Ambulansları özelleştirecek yönetmeliğe dava

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Şubat 2007 16:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Sağlık-Sen, ambulansların özelleştirilmesine imkan tanıyan Yönetmeliği yargıya taşıdı.

Sağlık Bakanlığı, 07 Aralık 2007 tarihinde yayınladığı Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliği ile 112 Acil Sağlık Servislerinin hizmet alımı adı altında özelleştirilmesinin önünü açtı. Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi, söz konusu yönetmeliğin 10. maddesinde yer alan "Ambulans servisleri özel sağlık kuruluşları ile ambulans hizmet alımı için sözleşme yapabilir" hükmünün yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini istedi.

DAVA DİLEKÇESİNDE NELER VAR?

Açılan davada özetle, Sağlık personeli eli ile gördürülecek hizmetlerin özele sektöre gördürülmesinin Anayasanın 56. ve 128 maddelerine aykırı olduğu, Ambulansla verilen acil sağlık hizmetinin 657 sayılı DMK'nın 36 maddesinde sayılan sağlık hizmetleri sınıfı dışındaki personel tarafından yürütülemeyeceği, 4734 sayılı kamu ihale kanununun 4. maddesinde yer alan kamu kurumlarının ihale yöntemi ile satın alabileceği hizmetler arasında sağlık hizmetlerinin sayılmadığı, benzer nitelikte yapılan hizmet alımları hakkında Danıştay 5. dairesinin 2004/4439 sayılı yürütmenin durdurulması kararının ambulans hizmet alımına emsal teşkil ettiği gerekçeleri ile söz konu yönetmelik hükmünün öncelikle yürütmesinin durdurulması ve iptali istendi.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Türk Sağlık Sen Genel Başkanı Önder Kahveci şu ifadeleri kullandı: Sağlık Bakanlığı, Anayasamızın 56. maddesinde yer alan sağlık hizmetlerinin tek elden planlanıp yürütülmesi ilkesini göz ardı ederek, sağlık hizmetlerini parça parça piyasa koşullarına terk etmek için uğraşmaktadır. Sağlık bakanlığı, kamu sağlık kurumlarına işletme gözü ile bakarak yönetmektedir. Vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerinden daha nitelikli ve eşit olarak faydalanmasını amaçladığını her defasında ileri süren sayın Sağlık Bakanı ortaya koyduğu uygulamalarla sağlığı parası olanın yararlanacağı bir sistem haline dönüştürmeye çalışmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber