Cevap kağıdı olmayan sınavların nesnel olmayacağına dair Danıştay kararı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 30 Ocak 2007 13:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
DANIŞTAY
Beşinci Daire

Esas No : 2003/4102
Karar No : 2006/1831

Özeti : Objektif esaslara uygun olarak hazırlanmayan soruların yer aldığı sınavda, katılanların bilgi ve beceri düzeyinin ölçüldüğü sonucuna varılamayacağı hakkında.
Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı) : Adalet Bakanlığı - ANKARA Diğer Davalı : Ankara Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığı -Karşı Taraf İsteğin Özeti
:2002/348, K:2003/401 baretör.

Cevabın Özeti : Cevap verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi: Süleyman Aydın
Düşüncesi : Mahkeme kararının onanması gerektiği düşünülmüştür.
Danıştay Savcısı: Kemal Bilecen
Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen celenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu addesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.

Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden -birisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının gun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Beşinci Dairesince işin gereği düşünüldü: Zabıt katibi olarak görev yapan davacı katıldığı hizmet içi eğitim programında girdiği sınavın 65 puanla değerlendirilmesine ilişkin işlemin iptali istemiyle dava açmıştır.

Ankara Onbirinci İdare Mahkemesinin 25.3.2003 günlü, E:2002/348, K:2003/401 kararıyla; davalı idarece söz konusu sınav için cevap anahtarı düzenlenmediği, bu cevap anahtarı hazırlanmadan yapılan sınavda, davacı için takdir edilen puanda nesnel esaslara ölçme ve değerlendirme kurallarına uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle işlemin iptaline karar verilmiştir.

Davalı idare, mevzuatta söz konusu sınav için cevap anahtarı düzenlenmesini gerektiren bir kural bulunmadığı, cevap anahtarlarının test sınavları için düzenlenebileceği, aynı sınavda en az puanla başarılı olan kişinin cevap kağıdı üzerinden değerlendirme yapılabileceği, temyize konu kararın sınavın tümünün iptaline neden olabileceği, söz konusu kararın nasıl uygulanacağının, davacının başarılı sayılıp sayılmayacağının belirsiz olduğu savlarıyla İdare Mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir.

Davacının katıldığı sınav için cevap anahtarı düzenleneceği yolunda bir düzenleme mevzuatta bulunmamaktadır.

Ancak söz konusu sınavda sorulan bazı soruların objektif esaslara göre hazırlanmadığı, bunların cevabının kişiden kişiye değişebildiği, cevap anahtarı hazırlanması durumunda bile sınava katılanların bilgi ve beceri düzeyinin ölçüldüğü sonucuna varılamayacağı anlaşılmaktadır.

Bu durumda dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle, davalı idarenin temyiz isteminin reddiyle, Ankara Onbirinci İdare Mahkemesince verilen ve hüküm fıkrası itibarıyla hukuka uygun bulunan 25.3.2003 günlü, E:2002/348, K:2003/401 sayılı kararın yukarıdaki gerekçeyle onanmasına, yargılama giderlerinin davalı idare üzerinde bırakılmasına, 5.4.2006 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber