Avukat'ın Sezer ve Erdoğan'a tazminat davası

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 31 Ocak 2007 15:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

VAN'da, akıl hastası olduğu gerekçesiyle 8 yıl önce Türkiye Barolar Birliği'nin aldığı kararla avukatlığına son verilen İsa Avcı, avukatlık yapamamasının nedeni olduklarını iddia ettiği Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan 4'er bin YTL'lik tazminat istemiyle dava açtı. Avcı Cumhurbaşkanı Sezer'in hukuku uygulayan, Başbakan Erdoğan'ın da yürütmenin başındaki kişiler olduklarını, buna rağmen tekrar avukatlık yapması için kendisine onay vermediklerini ileri sürdü.

Van Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görülen davanın 2'nci duruşması öncesi mübaşirin, usulen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın adlarını okuyarak, duruşma salonuna gelmeleri için çağrı yapması dikkat çekti.

Van Adliyesi, Mustafa Bayram, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın ve Şemdinli gibi önemli davalarının ardından ilginç bir davayla daha gündeme geldi. Van'da 15 yıl avukatlık yaptıktan sonra akıl hastası olduğu gerekçesiyle 8 yıl önce Türkiye Barolar Birliği'nin kararıyla görevden el çektirilen 55 yaşındaki İsa Avcı, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, mesleğini yapmasına engel oldukları iddiasıyla, tazminat davası açtı.

MÜBAŞİR ADLARINI OKUDU

45 gün önce Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmanın ardından ikinci duruşma da yapıldı. Hakim Şener Yıldırım, mübaşirden önce davalıları çağırmasını istedi. Bunun üzerine mübaşir, usulen salonun önünde ?Ahmet Necdet Sezer ve Recep Tayyip Erdoğan? diye seslendi. Bu isimleri duyan adliye içindeki vatandaşların şaşkın başıkları arasında davacı İsa Avcı duruşma salonuna tek başına girerken, avukatlığını da kendisi yaptı. Yaklaşık yarım saat süren duruşmanın ardından açıklama yapan İsa Avcı, 2004 yılında Elazığ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nin ?sosyal şifa bulmuştur' şeklinde rapor vermesine karşılık, 3 yıldır avukatlık yapmasına izin verilmediğini söyledi. Avcı, hukukun uygulanmadığına ilişkin delilleri olduğunu belirterek şöyle konuştu:

?Anayasa'nın 2'nci Maddesi'nde geçtiği gibi Türkiye bir hukuk devletidir. Sayın Cumhurbaşkanı devletin başıdır. Hukuku uygulamak sayın Cumhurbaşkanı'na düşer. Yürütmenin başı da sayın Başbakandır. Başbakan'ın da yürütmede hukuku uygulaması lazım. Bu davayı sayın Cumhurbaşkanı ve sayın Başbakan'a açtım. İkisinden de 4'er bin YTL tazminat istiyorum. Anayasa'nın 10'uncu maddesinde ?sosyal bir sınıfın, diğer bir sınıfa üstünlüğü olmadığı' belirtiliyor. ?Herkes kanun önünde eşittir' maddesine rağmen Adalet bakanı, Barolar Birliği Başkanı ve yönetim kurulu, keyfi tutumlarıyla bana avukatlık yaptırmıyorlar. Avukatlık şartı tek doktor raporudur. Emsal kararlar Van, İstanbul, Ankara barolarında mevcuttur. Avukatlar, polisler, hakimler ve hangi meslekten olursa olsun özürlü engelli hakkı vardır. Adam akıl hastası, özürlü de olsa, avukatlık, polislik, hakim savcılık yapıyor.?

Mahkeme heyeti duruşmayı erteleyip, önümüzdeki duruşmaya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın vekili avukat Fatih Şahin'in de katılmasına karar verdi.

BARO BAŞKANI: AVUKATLIK YAPAMAZ

Van Barosu Başkanı Ayhan Çabuk, davacı İsa Avcı ile ilgili İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan 4 yıl önce gelen raporun ardından Van Barosu ile ilişiğinin kesildiğini söyledi. Çabuk, İsa Avcı'nın hukuki ehliyetinin bulunmadığını belirterek şunları söyledi:

?Ona Elazığ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi ?sosyal şifa bulmuştur' şeklinde bir rapor vermiştir. Ancak bu avukatlık yapabileceği anlamına gelmez. Raporda ?Toplum güvencesi açısından 6'şar aylık aralıklarla ve 10 sene müddetle bulunduğu yere yakın bir hastanede muayenelerinin yapılması kaydıyla taburcu edilmiştir' şeklinde bir ibare yer alıyor. Bu da Avcı'nın avukatlık yapamayacağını göstermektedir. Avcı'nın mutlak suretle tedavi görmesi gerekiyor.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber