Uzmanlara göre 'Doğa intikamını alıyor'

Uzmanlar Mersin'in afet bölgesi haline gelmesinin en büyük nedeninin dere yataklarına imar izninin verilmesi olduğuna dikkati çekerek "Doğa intikamını alıyor" dedi

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 31 Aralık 2016 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Uzmanlara göre 'Doğa intikamını alıyor'

Esra Can Sinav

Mersin il merkezi ve ilçelerinde meydana gelen kuvvetli yağış hayatı olumsuz etkiledi. Mersin Meteoroloji Mühendisleri Başkanı Ahmet Köse, "Dere kesitleri ve altyapı ani ve yoğun yağışlara göre düzenlenmemesi sel felaketinin en büyük nedenlerinden biri" dedi. Mersin İnşaat Odası Başkanı Halil Deveden, 3 gün öncesine kadar derede su dahi olmadığını söylerken, Mersin'de altyapı sorunlarının çok eskilere dayandığını belirtti. Deveden, var olan plansız yerleşme ile birlikte doğal kanalların tıkandığını, ve dere içerisindeki çalı çırpıların temizlenmemesinin gelen suyun önünü tıkamasının akışı engelleyerek taşkınlara neden olduğunu söyledi. 15 yılda bir Mersin'de bu tür sel taşkınlarının meydana geldiğini söyleyen Deveden, doğanın intikamını aldığını söyledi.

176 kilogram yağış

Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Köse, yoğun yağış nedeninin Akdeniz Bölgesi'nde deniz suyunun geç soğuması ve siktonik bir hareketle gelen ani soğuk havanın deniz üzerinden nemi alıp kıyıya yakın kesimlere yoğun yağış bırakması olduğunu söyledi. Köse, Mersin'de 100 kilogram yağışta dahi su taşkınlarının yaşandığını ifade ederken, 176 kilogram yağış düştüğünü ve metrekareye 9 damacana su düştüğünü belirtti. Taşkınların bir diğer sebebinin yağışların yüksek kesimdeki karları eritmesi ve eriyen kar sularıyla yağış miktarının artması olarak açılayan Köse, "Yerleşim alanları seçilirken bu tür meteorolojik ve afet karakterli pik yağışlar göz önünde bulundurulmamaktadır. Bu nedenle dere kesitleri ve altyapılar yüksek yağışlarda felaketleri engelleyemiyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber