Cumhurbaşkanlığı paketinde 15 değişiklik önergesi hazır

AK Parti, MHP'nin de onayıyla Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ni getiren Anayasa değişikliği paketinden 'Yedek vekillik' ve 'Doğuştan Türk vatandaşı olma' şartını çıkartıyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 25 Aralık 2016 06:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Cumhurbaşkanlığı paketinde 15 değişiklik önergesi hazır

AK Parti, milletvekillerinden gelen değerlendirmeleri de dikkate alarak, Anayasa paketinde iki önemli değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. Parti kurmayları, MHP ile de müzakere ederek, 'yedek milletvekilliği' uygulamasına yönelik maddenin tümüyle metinden çıkartılmasını değerlendiriyor. Ayrıca Cumhurbaşkanı adayı olacak kişilerde aranan özellikler arasında geçen "Doğuştan Türk Vatandaşı olma" ifadesinde de değişiklik planlanıyor.

AK Parti hukukçu kurmayları, Başbakan Binali Yıldırım'ın milletvekilleriyle yaptığı toplantının ardından, teklifin eksik ve uyulama sırasında sorun oluşturabileceği düşünülen taraflarının değiştirilmesi yönünde hazırlıklara başladı. MHP ile de yürütülen temaslar çerçevesinde bazı noktalarda değişikliklerin yapılabileceği üzerinde duruldu. MHP'nin de sıcak yaklaşmasıyla AK Parti kurmayları, özellikle yedek milletvekilliği konusunda formül arayışına girdi. Yapılan son değerlendirmelerde, yedek vekillik uygulamasının tümüyle kaldırılması üzerinde duruldu. AK Parti'nin, hazırlayacağı önerge ile yedek vekilliği düzenleyen maddeyi tümüyle teklif metninden çıkartabileceği belirtildi.

ESKİYE DÖNÜŞ

Öte yandan yine milletvekilleri arasında gündeme getirilen ve özellikle göçmen kökenli vatandaşlar başta olmak üzere toplumun değişik kesimlerinden tepki alabileceği düşünülen Doğuştan Türk vatandaşı olma koşulunda da eskiye dönüş yapılmasının planlandığı öğrenildi. Cumhurbaşkanı adayı olacak kimselerde aranan özellikler arasında sıralanan bu ifadenin çıkartılarak, mevcut Anayasa'daki haliyle kalması üzerinde duruluyor. Bu durumda Doğuştan Türk vatandaşı olma koşulu yerine, Türk vatandaşlığı aranacak. Ayrıca HSYK çevreleri ve milletvekillerinden gelen değerlendirmeler çerçevesinde HSYK'nın üye sayısı ve yapısında da değişiklik yapılmasına yönelik önerge hazırlanıyor. HSYK'nın sayısının azaltılmasına rağmen, 'avukatlar' ve 'öğretim üyeleri' arasından seçilecek sayıda değişikliğe gidilmemesinin de HSYK'nın yapısında farklı bir değişikliğe yol açabileceği üzerinde duruldu.

Hazırlığı yapılan değişiklikler, teklifin maddeleri üzerindeki görüşmeler sırasında verilecek önergelerle sağlanacak. AK Parti kurmayları, bazı teknik düzeltmeler nedeniyle de 15 dolayında önergenin verilebileceğini ifade ediyorlar.

Anayasa maratonu!

AK Parti'nin Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ne yönelik Anayasa değişikliği teklifinin TBMM Anayasa Komisyonu'ndaki görüşmeleri, yakın Meclis tarihinde az rastlanılan 'uzun müzakereler'den birini oluşturdu. Geçen salı başlayan komisyonda, henüz maddelere geçilemedi. Dört günde 137 milletvekili, 40 saat konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekilleri, komisyon görüşmeleri boyunca sürekli müdahil olurken, partili milletvekillerine de, komisyondaki arkadaşlarını yalnız bırakmamaları için "nöbet" yazdı. Aynı zamanda, görüşmeler sırasında yaşanabilecek gerginliklerde müdahale edebilmeleri için hazır bulunmak üzere her gün için 35 AK Parti'li milletvekili, komisyonda görevlendirildi.

Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, özellikle muhalefete süre sınırı koymayarak Meclis tarihi açısından uzun müzakerelerden birinin kapısını araladı. Komisyonda, muhalefet milletvekillerinin iki saate yaklaşan uzun konuşmalar yapması üzerine AK Partili Muhammed Emin Akbaşoğlu, 2 saat 15 dakika konuşarak muhalefetin rekorunu AK Parti'ye kazandırmaya çalıştı. CHP'li Mahmut Tanal'ın konuşması, 3 saati bulmasına rağmen kesintili olması nedeniyle Mustafa Şentop tarafından "rekor" sayılmayacağına yönelik espriyle değerlendirildi.

ŞERİFE GÜZEL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber