İnşaatçı 7 kalemde destek bekliyor

2016'yı 1.3 milyon adetlik konut satışıyla kapatmayı hedefleyen inşaat sektörü bu yıl çıtayı 1.5 milyona yükseltti. Sektör temsilcileri, "Hükümet destek verirse bu yıl uçarız" diyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 11 Ocak 2017 08:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
İnşaatçı 7 kalemde destek bekliyor

Gayrimenkul sektörü, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) hain darbe girişimi, terör olayları, döviz kurundaki dalgalanma sebebiyle 2016'da zor bir sınav verdi. Tüm bu gelişmelere rağmen, en güvenli ve yatırımın en fazla olduğu sektörler arasında ilk sırada yer aldı. Gayrimenkulün milli gelir içindeki payının yüzde 8.2'ye çıktığı, gayrimenkul yatırımlarının dövizden daha çok tercih edildiği bir yıldı. Her türlü sıkıntıya rağmen 2016'yı 1.3 milyona yaklaşan konut satışıyla kapatmayı hedefleyen gayrimenkul sektörü, bu yıl için çıtayı 1.5 milyona yükseltti. Bu rakama ulaşılmasında en önemli rolü yine faiz oranları oynayacak. Sektör temsilcilerinin en önemli beklentisi ise konutta KDV ve harç oranlarının düşürülmesi. Şu anda yüzde 18, yüzde 8 ve yüzde 1 olarak uygulanan KDV, rayiçler nedeniyle çoğu arsada yüzde 18'e denk geliyor. Sektör temsilcileri yüzde 1 KDV oranına denk gelen arsanın artık kalmadığından şikayetçi. Eğer bu gerçekleşirse, satışlarda rekorun kırılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

BÜROKRASİYEMARUZKALMAYALIM

Sur Yapı YönetimKurulu BaşkanıAltan Elmas:Bürokrasimizde köklübir bakış açısı var.Yatırımların devamı içinbu bakış açısı değişmeli.Yatırıma başlamakisteyen bir firmauzun yıllar sürebilenbürokrasiye maruzkalabiliyor. Öte yandanbu yıl sektör olarakKDV düzenlemesibekliyoruz. Özel sektöriçin büyük önem arzeden bu durum ile ilgiligerek kamu gerek özelbankacılık sektörünebüyük görev düşüyor.

YABANCILARATANITIMYAPILMALI

Dap Holding BaşkanıZiya Yılmaz: Sektörühareketlendirecek veyurtdışında örneklerinigördüğümüz değişikuygulamaların önümüzdekisüreç içindeülkemizde de hayatageçirilmesini bekliyoruz.Ayrıca hükümetimizintüm sektörlerleortak çalışma yapıpTürkiye algısını düzeltmesilazım. Algı doğruyönetilmedikçe, dünyanınen iyi malına sahipolsan bile satamazsın.Yurtdışında acilenTürkiye'nin doğru tanıtımıyapılmalı.

FAİZLERAŞAĞIYAÇEKİLMELİ

İNDER BaşkanıNazmi Durbakayım:Bu yıl konut üreticilerinide koruyandüzenlemelerin yapılmasınıbekliyoruz.Beklentilerimizin yanısıra Çevre ve ŞehircilikBakanlığı'nın dönüşümdesağladığı kolaylığındevam etmesi, faizlerindaha alt seviyeleredüşmesiyle satış rakamı1.5 milyona yaklaşır.Ayrıca Anadolu'dametrekaresi 4 bin lirayakonut satabiliyoruz.Bu anlamda potansiyeltaşıyan şehirlerimizvar.

GÜÇLÜ İVMESÜRECEK

GYODER BaşkanıAziz Torun: EmlakKonut ile düzenlenenkampanya yüzde 0.70faiz oranı ile önemli birivme yarattı. Bu sayede2016 gibi zor biryılı atlattık. Bu güçlüivmenin 2016'da olduğugibi 2017'de dekonut satışlarını olumluetkilemesini bekliyoruz.

2016'DAN DAHAİYİ OLACAK

Kuzu Grup YönetimKurulu Üyesi ÖzenKuzu: Faiz indirimi,peşinatların düşürülmesigibi hükümetinyaptığı atılımların etkisinibu yıl da göreceğiz.Türkiye'nin lokomotifgücü inşaat sektörü2017'de geçen yıldandaha yüksek konutsatış rakamları yakalayacaktır.

REKOR İÇİN NE ÖNERDİLER?

KDV indirimi gelsin.

Faizler yüzde 1'in altında kalsın.

Tapu harçlarında yarım puan indirim yapılsın.

Kentsel dönüşümdeki sorunlar çözülsün.

Yabancıya oturum izni verilsin.

Ülkenin tanıtımı doğru yapılsın.

Bürokrasideki engeller kalksın.

Anadolu'da konut açılımı yapılsın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber