Sözleşmeli personelin tayin hakkı için dava açıldı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Şubat 2007 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TÜRK SAĞLIK-SEN'DEN SÖZLEŞMELİ PERSONELLERİN TAYİN HAKKI İÇİN DAVA

Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi, çok sayıda sözleşmeli personeli mağdur eden eş durumu tayinleri konusunu Danıştay nezdinde açtığı davayla yargıya taşıdı.

Bir çok çalışanı mağdur eden, ailelerin parçalanmasına sebep olan eş durumu tayinlerini engelleyen hizmet sözleşmesinin 10. maddesi için açılan dava 4/B'li personel tarafından da memnuniyetle karşılandı.

31 Ocak 2007 tarihinde açılan davada özetle şu hususlar yer aldı: Kamu görevlisi kapsamı içinde yer alan sözleşmeli personellerin tayin hakkı bakımından diğer personellerden farklı bir uygulamaya tabi tutulmasının Anayasanın 10. maddesindeki kanun önünde eşitlik ilkesine ve 41. maddesinde yer alan Aile bütünlüğünün korunması ilkesine aykırılık teşkil ettiği, 657 sayılı DMK'nun 4/b maddesinde ve Sağlık Bakanlığı Atama ve Nakil Yönetmeliğinin 20. maddesinde eş durumu nedeni ile tayin hakkını engelleyen bir hükmün bulunmadığı ve Milli Eğitim Bakanlığında aynı statüde istihdam edilen sözleşmeli öğretmenlerin eş durumu tayin hakkının emsal alınması gerekçeleri doğrultusunda eş durumu nedeni ile tayin hakkını engelleyen hizmet sözleşmesi'nin 10. maddesinin öncelikle yürütmesinin durdurulması ve iptali istendi.

Bireysel olarak dava açmak isteyen sözleşmeli personeller aşağıda yer alan dilekçe örneği ile kurumlarına müracaat edebilecek.. Kurumlarından 60 gün içinde cevap gelmemesi ya da red cevabı verilmesi halinde dava açabilecekler.

'AİLE MEFHUMUNU HİÇE SAYARAK SAĞLIK POLİTİKASI GELİŞTİRİLEMEZ'

Konu ile ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci şöyle konuştu: Sağlık Bakanlığının personel politikaları üzülerek ifade ediyorum ki çalışanlar arasında iş barışının bozulmasına, ekip anlayışının zedelenmesine sebep oluyor ve daha etkin, nitelikli sağlık hizmeti sunulmasına engel oluyor. Sözleşmeli personel istihdam ederek güya personel açığını kapatacağını söyleyen bakanlık, 'Sağlık personelini istediğimiz yere gönderemiyoruz. Gönderdiğimiz yerde kalmak istemeyen sağlık personeli istediği yere gitmek için siyasileri devreye sokuyor' şeklindeki gerekçelerle çalışanların kanuni haklarını elinden alarak mağdur etmektedir. Aileleri parçalamaktadır. Aile mefhumunu hiçe sayarak sağlık politikası geliştirilemez. Eğer sağlık hizmetlerinde dengeli personel dağılımı amaçlanıyor ve personel açığının bu şekilde kapatılması hedefleniyor ise o halde rotasyon veya zorunlu hizmet uygulamasını bütün personele uygulasınlar.

DAVA KAZANILIRSA 4924'LER İÇİN DE EMSAL OLACAK

Kahveci, davanın kazanılması durumunda 4924 sayılı Kanun'a göre istihdam edilen sözleşmeli personel için de emsal teşkil edeceğini söyledi.

STATÜ FARKLILIĞININ GİDERİLMESİ İÇİN DE DAVA AÇILACAK

Kahveci, değerlendirmesinde aynı unvan ve branşta görev yapan personeller arasında statü farklılığının giderilmesi ve sözleşmeli personellerin kadroya geçirilmesi hususunda çalışmalarının devam ettiğini söyleyerek önümüzdeki günlerde bu konuda da dava açacaklarının müjdesini verdi

BİREYSEL OLARAK KURUMLARINA BAŞVURACAKLAR İÇİN DİLEKÇE ÖRNEĞİ


EŞ DURUMU NEDENİ İLE TAYİN TALEBİ HAKKINDA KURUMA BAŞVURU DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ

????????BAŞHEKİMLİK MAKAMINA
????..

Halen kurumunuz bünyesinde 657 sayılı DMK'nun 4/B maddesi hükmü çerçevesinde ????..olarak görev yapmaktayım.

Bilindiği gibi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 72. maddesinin 2. fıkrasında:"Yeniden veya yer değiştirme suretiyle yapılacak atamalarda, aile birimini muhafaza etmek bakımından kurumlar arasında koordinasyon sağlanarak memur olan diğer eşin de isteği halinde ataması, atanmaya tabi tutulan memurun atandığı yere 74. ve 76. maddelerde belirtilen esaslar çerçevesinde yapılır." hükmü yer almaktadır.

Ayrıca, Sağlık Bakanlığı Atama ve Nakil Yönetmeliğinin 20. maddesinde Bakanlık Merkez Teşkilatı personeli hariç sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfına dahil personelin eş durumu tayin hakkından faydalanabilmesinin usul ve esasları düzenlenmiştir.

Bu itibarla, 657 sayılı DMK'nun 72. maddesinin 2.fıkrası ve Sağlık Bakanlığı Atama ve Nakil Yönetmeliğinin 20. maddesi hükümleri kapsamı dahilinde bulunduğumdan Anayasamızın 41.maddesinde belirtilen ailenin korunması ilkesi ile Anayasamızı 10. maddesindeki kanun önünde eşitlik ilkesi doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yapan sözleşmeli öğretmenler emsal alınarak eşimin görev yaptığı ??.iline eş durumundan naklen atamamın yapılması hususunda gereğini önemle arz ederim?/?/2007


ADRES: AD/SOYAD

İMZA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber