'Jersey' şirketinde dil'siz sekretere 6.5 bin YTL maaş

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 01 Şubat 2007 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BOTAŞ'ın Jersey Adaları'nda kurduğu Botaş International Ltd'e nihayet genel müdür ataması yapıldı. Genel müdür maaşı 20 bin YTL'den 10 bin YTL'ye çekilirken şirkette geçmişe dönük inceleme de başlatıldı. Ballı şirkette lise mezunu dil bilmeyen sekreter maaşının 6 bin 500 YTL olduğu tespit edildi

BOTAŞ, kamuoyuna ?Jersey Adası Bürokratları? olarak yansıyan BTC hattının işletmeci şirketi BIL'i (Botaş International Ltd) mercek altına aldı.

Şirketin 20 bin YTL maaşlı genel müdür koltuğuna nihayet atama yapılırken, Yüksek Denetleme Kurulu raporlarında ağır eleştiriler alan personel atamaları yeni yönetim tarafından incelemeye alındı.

Enerji Bakanı Hilmi Güler'in kararıyla BIL Genel Müdürlüğü'ne Bakanlık eski Müsteşar Yardımcısı Salih Paşaoğlu atandı. Paşaoğlu'nun, şu ana kadar şirketteki yüksek maaşlı kadrolara yapılan atamaları incelemeye başladığı öğrenildi. Botaş incelemesinde ilk bulgulara göre, yabancı ortaklı BIL'de lise mezunu ve dil bilmeyen bazı sekreter kadrolarına yönetim kurulu kararıyla 6.5 milyar maaş ödenmesi gerekçe olarak gösterildi.

Merkezi İngiltere'nin Jersey Adası'nda bulunan BIL'de 2 yılda 320 kişinin işe alındığı, kadrosu şirkette gösterilen birçok bürokrat maaşının 1.000 ile 6.000 dolar arasında değiştiği geçtiğimiz yıl Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu raporlarıyla gündeme gelmişti. Ardından Enerji Bakanı Hilmi Güler tarafından da doğrulanmış, hatta sayının bilinenin aksine 320 değil, 480 olduğu ortaya çıkmıştı.

Personel sayısı 530

Geçtiğimiz hafta mercek altına alınan BIL'de personel sayısının 2006 yılı sonunda daha da artarak 530'a çıktığı anlaşıldı. BOTAŞ yönetiminin son durumla ilgili kapsamlı bir dosya hazırlanmasını istediği belirtiliyor.

BIL'le ilgili son durumun incelemeye başlanmasıyla son dönemdeki toplu işe alımlar da inceleme konusu yapılıyor. Buna göre, işe uygun nitelikleri taşımayan personelin yüksek maaşlı görevlere getirildiği tespit edildi.

İzmit'ten toplu alım

BOTAŞ'ın şirketle ilgili inceleme kararına, İZGAZ Genel Müdürlüğü yaptığı sırada BIL Genel Müdürülüğü'ne getirilen Muvaffak Çığ'ın görevdeki son günlerinde şirkete, İZGAZ başta olmak üzere İzmit'ten sayısı 50'ye yakın personel aldığı, lise mezunu ve dil bilmeyen bazı sekreterlerin 6.5 milyar maaşla yönetici sekreterliği yaptığı gibi iddialar gerekçe oluşturdu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin en büyük yan kuruluşlarından İZGAZ Genel Müdür Yardımcısıyken BIL Genel Müdürlüğü'ne getirilen Muvaffak Çığ, Ekim ayında adı bir aşk skandalına karışınca istifa etti. BIL'de genel müdür koltuğu için aylardır atama kulisleri yapılıyor.

Maaşlara yüzde 50 indirim

BIL Genel Müdürü Muvaffak Çığ'ın bir süre önce istifa etmesi üzerine boşalan genel müdürlük koltuğu da dahil olmak üzere, şirketteki tüm kadroların maaşları yeniden düzenlendi. BOTAŞ Yönetim Kurulu kararıyla maaşlar yüzde 50 oranında azaltıldı. Yeni Genel Müdür Salih Paşaoğlu'nun maaşı da aylık 20 bin YTL yerine yaklaşık 10 bin YTL olarak belirlendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber