyen mahalli müşterek nitelikteki diğer görev ve hizmetleri de yapar veya yaptırır'' hükmü yer alıyordu.

Yüksek Mahkeme, kanunun 50. maddesinin son fıkrasında yer alan ''... avukat unvanlı pozisyonlar hariç olmak üzere, ...'' ibaresini de iptal etti.

Personel devri başlıklı 50. maddenin son fıkrasında, ''tüzel kişiliği kaldırılan belediyelerde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4'üncü maddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilen sözleşmeli personelin pozisyonları, avukat unvanlı pozisyonlar hariç olmak üzere, başka bir işleme gerek kalmaksızın devredildikleri belediye veya il özel idaresi adına vize edilmiş sayılır'' ibaresi yer alıyordu.

Anayasa Mahkemesi, söz konusu iki hükmün yürürlüklerini de durdurdu.

Yüksek Mahkeme, CHP'nin diğer iptal istemlerini ise reddetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber