SÜ ilaçların yan etkisini yok eden bir çalışmaya imza attı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Şubat 2007 14:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KONU HAKKINDA YAYINLANAN ÇALIŞMA, SİCENCE DİRECT VERİ TABANINDA EN ÇOK OKUNAN ÇALIŞMALAR ARASINA GİRDİ

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyeleri tarafından hazırlanan çalışma ile ilaçların kullanımında meydana gelen yan etkiler ortadan kaldırılabilecek. Hazırlanan bu çalışma, dünyanın en büyük bilimsel veri tabanı olan Sicence Direct'te çeşitli dallarda en çok okunan çalışmalar arasına girdi.

SIRIT: "MADDELERDE BULUNAN İYİ VE KÖTÜ HUYLU İKİZ MOLEKÜLLERİ AYRIŞTIRABİLİYORUZ, BU SAYEDE İLAÇLARIN YAN ETKİSİ YOK OLUYOR"

Konuyla ilgili SÜ Rektörlük binasında basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, SÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dinçer Bedük ile çalışmayı yürüten SÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Mustafa Yılmaz, Doç. Dr. Abdulkadir Sırıt, Yrd. Doç. Dr. Sabri Apaydın ve araştırma görevlisi Mustafa Durmaz katıldı. Rektör Okudan, Selçuk Üniversitesi'nin yaptığı çalışmalarla Türkiye ve dünyada adını duyurmaya başladığını belirterek, "Biz üniversite olarak bir marka haline gelmek istiyoruz. Bunun için yapılacak her türlü çalışmaya destek vereceğim. Bilim adamlarımız işlerini yapacak, eksik kaldıkları yerde ben onlara kaynaklarımla destek vereceğim" dedi.

Çalışma hakkında bilgi veren Prof. Dr. Mustafa Yılmaz ise, yaptıkları çalışmanın Scienc Direct veri tabanında en çok okunan çalışmalar arasına girdiğini dile getirerek, "Science Direct, fen bilimleri, mühendislik, sosyal bilimler, ekonomi ve sağlık bilimleriyle ilgili 24 alanda yayınlanan bilimsel araştırmaların elektronik ortamda toplandığı dünyanın en büyük veri tabanlarından birisidir. Science Direct ayrıca her 3 ayda bir dünya çapında en çok okunan, izlenen ve indirilen 25 bilimsel çalışmayı sıralayarak bilim adamlarına güncel eğilimi ve gelişmeleri duyurmaktadır. Bizim bilim adamı arkadaşlarımla hazırladığımız ikiz moleküller hakkındaki çalışmamız, dergi kategorisinde birinci, materyal bilim kategorisinde üçüncü, farmakoloji, toksikoloji ve farmasötik bilim kategorisinde üçüncü ve kimya kategorisinde ise sekizinci sırada yer almıştır" diye konuştu.

Doç. Dr. Abdulkadir Sırıt da, doğada bulunan bazı maddelerde ikiz moleküller olduğunu belirterek, "Bu ikiz moleküllerden birisi canlılar üzerinde olumlu etki yaparken, diğer ikiz ise olumsuz etki yapabiliyor. Örneğin 1960 yılında bulunan tansiyon düşürücü hapın kullananlarda gebeliği önlediği ortaya çıkmıştır. İkiz molekülün biri tansiyonu düşürürken, diğeri ise çocuk sahibi olmayı engelliyor. Bizim çalışmamızda sentezlenen moleküller, ilaç özelliği gösterebilen bu gibi ikiz moleküllerin her birisiyle farklı şekilde etkileşerek bu maddelerin saflaştırma, ayrılma ve tanınma işlemlerinde kullanılabilir. Yani bu çalışmayla ilaçlarda bulunan ve kullanıldığı taktirde insan vücudunda yan etkiye sebep olan moleküller tespit edilip ayrıştırılabilecek. Bu sayede ilaçların yan etkisi yok edilebilecek" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber