Sayıştay uyardı: e-Devlet'in kapısı kırılabilir

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 27 Ocak 2007 13:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı'nda yaşanan köstebek skandalı gündemdeki sıcaklığını korurken, Sayıştay elektronik ortamda bulunan e-devlet'in kapısının rahatlıkla kırılabileceği uyarısında bulundu.

. Sayıştay tarafından hazırlanan performans raporunda e-devlet'in savunmasız olduğu vurgulanıyor. Bilgisayar uzmanlarına göre, e-devlet'in arka kapısında içeri giren hackerler rahatlıkla devletin gizli maillerini okuyabilir, hatta arama kayıtlarını bile silebilir. E-devlet'in güvenlik açığını tespit eden Sayıştay, kamu kurumlarının tedbir almasını istiyor.

Elektronik ortamda sunulan hizmetlere olan talebi en çok etkileyen faktörlerden birisi de güvenliktir olduğuna dikkat çeken Sayıştay uzmanları, özellikle üçüncü ve daha ileri düzeylerde, kişisel bilgilerin kullanımı ve ödemeleri de içerecek şekilde sunulan elektronik hizmetlerde, güvenliğin büyük önem taşıdığına işaret ediyor. Sayıştay raporunda şu görüşlere yer veriliyor;"Bu alandaki bir zafiyet, bütün e-Devlet hizmetlerini olumsuz etkileyip, talep azalmasına yol açama riski taşımasına rağmen; kurum üst yönetimi tarafından onaylanmış bir bilgi güvenliği politikası dokümanına sahip ve bilgi işlem altyapısını kapsayan bir risk analizi çalışması yapılmış kurum oranı oldukça düşüktür. Kullanıcı bilgisayarı ile sitenin bulunduğu server arasındaki bilgi akışının güvenli olarak yapılmasını garanti eden SSL (Secure Socket Layer/ Güvenli Yuva Katmanı) güvenlik sertifikası ise, çok az sayıda kurum tarafından temin edilmiştir. Bu durum, kamu kurumlarında bilgi güvenliğinin önemi konusunda farkındalık yaratılamadığını ve bilgi güvenliği politikasının oluşturulmadığını göstermektedir. Kamu kurumlarının bilgi güvenliği politikalarını belirlemeleri ve sitelerinin güvenlik açıklarını ortadan kaldıracak tedbirler almaları sağlanmalıdır."

"YATIRIM VE FİNANSMAN İHTİYACI GERÇEKÇİ DEĞİL, MÜKERRER VE BATIK MALİYETLERE YOL AÇAR."

e-Dönüşüm Türkiye (eDTr) ve Bilgi Toplumu Stratejisi (BTS) projeleri büyüteç altına alana Sayıştay, zamanında önlem alınmazsa çalışmaların başarısız olacağına, projenin yatırım ve finansman ihtiyacının doğru ve gerçekçi ortaya konmadığına dikkat çekiyor. "e-Devlet Kapısı"nda teknik yönü fazla insan gücünün az bulunduğu, yapılan değişikliklerin, iş gücü ve zaman kaybı ile mükerrer ve batık maliyetlere yol açacağına işaret ediliyor. Türkiye'de kamu İnternet sitelerinin eşgüdümden, merkezi bir koordinasyondan uzak, kurum yöneticilerinin inisiyatifiyle yapıldığı belirtilen raporda, kurum İnternet siteleri uluslararası standartlar dikkate alınarak incelendi ve bu sitelere puan verildi. Birçok kamu kurumu için sade ve anlaşılır ana sayfa ve sayfalar yapmalarını öneren Sayıştay'ın incelemelerinde saptadığı eksikliklerden bazıları şunlar:Başbakanlık İnternet sitesi duyma engellilere kolaylıklar tanırken, görme özürlülerin kullanımına olanak tanımıyor. Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü gibi birçok sitenin güvenlik sertifikası bulunmuyor. Siteler, uluslararası dillerde de yayımlanmalı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın İnternet sitesi, Microsoft'un İnternet Explorer dışındaki bazı tarayıcılarda düzgün çalışmıyor. Maliye Bakanlığı sitesinde ise, logosu yer almıyor. Bayındırlık ve Tarım, Çalışma ve Enerji bakanlıkları sitelerinde gerekli dokümanların birden çok program türünde ve ücretsiz sunulmaması bir eksiklik. SSK ve Gelir İdaresi'nin İnternet siteleri, pek çok kamu kurumunun aksine özel sektör tarafından ücretli kurulmuş durumda. SSK, e-devlet uygulamalarının önemli bir bölümünü yerine getiriyor.

DEVLET E-DEVLET İÇİN NE HARCADIĞINI TESPİT EDEMİYOR

Türkiye'de bugüne kadar, Bilişim Teknolojisi envanterinin belirlenmesine yönelik bir çalışma yapılmadığını belirtilen raporda, envanter ve maliyet çalışması yapılmadığından, bu projeler için yapılmış olan harcama miktarlarını tespit etmek mümkün olmadığına dikkat çekiliyor. Raporda şu görüşlere yer verildi;"Bu konuda yapılmış olan tek çalışma, bilgi toplumu stratejik plan hazırlıkları kapsamında, mevcut durum analizleri çerçevesinde danışman firmanın yaptığı çalışmadır. Ancak bu çalışma kapsamında geçmişte uygulanmış olan projelerden yalnızca 12 tanesi incelenmiş ve bunlardan yedisine ilişkin maliyet verileri ortaya konmuştur. Az sayıda proje için yapılmış olan maliyet tespitleri de, 20-30 milyon dolar (26,8-40,2 milyon YTL) gibi geniş bir aralıkta verilmiş olup, gerçekçi ve güvenilir olmaktan uzaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber