Dört demiryolu projesi başlıyor, İstanbul-Kapıkule arası bir saate düşecek

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 29 Ocak 2007 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2007 yatırım programına göre, bu yıl içinde demiryolu yatırımları öne çıkacak. Bu yıl başlayacak 4 proje arasında yer alan Halkalı-Bulgaristan Hududu Demiryolu Projesi'yle İstanbul-Kapıkule arası ulaşım 1 saate inecek.

Hükümet seçim yılı olan 2007'de 4 yeni demiryolu projesine başlamayı planlıyor. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından hazırlanan 2007 yılı yatırım programına göre, bu yıl içinde Ankara-Sivas, Ankara-Polatlı-Afyonkarahisar-İzmir hızlı tren projeleri, Halkalı-Bulgaristan Demiryolu Projesi ile Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarına demiryolu bağlantısı projeleri başlayacak. Bu projelerin büyük bölümü 2011 yılına kadar tamamlanacak. Yatırım programına göre, Ankara-Sivas, Ankara-İzmir hızlı tren ve havalimanlarına demiryolu bağlantısı projelerinde bu yıl kamulaştırmalar yapılacak. Yatırım programına bu yıl giren 4 demiryolu projesine de şu an için iz ödenek (sembolik) tutarında ödenek ayrılırken, yıl içinde bu projelere kaynak aktarılmasının planlandığı öğrenildi.

Sivas-Ankara arası 2 saate inecek

Programa göre, Ankara-Sivas Hızlı Tren Projesi için çalışmalara bu yıl başlanacak. 2011 yılında bitirilmesi öngörülen proje için toplam 455 kilometrelik demiryolu yapılacak. Kamulaştırmaları bu yıl yapılacak olan ve toplam 2 milyar 91 milyon 583 bin YTL büyüklüğündeki projeyle Sivas-Ankara arası 2 saate düşecek.

Bu yıl içinde çalışmaları başlayacak olan diğer bir demiryolu projesi de, Ankara-Polatlı-Afyonkarahisar-Uşak-İzmir arasında çalışacak olan hızlı tren olacak. Toplam 594 kilometreyi kapsayacak olan proje, 2011 yılında tamamlanacak. 3 milyar YTL'lik büyüklüğü olan proje tamamlandığında Ankara-İzmir arası 3 saat 20 dakikaya düşecek. Bu projeyle Ankara-Afyon arası da 1 saat 15 dakikaya inecek.

2007 yılı yatırım programına alınan Halkalı-Bulgaristan hududu demiryolu projesi ise diğer demiryolu projelerinden farklı olarak 2010 yılı sonuna kadar tamamlanacak. Toplam maliyeti 840 milyon YTL olan projeyle, 230 kilometre demiryolu yapılacak. Bu yolun 76 kilometrelik kısmı İstanbul, yaklaşık 38 kilometrelik kısmı Tekirdağ, yaklaşık 60 kilometrelik kısmı da Edirne sınırları içinde olacak. Yük ve yolcu taşıma amacıyla 2 ayrı hattın yapılacağı projeyle Kapıkule-Sınır Kapısı'yla İstanbul arası demiryolu ulaşımı 4-5 saatten 1 saate düşecek. Proje kapsamında Kapıkule Sınır Kapısı'ndan Halkalı'ya kadar olan yol güzergahında 8 istasyon bulunması öngörülürken, daha sonraki yıllarda Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesi ve Kırıkkale'nin Lüleburgaz ilçesine bağlı Büyükkarıştıran beldesine iki büyük tren istasyonu yapılması planlanıyor.

Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarına demiryolu bağlantısı da 2011 yılında bitirilecek projeler arasında yer alıyor. Projenin tamamı için 184.8 milyon YTL'lik kaynak gerekiyor. Projenin Kırlareli, Edirne ve İstanbul'u kapsaması öngörülüyor.

Programa alınan projeler

Ankara-Sivas Hızlı Tren Projesi

* 2011 yılında bitirilmesi öngörülüyor.

* 455 kilometrelik demiryolu yapılacak.

* 2 milyar 91 milyon 583 bin YTL'lik büyüklüğe sahip.

* Tamamlandığında Sivas-Ankara arası 2 saate düşecek.

Ankara-Polatlı-Afyonkarahisar-Uşak-İzmir Hızlı Tren Projesi

* 2011 yılında tamamlanacak.

* 594 kilometre demiryolu yapılacak.

* 3 milyar YTL'lik bütçeye sahip.

* Tamamlandığında Ankara-İzmir arası 3 saat 20 dakika, Ankara-Afyon arası da 1 saat 15 dakikaya inecek.

Halkalı-Bulgaristan Hududu Demiryolu Projesi

* 2010 yılı sonuna kadar tamamlanacak.

* 230 kilometre demiryolu yapılacak.

* Maliyeti 840 milyon YTL.

* Tamamlandığında Kapıkule-Sınır Kapısı'yla İstanbul arası demiryolu ulaşımı 4-5 saatten 1 saate düşecek.

Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanları Demiryolu Bağlantısı

* 2011 yılında tamamlanacak.

* Maliyet 184.8 milyon YTL

* Kırlareli, Edirne ve İstanbul'u kapsaması öngörülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber