Mağdur kadınlar 'kadın polise' ifade vermek istiyor

Adalet Bakanlığınca şiddet mağduru kadınlar ile çeşitli meslek mensuplarıyla görüşmeler yapılarak, hazırlanan araştırma raporuyla mağdur kadınların, erkek polis memurlarına ifade vermeye çekindikleri belirlendi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Ocak 2017 13:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mağdur kadınlar 'kadın polise' ifade vermek istiyor

Kemal Karadağ

Adalet Bakanlığınca üç ildeki şiddet mağduru kadınlar ve çeşitli meslek mensuplarıyla görüşmeler yapılarak hazırlanan raporla mağdur kadınların, erkek polis memurlarına ifade vermeye çekindikleri belirlendi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Adalet Bakanlığı Mağdur Hakları Daire Başkanlığınca kadına yonelik siddetin ortaya cıkardıgı sonucların magdur hakları acısından ele alınması ve suc magduru kadınların adli surecte karsılastıkları gucluklerin tespit edilmesi amacıyla araştırma yapıldı.

Mağdur Hakları Daire Başkanlığı, araştırma kapsamında Ankara, Muğla ve Samsun'da belirlenen 30 siddet magduru kadınla bireysel görüşmeler gerçekleştirdi. Bunun yanı sıra 14 hakim, 14 Cumhuriyet savcısı, 8 avukat, 18 zabıt katibi ile mubasir, 20 polis memuru, 20 jandarma personeli, 36 sosyal hizmet uzmanı ve psikolog olmak uzere 130 meslek mensubuyla da görüşmeler yapıldı.

Araştırmanın ardından "Adli Süreçte Mağdur Kadınlar" başlığıyla hazırlanan raporda ise yapılan görüşmeler sonrasında yapılması gereken yeni düzenlemelerin ve kadınların yaşadıkları sorunların altı çizildi.

Mağdur kadınların talepleri alındı

Hazırlanan rapora göre, kadınlar, ifade alan memurun erkek olmamasını talep etti. İfade sırasında cok sayıda polis memurunun aynı ortamda bulunmasından da rahatsız olduklarını belirten kadınların, özellikle cinsel istismarın soz konusu oldugu durumlarda yaşananları, erkek polis memurlarına anlatmakta zorluk cektiklerine raporda yer verildi.

Adli süreçle ilgili yeterince bilgi sahibi olmadıklarını, bazen dilekçe bile yazmakta zorlandıklarını ifade eden şiddet mağduru kadınlar, soruşturma ile dava süreçlerinde hakim ve savcıların tutumlarından ise genel olarak memnun olduklarını kaydetti.

"Kadın Polisi' birimi kurulsun"

Raporda ayrıca, şiddet mağduru kadınların, adli sürecin hızlandırılması, olaydan itibaren avukat saglanarak, hukuki destek verilmesi, bosanma davası acabilmek icin devletin dosya masrafı ve vekalet ucreti almaması, cezaların caydırıcı olması, hayati tehlikesi olan kadınları koruyacak ek onlemler alınması, kadına yonelik siddet konusuyla calısan personelin egitilmesi gibi beklentilerinin olduğu da yer aldı.

Araştırmaya katılan hakim, savcı ve avukatlar ise kadına yonelik siddet konusunda calısan mahkeme ve savcıların bulunması, kadına şiddet olaylarında gizli tanık dinlenmesi gibi öneriler sundu. Hakim, savcı ve avukatlar, "Çocuk Polisi" gibi ayrı çalışan "Kadın Polisi" biriminin kurulmasını teklif etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber