Akademik teşvik komisyonu üyelerine, 'inceleme ücreti' ödenmeli!

Üniversitelerde akademisyenlerin akademik teşvik ödeneği başvurularını değerlendirmek üzere kurulan "Akademik Teşvik Komisyonu" üyelerine inceleme ücreti ödenmeli

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 28 Aralık 2016 10:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Akademik teşvik komisyonu üyelerine, 'inceleme ücreti' ödenmeli!

...

Bakanlar Kurulunun 14/12/2015 tarih ve 2015/8305 sayılı kararı ile kabul edilen "Akademik Teşvik Ödeneği Yönetmeliği", 18/12/2015 tarih ve 29555 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Söz konusu yönetmeliğin geçici 2 nci maddesinin 1 inci fıkrası kapsamında, 2015 yılında üniversitelerde bir rektör yardımcısının başkanlığında, yükseköğretim kurumundaki her bir doçentlik temel alanından en az bir kişi olmak üzere rektörün önereceği üç aday arasından senato tarafından bir yıl için seçilen geçici akademik teşvik komisyonu kurulmuş ve bu komisyon tarafından bir önceki yıl akademik teşvik ödeneğine başvuran öğretim elemanlarının bilimsel faaliyetleri incelenerek almış olduğu puanlar tespit edildi.

Bu yıl yapılacak başvurular ise; "Akademik Teşvik Ödeneği Yönetmeliği"nin 4 üncü maddesinin 1 inci fıkrasında yer alan "Bu yönetmelikte belirtilen görevleri yerine getirmek üzere yükseköğretim kurumları bünyesinde en az üç üyeden oluşan akademik teşvik komisyonu kurulur. Komisyon, en yüksek akademik teşvik puanına sahip olan öğretim üyelerinden ilgili yükseköğretim kurumundaki her bir doçentlik temel alanından en az bir kişi olmak üzere rektörün her bir üyelik için önereceği üç aday arasından senato tarafından seçilen üyelerden oluşur. Komisyon ilk toplantısında kendi üyeleri arasından bir başkan seçer." hükmü doğrultusunda kurulan "Akademik Teşvik Komisyonu" tarafından değerlendirilecektir. Ayrıca, yönetmelikte bu komisyonun görev süresi üç yıl olarak belirlenmiştir.

Ancak, söz konusu komisyonda görev alan akademisyenler özellikle akademik personel sayısı çok fazla olan üniversitelerde binlerce dosyayı incelemekle görevlendirilmelerine rağmen, komisyon üyelerinin bu görevlerine ilişkin herhangi bir ücret ödenmesine ilişkin ilgili yönetmelikte özel bir düzenleme bulunmamaktadır.

Örneğin, öğretim elemanı sayısı olarak 3 bin 815 kişinin görev yaptığı Gazi Üniversitesinde geçen yıl 1255 kişi akademik teşvik ödeneğinden yararlanmaya hak kazanmıştır. Komisyon üyeleri, bu akademisyenlerin akademik teşvike esas olan bilimsel eserlerini (yayınlar, bildiriler, projeler, atıflar, ödüller vb.) tek tek incelemişlerdir.

Bilindiği üzere, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun ilgili hükümleri doğrultusunda kurulan Yardımcı Doçentlik, Doçentlik ve Profesörlük atama jürilerinde görevlendirilen öğretim üyelerine, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararının 23 üncü maddesi ile akademik jüri ücreti verilmesine yönelik uygulama 2012 yılından bu yana devam ediyor.

Bu bakımdan değerlendirdiğimizde; her ne kadar bilimsel bir jüri teşekkül etmese dahi, öğretim elemanlarının yayın, bildiri, atıf vb. bilimsel faaliyetlerini değerlendiren "Akademik Teşvik Komisyonu" üyelerine de belirlenecek bir tutar üzerinden ödeme yapılması düşünülebilir.

Öte yandan, bu ücretinde komisyonun değerlendirdiği akademik teşvik dosyası sayısı üzerinden verilmesi de uygun olacaktır. Öğretim elemanı sayısı 3000 düzeyinde olan bir üniversitenin komisyon üyesine verilen ücretle, 300 akademisyen olana verilecek ücretin aynı olması hakkaniyetli olmayacaktır.

Sonuç olarak, bir sonraki Kamu Görevlileri Hakem Kurulu tekliflerinde yetkili sendikalar bu konuyu dile getirmelidirler...

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber